6 December 2021. 1 min läsning

Brist på kärnkraft ger rekordhöga priser

Cover image

Det har förvisso säkerligen inte undgått någon av alla våra tusentals oerhört pålästa och kunniga kunder att elpriserna i landet skenar till följd av för lite kärnkraft i mixen.

Utbud och efterfrågan har ju den effekten – och just nu ser vi resultatet av ett ökande väder- och importberoende. Idag är det dyr och smutsig fossil-el som håller igång vårt land, och i skrivande stund nettoimporteras 1,5 gigawatt! Kabeln från Polen går för fullt i nordlig riktning.

Långsiktigt jobbar vi på Kärnfull dag och natt för att, tillsammans med alla er, få ordning på detta vansinne – men just idag vill vi ändå råda er att försöka dra nytta av att våra avtal har timdebitering.

Därför, försök gärna undvika som mest konsumtion mellan 15 och 18 då spotpriset drar upp emot rekordhöga nivåer i elområde 3 och 4 – galna 6,45 kr/kWh kl 16.00 före avgifter och moms.

Generellt är det i princip alltid som dyrast med el mellan 7-9 och 17-19 på dygnet, så om man kan undvika att ladda bilar, köra tvättmaskiner etcetera just mellan de klockslagen så finns det slantar att spara om man, likt våra kunder, har timdebitering.

Om man själv vill hålla lite koll på elpriserna i landet så kan till Elen.nu vara till hjälp. Där visas spotpriserna exklusive moms för varje timma, vilket är den variabla delen av elpriset.

Det är nog för övrigt värt att även ha i åtanke att betydligt mildare väder väntas framöver. Det skulle ju inte förvåna någon om såväl vår som sommar 2022 kommer bjuda på rekordlåga priser, vilket i sig är härligt där och då, men som kanske även innebär att det svenska folket glömt av vinterns elkris väl framme i september...

Tillsammans för en vettigare elframtid!