26 September 2022. 2 min läsning

Kärnfull Pris-app för iOS ute nu!

Cover image

Titta! Nu kan alla våra kunder med en iPhone eller iPad som uppdaterats till iOS16 ladda ner vår timme-för-timme elpris-App Kärnfull Pris. Man använder den för att enkelt kunna se den faktiska kostnaden inklusive moms och avgifter – bland annat via widgets direkt på hem- eller låsskärmen.

Den är ett bra stöd för att dra nytta av ditt timpris-avtal helt enkelt. Vi undersöker just nu hur vi enklast kan porta appen till Android också, då intresset verkar vara stort.

Senare i år kommer förresten även ett annat, mer kundkonto-fokuserat (fakturor, konsumtion, cost-to-date, hantera anläggningar etcetera), verktyg. En slags mina-sidor dashboard som kommer fungera på alla plattformar.

Er konsumtion kan ni f.ö. oftast enkelt få fram via ert nätbolags inlogg och/eller app redan idag.

___________________________________________

Använd ert timpris smart!

Som ni säkert har koll på så är våra elavtal timpris-baserade vilket i dessa svängiga (och svindyra!) elpristider har vuxit till att bli det bästa verktyg som erbjuds för att ta kontroll över sina elkostnader på det sätt som erbjuds.

Det är närmast ett nödvändigt ont att göra så när nu väder- och importberoendet ökat såpass radikalt.

Timpris innebär ju precis vad det låter som – man betalar det som elen kostar varje timma och tar på så sätt kontrollen över sin elkostnad på det sätt som erbjuds. 

Är det dyrt en timma men billigt nästa? Kör diskmaskinen med fördröjd start! Ladda fordon på natten! Oftast är det som dyrast 7-9 och 17-19 varje vardag, och billigast på nätter (23-06) och helger.

Våra kunders egna unika elpris räknas fram genom att varje timmes förbrukning multipliceras med varje timmes pris. Sen summeras detta till en total kostnad. 

För att kunna visa detta som ett individuellt och enkelt kWh-pris på fakturan så tas den totala kostnaden och delas med totala mängden kilowattimmar för innevarande månad.

Spotpriserna, som är den rörliga delen av kostnaden, kan man se på Elen.nu och det är värt att kika in där nångång varje dag för att se var eventuella möjligheter finns.

Dock är ju spotpriset utan:

  • balanskostnader
  • elcertifikat
  • avgift till Nordpool
  • avgift till Svenska kraftnät
  • avgift till eSett
  • ursprungsgarantier 

\= c:a 3-4 öre/kWh

...samt vårt påslag och forskningsstöd på 3,2 öre/kWh då.

Så för att få just innevarande timmes Kärnfulla elpris får man ta spotpriset + 6-7 öre/kWh. Plus 25% moms då.

Vilket alltså är det pris som visas i nya Kärnfull Pris.

Häng med i svängarna

Vi ser allt oftare elpriser som sjunker rejält nattetid och uppmuntrar alla våra kunder att hålla koll på timpriserna för att planera tyngre elkonsumtion utifrån var eventuella möjligheter finnes.

Oftast erbjuder ert nätbolag redan idag en form av App eller tjänst där man kan se sin konsumtion och ibland även spotpriset timme för timme.

Timprisets betydelse växer ju större svängningar vi ser i elpriset över dygnet, så har man chans att ställa över t.ex. varmvattenberedare till att enbart gå nattetid eller ladda elfordon mellan 23:00-06:00 så finns det stora förtjänster att göra. 

Ju  mer man optimerar och nyttjar helger och nätter desto lägre pris helt enkelt. Har dina vitvaror fördröjd start så är det absolut väl värt att låta disken, tvätten eller torktumlaren gå de timmar som är mindre dyra.