19 November 2020. 4 min läsning

Kärnfulla nyheter v.47 – Naturen älskar kärnkraft, vinterns elbrist, minireaktorer och återvinning

Cover image

Veckans nyhetssvep: naturen och kärnkraften – kärlekshistorien man aldrig fått höra, Svenska Kraftnät varnar för frånkoppling vid vinterns elbrist och Kanada ger klartecken för minireaktorer medan USA tycks börja återvinna sitt kärnavfall.

  • Klimataktivist: "Därför älskar djur- och växtliv kärnkraft"
  • SvK om vinterns elbrist: "Då väntar manuell frånkoppling"
  • Kanada bygger minireaktorer – USA återvinner kärnavfall

_______________________________________________________

Klimataktivist: "Därför älskar djur- och växtliv kärnkraft"

Att kärnkraften, främst tack vare sin enorma energidensitet, kräver väldigt liten markyta för att producera gigantiska mängder ren el är relativt välkänt, och redan ur den aspekten kvalificerar sig tekniken som högst miljö- och naturvänlig: minimala utsläpp, liten och skonsam (ISL) gruvdrift samt små i anspråkstagna landområden innebär att naturen kan lämnas orörd även i elektrifieringens tidevarv.

Men i veckan fördjupade klimataktivisten och f.d. Extinction Rebellion-talespersonen Zion Lights diskussionen ytterligare med en utmärkt krönika på Medium om en kärlekshistoria man sällan, eller aldrig fått höra. Med utgångspunkt i forskningsobservationer från brittiska kärnkraftverks närområden har fågelvännen lyckats formulera och svara på frågan: "Varför frodas djur- och växtliv i närheten av kärnkraftverk?"

Hon finner bland annat att en anledning är att dessa platser ofta leder till att ideala livsmiljöer skapas med högt skydd, som till exempel reptilreduceringsstrategier.

Djurlivskonsulten Jonathan Cranfield konstaterar: ”Kärnkraft ger gott om utrymme för biologisk mångfald, semi-naturliga livsmiljöer och vilda djur. Flera kraftverk runt om i Storbritannien är faktiskt hem för sällsynta fåglar såsom pilgrimsfalkar."

En läsvärd och intressant artikel, trots att den inte ens nämner hur även det maritima djurlivet stormtrivs i närheten av kärnkraftkraftverk.

_______________________________________________________

SvK om vinterns elbrist: "Då väntar manuell frånkoppling"

I Sverige leder nu bristen på planerbar elproduktion i söder återigen till larmrapporter från Svenska kraftnät (SvK). Att vi saknar motsvarande två reaktorer i effekt vid en normalvinters topplasttimme, och ytterligare två på det om det blir en tioårsvinter, har vi ju konstaterat tidigare. Men tydligheten från myndigheten gällande vad avsaknaden av Barsebäck och Ringhals 1 och 2 faktiskt betyder har ökat i senare tids kommunikation. Under rubriken Minskade marginaler i kraftsystemen konstaterar SvK:

"Finns det inte produktion att handla eller importera, då kan vi stänga av elen i en del av systemet. Det kallas manuell frånkoppling och har aldrig behövts göras. Vårt ansvar är att säkerställa elförsörjningen. Genom att koppla bort vissa delar kan vi fortsätta upprätthålla stabiliteten i systemet tills situationen har förbättrats"

Tills situationen har förbättrats, alltså. Inte konstigt att ett stormkök blev valt till Årets julklapp 2020, således. Även Kvällsposten har börjat förbereda sina läsare på vad som stundar i en artikel om hur man bäst förbereder sig inför elproblem i vinter:

"Elförsörjningen i främst Skåne har under lång tid varit ett sorgebarn. Sedan kärnkraften i Barsebäck avvecklades har skåningarna till stor del varit beroende av importerad kraft – antingen från norra Sverige eller från länder som Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. I fjol stod Skåne inför akut elbrist."

Vi får troligtvis alltför stor anledning till att återvända till temat i vinter. Men tycker man att det är fel att vi stänger ner ren, planerbar el i södra Sverige så är ett av de bättre sätten att markera mot vansinnet att "rösta med plånboken" via ett elavtal med 100% kärnkraft.

_______________________________________________________

Kanada bygger minireaktorer – USA återvinner kärnavfall

Från Nordamerika noterar vi ännu en bra vecka för kärnenergins framtid. I den Kanadensiska provinsen Ontario har eljätten OPG valt att återuppta sin planer på att bygga en liten, modulär reaktor vid kärnkraftverket Darlington. Redan 2028 skall SMR:en stå på plats och projektet väntas bidra med en positiv BNP-effekt på c:a 2,5 miljarder kanadensiska dollar samt generera en ökad provinsinkomst på över 870 miljoner dollar.

På andra sidan gränsen noterar vi att det amerikanska folket blir allt mer positiva till kärnkraft. En ny omfattande undersökning, som visar att 56% av amerikaner nu stöttar teknologin, släpptes i veckan. Det är en ökning från 2018 års siffra på 49% som främst härleds till att Demokrater har blivit betydligt mer positiva. 62% av respondenterna anser att landets kärnkraftverk bör få fortsätta sina livsgärningar så länge de är kostnadseffektiva, och 64% anser att den amerikanska kärnkraften gör landet mer konkurrenskraftigt.

Ett bryderi som vissa ännu har kring kärnenergi är dess avfall. Även om frågan egentligen är högst trivial gällande en relativt sett liten mängd fasta bränslestavar – som förvaras precis lika säkert och enkelt som andra ämnen i behov av frånskilt långtidsförvar (såsom kvicksilver och arsenik) – så finns det stora vinster att göra såväl PR-mässigt som ekonomiskt genom satsningar på avfallsåtervinning.

Så även i USA, och därför var det glädjande att Reuters i veckan kunde rapportera att man nu tycks gå vidare med projektet att, likt bl.a. Frankrike, börja upparbeta sitt använda kärnbränsle till nytt. Då kärnenergi är unik i att det vid produktion samlar in varenda molekyl av sitt avfall så är det förstås fullt logiskt att även försöka återvinna det och skapa en mer cirkulär ekonomi.

Visste du förresten att om all(!) energi du använder under hela din livstid kom ifrån kärnkraft så skulle avfallet få plats i en tekopp? Ja då, lite kul trivia får avsluta veckans svep.

_______________________________________________________

Välj Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up