Kärnfulla nyheter v.43 – Asien, svenskt nuläge och virala framgångar
Denna vecka: Japan vill inte vara sämre än Kina – siktar nu på nettonoll-utsläpp till 2050? I Sverige biter Skåne ifrån och runt om i världen uppmärksammas en ny generation kärnkraftsförespråkares virala framgångar.
- Asien: Japan följer Kina medan Korea gör "en Ringhals"
- Skåne rasar, 100% förnybart ifrågasatt och cirkulär kärnkraft
- En ny våg av kärnkraftsförespråkare uppmärksammas
_______________________________________________________
Asien: Japan följer Kina medan Korea gör "en Ringhals"
Vi börjar med att blicka österut. Enligt det Internationella energirådet (IEA) är det i Asien som den kraftigaste tillväxten av kärnkraft kommer att ske de närmsta decennierna, och efter Xi Jinpings tillkännagivande av Kinas plan att nå nettonoll-utsläpp till 2050 är det ingen skräll att landet agerar både motor och inspiratör för kärnenergi i regionen.
Nature publicerade i veckan en utmärkt artikel om hur landet kan tänkas nå sina mål, och en nyckel tros vara att femfaldiga(!) mängden reaktorer – från 49 till 554 gigawatt på trettio år.
Ett grannland som tycks ha sporrats av Kinas ambition är Japan, vars regering enligt Nikkei Asia inom kort även de avser göra en liknande utfästelse om nettonoll-utsläpp till 2050.
Japan har redan meddelat att man nästa sommar kommer att revidera sin nuvarande energiplan, som stipulerar 22% kärnkraft, 22% förnybart och 56% fossil energi till år 2030. Om ett besked kommer lär dock den nya planen behöva bli rejält mycket mer ambitiös än tidigare trott – och sannolikt innebära en kraftig utbyggnad av nya reaktorer för att ersätta kol- och gaskraften.
Slutligen noterar vi att Sydkoreas statliga eljätte Korea Hydro & Nuclear Power Co. (KHNP) tycks ha "gjort en Ringhals" när man år 2018 undersökte de ekonomiska förutsättningarna för fortsatt drift av Wolsong-1.
I sin granskningsrapport konstaterar landets revisions- och inspektionsstyrelse (BAI) att KHNP – under statliga påtryckningar – medvetet underskattade framtida försäljningssiffror samt överdrev den potentiella kostnadsminskningsfördelen av en förtida stängning.
Trots detta kommer reaktorn att förtidspensioneras redan 2022, samtidigt som landets strategi att minska antalet reaktorer från 24 till 14 till år 2038 – p.g.a. "ekonomiska faktorer" – står fast.
Vi ser här återigen ett bevis på att det måste bli betydligt svårare för lobbyister att tvinga fram förtida stängningar av fullt fungerande kärnkraftverk runt om i världen.
Troligtvis är det försent att stoppa stängningen av Ringhals 1, vars ekonomiska förutsättningar också kraftigt underskattats, men vi uppmuntrar likväl alla att stötta den nystartade gruppen Rädda Ringhals 1.
Tillsammans kan vi eventuellt påverka Ringhals AB att – till skillnad från agerandet vid Ringhals 2:s stängning – inte omedelbart lämna in anmälan om permanent avstängning till Strålskyddsmyndigheten.
_______________________________________________________
Skåne rasar, 100% förnybart ifrågasatt och cirkulär kärnkraft
“Om vi inte har basinfrastrukturen för elektrisk effekt på plats kommer därför sydsvenska satsningar att ske utanför Sverige och någon snabb elektrifiering av godstransporter på väg kommer heller inte att kunna ske.”
Det konstaterade den Sydsvenska handelskammaren i en utmärkt debattartikel i tisdagens Dagens Industri. Man kräver att elbristen måste lösas nu när regeringens proposition om elnätföretagens investeringar ändå åker tillbaka till ritbordet.
Ystads Allehanda är på ledarplats inne på samma spår under rubriken "Skåne sänks av orättvis el":
"Det är inte heller faktisk eller hotande elbrist som är den enda riskfrågan. Även de stora prisskillnaderna som uppstår i de olika elområdena slår hårt mot Skåne [..] Det bidrar till att företag blir mer skeptiska till att investera i söder, särskilt elintensiv industri. Kanske etableras i stället fabriker i andra länder med tryggare baskraft – om än mer kolberoende sådan, som Polen och Tyskland."
I Bohuslänningen hittar vi en bra ledare som, med avstamp i Svenskt näringslivs nya rapport, konstaterar att naiva planer om ett 100% förnybart elsystem nu bör ha nått vägs ände:
"Ett helt förnybart system tar runt 25 procent mer landyta och 750 procent mer havsyta i anspråk än ett där kärnkraften ingår, och därtill släpper det ut runt 40 procent mer koldioxid per producerad enhet el. Ett sådant system är inte bara smutsigare, utan även mer instabilt."
Slutligen noterar vi att efterspelet till förra veckans kommunbeslut om slutförvar i Östhammar fortsätter. Dagens Industri skriver t.ex. om att det är hög tid att börja se kärnkraften som en del i en cirkulär ekonomi också:
"Att deponera avfall som hade kunnat återvinnas, och resultera i mindre skadligt avfall, strider mot den cirkulära idén. Dessutom är det rent kontraproduktivt, givet den enorma mängd fossilfria el som kommer att behövas i den gröna omställningen. Inte bara omvandlar den farligt avfall till bränsle, den nya generationens kärnkraft fortsätter att tränga undan fossila energikällor."
_______________________________________________________
En ny våg av kärnkraftsförespråkare uppmärksammas
Vi har varit inne på det tidigare, men för att skapa en sann kärnkrafts-renässans krävs det att fakta i frågan når längre än de vanliga diskussionsforumen och dess deltagare. Att gemene man och kvinna får chans att ta del av information och forskning kring hur avgörande kärnenergin är för att skapa bättre liv på vår planet.
Under året har ett flertal sådana initiativ nått framgång, men frågan är om någon enskild person haft större betydelse för en yngre generation rationella miljövänner än fotomodellen och influencern Isabelle Boemeke?
Vi har belyst hennes kreativa och informativa TikTok-videos tidigare, men denna veckan är det den populära sajten Grist som lyfter hennes fenomenala genomslag i en fin intervju.
“My goal is for our civilization to move beyond fossil fuels. If nuclear is this incredibly powerful tool that we have in our fight against climate change, I don’t see why we shouldn’t be using it."
Frankrike är alltjämt en världsledande kärnkraftsnation, som dock rent politiskt åtminstone tills nyligen hanterat tekniken oerhört styvmoderligt. En anledning till att man nu dock återigen hör vissa positiva tongångar från landet är den växande folkrörelse som Myrto Tripathi:s organisation Voices of Nuclear ligger bakom.
I veckan gästade hon podcasten Decouple för en intressant diskussion om landet och kärnenergins roll i framtiden.
Även vi på Kärnfull fick spotlighten på oss i veckan som gick, när skribent David Watson lyfte vår virala framgångsresa på Medium.
Kanske kan vi, och framförallt alla våra kunder som med stolthet står för sitt val av 100% kärnkraft, också hjälpa till att bryta dödläget och skapa förutsättningar för en bättre elframtid? Det vore i så fall en sann ära.
_______________________________________________________
Gillar du svepet? Välj då Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:
- Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
- Rörligt timpris, ingen bindningstid och superb kundtjänst
- Forskningsstöd per kWh – för framtidens kärnkraft
- Välj närproducerad el från favorit-kraftverk