17 December 2020. 3 min läsning

Kärnfulla nyheter v.51 – kärnkraft på de brittiska öarna, SVT om Estland och NuScale gör vätgas

Cover image

Det lackar mot jul! Men i energivärlden är aktiviteten alltjämt febril. Denna vecka kikar vi till de brittiska öarna, tipsar om SVT:s inslag om Estländsk kärnkraft samt NuScales nya vätgasbesked.

  • Storbritannien bygger – Irland hänger på?
  • SVT om Vattenfalls små modulära reaktorer
  • NuScales SMR gör 50 ton vätgas om dagen

_______________________________________________________

Storbritannien bygger – Irland hänger på?

Mitt i osäkerheten kring Brexitförhandlingarna passade Boris Johnsons regering på att släppa sitt efterlängtade Energy White Paper i veckan – där detaljerna kring om hur Storbritanniens resa mot nettonoll utsläpp skall gå till.

Resultet är ett mycket gediget alster där landets nyfunna kärnkraftsstöd glädjande nog är en centralpunkt. Man avser gå vidare med "minst en" större reaktor och lämnar även utrymme för små, modulära varianter.

Att man nämner större reaktorer i plural har industrin reagerat mycket positivt på, då det indikerar att Sizewell C troligtvis inte blir den enda större reaktorn som kommer att byggas.

BBC skriver bra om utvecklingen och konstaterar bl.a. om Sizewell C att: "The enormous quantities of low carbon non-intermittent electricity it produces is considered by the government to be an essential part of the UK's future energy mix”

Samtidigt börjar grannlandet Irland, som i dagsläget inte producerar någon kärnkraftsel, att utvärdera om inte även de bör möta framtidens elektrifiering medelst kluvna atomer.

Ett initiativ från landets industrier vid namn "18 for 0" säger att man bör uppnå örikets nettonoll-mål via 18% kärnenergi i elmixen. Man föreslår att gamla kol- och gaskraftverk byggs om för reaktordrift. Något som, utöver ren el i decennier, tros skapa mängder av arbetstillfällen.

_______________________________________________________

SVT om Vattenfalls små modulära reaktorer

Vi skrev för två veckor sedan om att statliga Vattenfall nu går vidare med sina planer på att bygga små modulära reaktorer (SMR) i Estland, i samarbete med bl.a. Fermi Energia och Fortum. Nu har även SVT:s Aktuellt uppmärksammat utvecklingen.

I veckan rullade ett utmärkt inslag på bästa sändningstid som bl.a. visade på hur bisarrt det är att företaget önskar stänga kärnkraft 50 mil väster om Stockholm (Ringhals 1), men samtidigt bygga ny 50 mil österut.

Nu är det dock SMR som är på tapeten, och såväl i inslaget som i en intervju med nytillträde VD:n Anna Borg i Dagens industri förklaras att man ser positivt på att bygga liknande små reaktorer i Sverige på sikt.

_______________________________________________________

NuScales SMR kan göra 50 ton vätgas om dagen

Vätgasen förutspås en lysande framtid i jakten på att spara energi och skapa syntetiska bränslen i framtidens Europa. Vi har skrivit om ämnet förut, och då inte minst om hur bl.a. Frankrike kämpar för att kärnkraftsproducerad vätgas skall klassificeras som miljövänlig på EU-nivå.

Kärnkraften är optimal för att producera stora mängder utsläppsfri vätgas tack vare sin överlägsna kapacitetsfaktor och högkvalitativa produktion. Något som ses som nyckeln för att få bra driftekonomi på de elektrolyser som används i framställningen.

Nu i veckan släppte det amerikanska SMR-företaget NuScale en ny rapport som visar just hur bra deras reaktorer är för ändamålet. En enda liten NuScale Power Module, som genererar 250 MW värme och 77 MW el, på ett kostnadseffektivt sätt kan producera 50 ton vätgas – per dag. New Atlas skriver bra om framstegen.

Vätgasproduktion kopplad till reaktorer tros även kunna fylla en stor roll i elsystem med mycket stor andel väderberoende el. När fissionskraften inte behövs på elnätet så kopplar man helt enkelt över driften till att skapa vätgas till ett lågt pris.

Detta är bl.a. en av anledningarna till att Nederländerna nu avser bygga två nya stora reaktorer, trots att havsvindkraften byggs ut stort i landet.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up