11 December 2020. 3 min läsning

Kärnfulla nyheter v.50 – Polska planer, kinesisk fusion och svensk elbrist

Cover image

Glad lucia! Det tredje ljuset tänds till två glada nyheter från Polen och Kina, samt en tristare från Sverige – där företagsflykt tycks vänta i elbristens fotspår.

  • Polsk fjärrvärme från 4G-kärnkraft?
  • Kina startar sin "artificiella sol"
  • Elbrist kan leda till företagsflykt

_______________________________________________________

Polsk fjärrvärme från 4G-kärnkraft?

Ren, pålitlig och kostnadseffektiv fjärrvärme från kärnenergi blir ett allt hetare(!) område och ses som ett utmärkt sätt att nyttja reaktorers höga kapacitetsfaktorer i en värld där väderberoende elproduktion kräver flexibilitet.

I veckan kikade Bloomberg Green närmre på området och konstaterar bl.a. att små, modulära reaktorer är mycket intressanta för att producera de höga temperaturer som framförallt utsläppstunga industrier behöver för att bli fossilfria, t.ex. med grön vätgas.

"SMR:er kan leverera ett stabilt flöde av ren energi både i form av värme och elektricitet. Energi som hjälper balansera intermittenta källor och rena världens smutsigaste industrier."

Polen är som bekant ett land med stora planer för att uppnå fossilfrihet till 2050 med hjälp av kärnkraft – en strategi som f.ö. Bohusläningens ledarsida anser att Sverige bör kopiera. I veckan rapporterade Nikkei Asia att landet, utöver det avtal som signerats med USA kring att bygga sex stora reaktorer till 2040, nu även siktar på ett innovativt samarbete med Japan gällande deras HTGR-expertis.

HTGR (high-temperature gas reactors) är ett fjärde generationens (Gen-IV) kärnkraftskoncept som använder heliumgas som kylmedel. Där vanliga reaktorer uppnår utgående temperaturer på runt 300 grader kan HTGR ticka på uppåt tusen, och den värmenivån är optimal för en mängd industriella applikationer.

_______________________________________________________

Kina startar sin "artificiella sol"

Stora delar av världen sätter nu förståndigt nog fullt fokus på att behålla och bygga ny fissionskraft för att på ett snabbt och beprövat sätt möta den ökande elförbrukningens utsläppsmål dygnet runt, året runt.

Detta är en helt självklar och nödvändig strategi som vi alla ska vara djupt tacksamma för, inte minst då stora fossila nationer såsom Kina, Japan och USA leder vägen med enormt ambitiösa kärnkraftsplaner.

Ibland är det dock kul att titta till fusionsvärlden också, och vi har ju tidigare rapporterat om framsteg för det världsomspännande samarbetet ITER, där 35 nationer samlats kring ett franskbaserat projekt med avsikt att undersöka fusionkärnkraftens kommersiella förutsättningar.

Kina ingår i den konstellationen, men bedriver även egen forskning inom området under namnet EAST, även kallat landets "artificiella sol". I veckan var det dags för en ny milstolpe för tokamaken när den startades upp för första gången någonsin. Popular Mechanics skriver bra om framsteget här.

Fusionens framtid blir spännande att följa. Här och nu sätter vi dock fullt fokus på fissionens magi igen, även om det vore kul att kunna komplettera vårt erbjudande med ett Kärnfull Fusion-elavtal om sisådär 80 år.

_______________________________________________________

Elbrist kan leda till företagsflykt

Vi har dessvärre fått vänja oss vid att rapportera dåliga el-nyheter från Sverige, och denna veckan är ingen undantag.

Vi är nu exakt tre veckor bort från att för evigt – och 15-20 år för tidigt – förlora ännu en klimathjälte när så Ringhals 1 levererar sin sista rena, pålitliga kilowattimme super-el på nyårsafton. Med den sista sucken försvinner även en stor mängd nödvändiga systemtjänster.

Vi har redan de senaste veckorna fått uppleva en försmak för vad som väntar, och det är onekligen en osäker och garanterat fossiltung framtid som väntar södra Sveriges elnät framöver.

Det tycks bli en mild vinter, men blir det vindstilla och minusgrader så har Svenska kraftnät redan flaggat för att roterande bortkoppling väntar. Något som närmast låter som en åtgärd i ett utvecklingsland.

Självfallet åker såväl utsläppsmål som eltunga företagsinvesteringar ut genom fönstret i nuvarande läge, och just det senare fokuserade Dagens industri på i veckan under rubriken "Akut elbrist kan tvinga bolag att flytta utomlands".

Hotande elbrist och skenande prisområdesskillnader gör att allt fler industriföretag nu ser risken att behöva flytta investeringar till andra länder. Och flera stora industribolag sågar regeringens energipolitik och kräver kraftfulla åtgärder.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

_______________________________________________________

Sign up