26 November 2020. 4 min läsning

Kärnfulla nyheter v.48 – LKAB:s eltörst, EU:s miss och en profilstark investering i ny kärnkraft

Cover image

Denna veckan: LKAB:s storsatsning kräver el motsvarande en tredjedel av dagens samlade svenska produktion, dansk mångmiljardär investerar i flytande mini-reaktor och EU:s hållbarhets-taxonomi väntas utesluta vatten- och kärnkraft.

  • LKAB satsning slukar el-överskott – ny kärnkraft ett måste
  • Dansk miljardär och tysk tech-profil investerar i Seaborg
  • Nordisk ilska mot EU:s nya regelverk för hållbar elproduktion

_______________________________________________________

LKAB satsning slukar el-överskott – ny kärnkraft ett måste

I veckan kom så nyheten som det skvallrats om ett tag. Med en satsning på uppåt 400 miljarder kronor – en av de största svenska industriinvesteringarna någonsin – skall LKAB ställa om tillverkningen av järnmalmspellets och ersätta den med en fossilfri vätgasbaserad process.

Detta kommer kräva "extrema mängder grön el" – fullt utbyggd kräver den nya tekniken för koldioxidfri järnsvamp el motsvarande en tredjedel(!) av dagens samlade svenska produktion.

De folkvalda tog emot beskedet med glädje, och ville snabbt påvisa att vårt stora årliga elöverskott minsann innebär att elutmaningen är löst. Sanningen är dock långt därifrån, och då inte minst för södra Sverige.

Man hör ofta att det som framförallt saknas i vårt elnät är transmission. Svenska kraftnät har därför nyligen aviserat en miljardsatsning på att leda ner nordlig el till orter där planerbar elproduktion från kärnkraft nedmonterats.

Men då krävs det att det finns nordlig el att dela med sig av. Vilket inte blir fallet. Den gröna industriomvandlingen i norr slukar nämligen det överskott som i dag finns. Enligt Region Norrbotten och Västerbotten kommer områdets ökade effektbehov inom ett decennium att motsvara effektbehovet i hela Storgöteborg.

Detta innebär onekligen att det är upp till södra Sverige att själva se till att säkerställa väderoberoende ren elproduktion. Dagens Industri uppmärksammade sakligt att det är där skon kommer att klämma:

"Den som vill öka elöverföringen från norr till söder motarbetar aktivt omställningen i bolag som LKAB, Hybrit och Northvolt. Politiska lösningar som hanterar regional elbrist utan att skada klimatarbetet någon annanstans är det minsta som kan begäras. Den som motsätter sig kärnkraft tvingas svara på hur en lösning för elbristen ska se ut."

Även Bohusläningen valde att på ledarplats kommentera utvecklingen och behovet av en teknikneutral elstrategi för hela landet. Slutpläderingen är bland de mest relevanta vi läst i år:

”Egentligen är det inget som är bättre med det förnybara systemet: det kostar hundratals miljarder mer, är sämre för klimat och miljö och ger högre risk för avbrott, vilket ihop med svängande elpriser riskerar att skrämma bort industriproduktionen.”

_______________________________________________________

Dansk miljardär och tysk tech-profil investerar i Seaborg

I vårt kära grannland Danmark blåser dock positiva vindar kring framtidens kärnkraft. Vi har tidigare uppmärksammat landets stora studentrörelse, bl.a. föreningen ForAtom, med tusentals rationella miljövänner som med starka röster propsar på att kärnkraften måste få en roll i energimixen.

Nu kliver även den rödvita tech-scenen in på banan ordentligt. Vi har skrivit om företaget Tomorrow med tjänsten ElectricityMap.org, som jobbar med bl.a. Google för att åskådliggöra och minimera företagets faktiska el-utsläpp i realtid. Där till finns Copenhagen Atomics, och nu i veckan föll spotlighten på Seaborg Technologies.

Seaborg är en Köpenhamnsbaserad startup med siktet inställt på att bygga små 200-600 megawatts smältsaltsreaktorer i Danmark för transport och montering på pråmar i Sydkoreanska skeppsvarv. Dessa skall sedan transporteras till olika länder och leverera ren el i 24 år.

Man har tidigare fått in en hel del kapital genom åren, och nu tar man ytterligare ett stort steg. Runt 200 miljoner kronor i investering offentliggjordes i onsdags, och utöver en bra summa, som skall användas till att bygga ett världsledande labb och femtiotalet anställda, bör namnen som står bakom kapitalet noteras.

Dels pratar vi om landets rikaste man, mångmiljardären Anders Holch Povlsen som är VD och ensam ägare av klädföretaget Bestseller, som bland annat inkluderar Vero Moda, Jack & Jones och Only. Han är även ASOS största ägare samt näst största i Zalando. Vi noterar även ett avsevärt ägande i svenska Klarna och Mathem.

Han får även sällskap av en av Europas största techinvesterare, tysk-polska Lukasz Gadowski, som bl.a. grundat DeliveryHero. Såväl Bloomberg som Finans.dk skriver bra om detta stora steg mot ny nordisk kärnkraft.

_______________________________________________________

Nordisk ilska mot EU:s nya regelverk för hållbar elproduktion

På EU-nivå noterar vi desto mindre positiva tongångar kring planerbar fossilfri elproduktion. Vi har tidigare skrivit om den nya taxonomi för hållbara investeringar som skall presenteras inom kort, och enligt förhandsvisningar tycks EU-kommissionen sorgligt nog lyssnat på lobbyisterna från bl.a. Tyskland och Österrike: varken vatten- eller kärnkraft tycks kvalificera sig som "hållbara".

I ett slag blir således i princip all nordisk elproduktion bedömd som icke-hållbar, vilket kan få förödande konsekvenser för kommande investeringar och satsningar. Hur ser t.ex. LKAB på att den vattenkraft som de huvudsakligen kommer nyttja för att skapa vätgas till sin storsatsning inte kan klassificeras som grön?

Även här tycks våra politiker svikit sitt ansvar och inte stått upp för ryggraden i vår elförsörjning. Det tycks egentligen bara vara Frankrike som på allvar har försökt föra in lite vett i processen. Märkligt nog har spektaklet mötts av stor medial tystnad fram tills vi nu närmar oss den elfte timmen.

Det började dock mullra i Finland i början av veckan, och följdes sen upp av ett yrvaket markerande från Svenskt näringsliv – som nu är "djupt oroade för att den föreslagna taxonomin kan komma att få en negativ påverkan på våra möjligheter att nå klimatmålen och slå hårt mot svenska företags konkurrenskraft och därmed även mot vårt välstånd" – samt Fortum, Vattenfall och Uniper som gemensamt landar i bl.a. följande:

”Trots att kärnkraften är fossilfri och på ett hållbart och säkert sätt kan ta om hand om sitt eget avfall har det politiska trycket att klassa den som ohållbar varit starkt från både kärnkraftskritiska länder och internt från EU-kommissionen.”

Fortsättning lär följa. Den slutgiltiga taxonomin skall enligt uppgift presenteras i december, men kärnenergi kommer enligt tidigare indikationer specialbehandlas separat i en utvärdering som skall vara färdigställd nästa år.

_______________________________________________________

Välj Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up