27 December 2022. 4 min läsning

På jakt efter ljus i kolsvart mörker

Cover image

Hur sammanfattar man ett såpass kolsvart år som 2022? I skörden av alla de välvilliga helghälsningar från allsköns bolag som damp ner i landets mejlkorgar förra veckan skönjar man ett gemensamt trevande efter ljus och hopp mitt bland energikriser, krig och nya covidvågor. Och rimligast är nog just det, att försöka blicka framåt mot ett bättre 2023 – nästa steg mot en ljusare framtid?

I jakt på inspiration till en julhälsning, reflektion och framåtblick fann vi häromsistens oss bläddrandes genom våra gamla nyhetssvep. Det är direkt kusligt att se hur många artiklar som vi lyft fram under Kärnfulls tre aktiva år som varnat för just den ruskiga utveckling vi nu ser till följd av politiskt orkestrerad kärnkraftsnedstängning – och medföljande ryska järngrepp om europeisk energiförsörjning.

Utöver Ukrainas alldeles exceptionella lidande och stridande så har konsekvenserna av förd politik och naivitet även försatt hushåll och företag över hela kontinenten i oerhört svåra tider. Givetvis bör, eller kan, inte krigets fasor eller offer på något vis nämnas i samma andetag som skyhöga elräkningar, matkostnader och inflation.

Det man kan konstatera är dock att dessa, till stor del självförvållade, kolsvarta omständigheter slår stenhårt på alla nivåer av samtliga europeiska samhällen.

Få om någon svensk elkund lär till exempel ha missat att decembers elräkning kommer att bli dyrast någonsin. Frågan är dock hur länge det rekordet kommer att stå sig? Det är ingen vild gissning att det ryker redan i januari och sedan igen i februari. Det finns därtill ingenstans för elkonsumenter att gömma sig – det enda som gäller är att fortsätta minska konsumtionen och maximera nyttan av timprisavtal.

Sverige befinner sig nu – efter att cirka 20-25 gigawatt ren och billig kärnkraft stängts ner här och i Tyskland – i en verklighet där det inte bara är elpriserna som är helt väderberoende utan elförsörjningen generellt. Risken för bortkoppling i södra Sverige givet en kall vinter är påtaglig och elområde 4 utsågs nyligen till hela Europas sämst förbereda.

Kolsvart, sa Bull. Och då pratar vi inte ens om Tysklands intensiva nyförälskelse i just kolkraften och dess enormt skadliga hälsoeffekter och utsläpp.

Ja, det är väldigt svårt vintern 2022 att försöka skriva en peppande sammanfattning av ett år som så fullständigt präglats av "vad var det vi sa" utvecklingar i vår omvärld. Men om man ändå ska försöka har det onekligen varit ett renässansår för kärnenergin. Från tidigare stundtals ifrågasatt till numera megahyllad. Världen över. 

De senaste månaderna har de positiva kärnkraftsnyheterna avlöst varandra, från Japan till USA, från tekniksprång till storaffärer. Vi hoppas ni följer vårt Twitter-konto (@karnfull) och tar del av allt positivt som sker, speciellt då vi tyvärr ej längre hinner med det redaktionella arbete som vårt populära nyhetsbrev krävde.

I korthet så åtnjuter nu kärnkraften rekordsiffror i popularitet och nysatsningar. Så sent som i förra veckan visade en ny Novus-undersökning att 59(!) procent av Sveriges befolkning vill se nybyggda reaktorer. Motståndet har samtidigt kollapsat, och är nu nere på 8 procent.

Vi på Kärnfull Energi märker givetvis av intresset för såväl timprisavtal som ursprungsmärkt kärnkraft, och välkomnar nya hushåll och företag till oss i precis den raska takt som vi vill växa i, utan att behöva rucka på vare sig kundkvalité eller kundtjänst. 

Kundkvalité? Ja, vi vill helt enkelt att presumtiva kunder antingen aktivt söker upp oss eller blir rekommenderade av vänner, läser på och sen gör informerade beslut – och möts av ett ypperligt transparent elavtal med schyssta villkor och branschledande support.

På det viset kan vi fortsätta bygga en bas med välvilliga och intelligenta kunder som aktivt väljer kärnkraften. Så här tre år in kan vi se att strategin fungerar utmärkt, i såväl Sverige som Danmark. Det innebär att vi tillsammans kan bygga ett hållbart och uthålligt elhandelsbolag för generationer. Slit och släng-kundrelationer är inget för oss, helt enkelt.

På väg in i 2023 är det vår högsta ambition att så snabbt som möjligt kunna förse våra kunder med fler och bättre verktyg för att se sin konsumtion, sina fakturor och anläggningar med mera. Våra utvecklare jobbar helt enkelt dygnet runt för att skapa en riktigt bra kundzon.

Vi kan också se att vår pris-app, som just nu tyvärr endast finns för iOS, tycks blivit en succé – och självklart avser vi förse alla våra kunder med samma fina möjlighet att se aktuellt Kärnfull-pris i framtiden.

Här finns det dock ett flertal pris-app alternativ på t.ex. Android-marknaden sen tidigare, även om det ibland är svårt att få med momsen och avgifterna ovanpå på det rena spotpriset. 

Självklart bör man väl även nämna vårt systerbolag Kärnfull Next i en sån här årssammanfattning?

Nordens första SMR-projektbolag har fått en rivstart, och om ni mot all förmodan missat alla de samarbeten, framsteg och all den uppmärksamhet som rönts sen lanseringen för 9 månader sedan rekommenderas varmt ett besök på bolagets nyhetssida.

Med finsk-svensk expertis ombord och världsledande partners vid vår sida tas nu varje vecka nya steg mot att skapa en framtid med småskalig kärnenergi i vårt närområde.

Slutligen vill vi bara tacka er alla för i år, samt önska en god fortsättning, ett gott slut och ett riktigt gott nytt år – ett där vi tillsammans tar nya stora steg mot en vettigare och ljusare elframtid!

Med kärnfulla helghälsningar,

John & Christian