15 January 2021. 3 min läsning

2020-års mest populära kärnkraftverk!

Cover image

Dagen är kommen! Vi har nu räknat klart, och den första upplagan av Kärnkraftskampen har fått sin segrare. 2020-års mest populära svenska kärnkraftverk finns i Halland i och med att Ringhals tar hem pokalen – med minsta möjliga marginal!

Det finns många sätt att mäta och jämföra Sveriges tre miljöhjältars enorma prestationer över ett år. Vanligast brukar vara i mängden ren el de producerat, antal dagar i oavbruten drift eller kanske kapacitetsfaktorerna för dess olika reaktorer.

I fjol presenterade dock vi på Kärnfull Energi en ny mätstock – nämligen hur populära Ringhals, Forsmark och Oskarshamn är som leverantör av härligt pålitlig fossilfri el till svenska hushåll och småföretag.

När man blir kund hos oss får man chansen att välja om man vill att vi skall införskaffa ursprungsgarantier motsvarande ens konsumtion från ett specifikt kraftverk. Och det har varit populärt att göra, kan vi avslöja.

Ringhals, som har varit i medias intresse hela året p.g.a. både nedläggningar och uppgraderingar av reaktorer, har även varit i kontroll över Kärnkraftskampen 2020. Man har haft ledningen i hela sju månader, medan tvåan Forsmark endast varit i ledning två gånger under året.

Men det blev ändå ruskigt jämnt, och det är med minsta möjliga marginal som hallänningarna tar hem titeln och den åtråvärda pokalen. Slutresultatet landade på att 37% av våra hushåll och företag, mot Forsmarks 36% och Oskarshamns 27%, har valt västsvensk kärnkraft. Den största delen av 100% Ringhalsarna återfinns som väntat i närområdet och utmed västkusten.

Och att titeln värmer märks inte minst när vi får tag på Anna Collin, presschef på Ringhals AB.

Grattis! Vinnare av den första upplagan av Kärnkraftskampen, som ju blev vansinnigt jämn. Hur firar ni segern?

- Vi tar med stor ödmjukhet och glädje emot denna utmärkelse och riktar ett tack till alla som stöttar kärnkraften.

Vad betyder det för er att bli utsedda till årets mest populära kraftverk efter tolv såpass omvälvande månader för er?

- Jag tror säkert det kan ge vardagen en liten extra guldkant för mina kollegor. För egen del älskar jag att spela i det vinnande laget.

Vi är nog många som kommer sakna både Ringhals 1 och 2 i elmixen – hur tänker ni kring att att lämna in den permanenta avstängningsansökan för R1? För R2 gick det ju väldigt snabbt.

- Vi har redan börjat förbereda anläggningen för avveckling, ansökan till myndigheten om permanent avställning kommer inte heller att dröja. (Den har lämnats in nu, red.anm.)

Hur ser ni på att kunder hos Kärnfull Energi kan välja 100% kärnkraft från valfritt kraftverk?

- Att kunna välja ett specifikt energislag kan vara ett sätt att visa sitt stöd och ta ställning. Att sedan kunna välja en specifik anläggning är en fyndig twist.

Vad har ni för strategi för att kunna försvara titeln 2021? Gissningsvis kommer ju framförallt Forsmark, som ju snubblade på målsnöret, vara mycket laddade?

- Haha, vi alla vinnare så länge slutkunderna väljer fossilfria energislag, och särskilt kärnkraft!

Härmed går 2020-års kärnkraftskamp i mål, och vi gratulerar Ringhals å det varmaste. Den präktiga pokalen finns här på Kärnfulls kontor och kommer att överlämnas så snart som möjligt, enligt nuvarande plan i samband med ett studiebesök på kraftverket senare i år när vi alla blivit vaccinerade.

2021 års upplaga har ju redan dragit igång, och vi kan avslöja att det ser ut att bli fjolårets bronstagare, Oskarshamn, som tar en tidig ledning i år!

Vill du ge din favoritreaktor en boost, stötta ditt lokala kraftverk eller bara välja 100% kärnkraft? Sväng in på vår sajt och teckna ett riktigt bra elavtal.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up