4 December 2020. 3 min läsning

Kärnfulla nyheter v.49 – Elon Musk stöttar kärnkraft, Vattenfall satsar på SMR, Holland vill bygga nytt

Cover image

En sån vecka! Svårt att bara välja tre nyheter. GE Hitatchis milstolpe, brittiska fusionsframsteg, Sizewell C:s koldioxidinfångning, USA:s utmärkta proposition och världens första Hualong One:s start – färdigställd på bara 5 år – kom t.ex. inte med.

  • Elon Musk i Tyskland: "En massiv efterfrågan på kärnkraft"
  • Vattenfall satsar vidare på småreaktorer – i Estland
  • Nederländerna livstidsförlänger och vill bygga ny kärnkraft

_______________________________________________________

Elon Musk i Tyskland: "En massiv efterfrågan på kärnkraft"

Teslas inflytelserika grundare och VD, Elon Musk, har inte alltid varit supertydlig i sitt stöd för kärnenergi, utan oftast valt att tala om solkraften och batteriers förtjänster istället.

Men i veckan talade han för första gången på allvar ut om hur stort framtidens behov av kärnkraft faktiskt är. Han valde dessutom att visa sitt stöd i en intervju i Tyskland, hemlandet för teknologins absolut största motstånd.

Musk var tydlig med att planetens framtida elkonsumtion troligtvis kommer att fördubblas när elbilar blir normen – något som driver på ett "en massiv efterfrågan på ny kärnkraft, sol- och vindkraft samt geotermisk energi för att möta hållbarhetskraven".

"Vi behöver hållbar el" sa han och påpekade att vinden inte alltid blåser och solen inte alltid skiner. Han var tydlig med att han inte har något emot kärnenergi, utan påpekade istället att den troligtvis är nödvändig för att möta morgondagens elbehov.

Ett viktigt stöd från en av vår tids stora entreprenörer. Nu kan man ju bara undra varför han valt att placera sin nya Gigafactory i just Tyskland – som ju valt att möta framtiden utan kärnkraft.

Ett beslut som innebär att hans batterier och bilar kommer att produceras på el från det elnät som enligt en ny Ember-rapport kommer att vara Västeuropas smutsigaste inom tio år. Tänker han sig månne små modulära reaktorer i närheten av fabriken?

_______________________________________________________

Vattenfall satsar vidare på småreaktorer – i Estland

Samtidigt som statliga Vattenfall med en dåres envishet rusar på mot en förtida och vansinnig nedläggning av en av södra Sveriges el-hörnstenar, Ringhals 1, så meddelar man att man nu intensifierar sitt samarbete med Fermi Energia i Estland kring att etablera små modulära reaktorer i landet.

Debatten om Sveriges elframtid går samtidigt varmare än någonsin. Denna vecka har "elöverskottets" Sverige flertalet dagar nettoimporterat el – till stor del fossil sådan – och ändå har vintern knappt börjat. Samtidigt har Svenska kraftnät fått slita hårt för att hålla vår tidigare så stabila frekvens under kontroll när den gått som en jojo upp och ner – en balansakt man följer bäst från Kontrollrummet.

Vi noterar även att Svenskt näringsliv lyft fram sina förslag på att få ordning på el-ändet, att basindustrin krävt en plan för elförsörjning och att Sweco släppt sin rapport kring vad som orsakade sommarens elkris. Den gemensamma nämnaren? En kraftig brist på planerbar el i södra Sverige.

Därför kan Vattenfalls styvmoderliga hantering av sin svenska reaktorflotta – och avsaknad av intresse i bygga nytt – märklig när man samtidigt tydligt visar att man vill satsa stort på kärnkraft i Baltikum:

"Intresset för småskaliga reaktorer har ökat de senaste åren. Avsikten med projektet och vårt fördjupade samarbete är att stötta Fermi i genomförandet av ett framgångsrikt europeiskt SMR-projekt [..] Det kommer att ge Vattenfall värdefulla kunskaper inom ett område där vi nu bygger kompetens"

_______________________________________________________

Nederländerna livstidsförlänger och vill bygga ny kärnkraft

Nere på kontinenten rör det på sig i kärnkraftsfrågan också. Samma vecka som tusentals anställda samlades för att protestera mot att 7 000 jobb försvinner tillföljd av att Belgiens regering valt att dansa efter Tysklands pipa, och stänga ner sin kärnkraft, så slår grannlandet Nederländerna till med en rejält glädjande nyhet.

Eljätten EPZ meddelade i helgen att man nu avser livstidsförlänga landets enda kärnkraft, 500 megawattsreaktorn vid kraftverket Borssele med ytterligare 20 år och samtidigt påbörja planerna för att bygga två helt nya 1 500 megawattare vid samma anläggning.

Enligt den välrenommerade tidningen PZC kommer de att kosta mellan 8 och 10 miljarder euro stycket, stå klara till 2035 och skapa 800 nya jobb. Kanske blir det en del belgare i arbetsstyrkan? Man avser även nyttja eventuell överproduktion, som när till exempel landets havsvindkraft kan tänka sig leverera, för att skapa "lila" vätgas i direkt anslutning till reaktorn.

Representanter för EU-kommissionen uttalade sig nyligen kring att även vätgas producerad från kärnkraft kommer att klassificeras som hållbar, men att den då kommer att kallas för just "lila".

_______________________________________________________

Välj Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up