24 March 2020. 4 min läsning

Steven Pinker och Caroline Cochran nya rådgivare till Kärnfull

Cover image

Mitt under rådande Corona-pandemi fortsätter Sveriges första hundraprocentiga kärnkrafts-elbolag att växa och knyta till sig namnkunniga rådgivare. De två sista platserna knips nu av författaren och Harvardprofessorn Steven Pinker samt Caroline Cochran, grundare och operativ chef hos mini-reaktorföretaget Oklo. Kärnfulls rådgivarpanel består nu av världsledande entreprenörer, forskare, artister och klimatexperter.

Det har varit intensiva månader för Kärnfull sen man började leverera kärnkraftsel till svenska hushåll i december. Göteborgsföretaget, som vänder sig till rationella miljövänner, växer snabbt och organiskt trots omständigheterna – mycket tack vare den stora uppmärksamhet fick i samband med att sign-up fasen påbörjades i augusti förra året. Kärnfulls första pressmeddelande lästes tjugo gånger mer än jämförbara start-ups och man är nu ett av de 20 mest uppskattade svenska elbolagen på Facebook, tack vare organisk tillväxt.

I Frankrike har en namninsamling för att få ta del av företagets tariff samlat över 2500 underskrifter. Kärnfulls forsknings- och faktatunga opinionsbyggande har bidragit till en mer informerad debatt i Sverige, vilket gav uttryck i november månads Novus-undersökning bland tusen respondenter: c:a 8 av 10 är positivt inställda till kärnkraft.

En bidragande faktor till företagets framgång är troligtvis forskningsstödet per förmedlad kilowattimme. Kundernas konsumtion bygger årligen upp en donationspott vars mottagare de sedan själva får rösta fram utifrån tre lämpliga kandidater. För att säkerställa bra kandidater har Kärnfull knutit till sig rådgivare med nyckelkompetens och stora plattformar i form av en internationell advisory board.

Sedan tidigare återfinns professor Christian Ekberg (Chalmers), klimat- och energiexpert Kirsty Gogan (Energy for Humanity), artisten José Gonzalez, forskaren Klara Insulander Björk (Chalmers), musikproducent Johan Carlsson och prisbelönta entreprenören Eric Ingersoll (Energy Options Network) i gruppen där nu alltså även Steven Pinker samt Oklos operativa chef, Caroline Cochran, ingår.

Steven Pinker är en världskänd kanadensisk forskare verksam inom områdena experimentell psykologi, kognitionsvetenskap, språkvetenskap och visuell kognition. Han är professor vid institutionen för psykologi vid Harvard University, har föreläst vid såväl Stanford som MIT samt skrivit ett flertal kända och prisade fack- och populärvetenskapliga böcker.

Hans senaste verk “Upplysning Nu! Ett manifest för förnuft, vetenskap och humanism” rönte stor uppmärksamhet år 2018 då han bl.a. var gäst hos SVT:s program Skavlan. Han har vid ett flertal tillfällen rankats som en av världens mest inflytelserika personer, varit Pulitzer-prisfinalist två gånger, utsetts till hedersdoktor nio gånger, samt blivit medlem i USA:s motsvarighet till den Vetenskapsakademien, NAS. Han är en återkommande kolumnist i bl.a. the New York Times och the Guardian. Och nu även rådgivare till Kärnfull Energi:

“Att tillfångata energi är vårt enda sätt att undvika entropins skadlighet, samt att säkerställa vår hälsa, vårt välmående och vår frihet. Århundradets utmaning är att fånga in rikliga mängder energi, över hela världen, utan att släppa ut farliga växthusgaser. Kärnkraft är vår säkraste och mest skalbara fossil-fria energikälla, och mänskligheten måste helhjärtat anamma teknologin för att säkerställa en beboelig planet för våra barn och barnbarn. Kärnfull är ett intressant initiativ som jag är stolt över att få vara rådgivare till. Deras banbrytande affärsmodell gör kärnkraft till ett aktivt val och ger därmed ekomodernister, rationella miljövänner och andra eftertänksamma medborgare samma möjlighet att ta ställning för, och personligen engagera sig i, något som traditionella miljövänner länge har kunnat manifestera genom att välja de mindre effektiva förnybara elkällorna.”

Caroline Cochran är grundare och operativ chef på amerikanska Oklo som tillverkar mini-reaktorn Aurora. Med sina 1.5MW är kraftverkets avsikt främst att ersätta dieselaggregat världen över med klimatsmart, pålitlig och prisvärd elförsörjning. Aurora har inbyggda säkerhetslösningar och kan drivas på återvunnet kärnbränsle. Carolines stora engagemang för hälso- och klimatfrågor är hennes drivkraft och anledningen till att hon vill bygga framtidens fissions-kärnkraftverk. Hon stoltserar med såväl en ekonomie- som ingenjörsexamen inom kärnkraft från prestigefyllda MIT.

“Det är direkt avgörande för vår gemensamma framtid att vi investerar som mest i energikällor med lägst livscykel-utsläppsnivåer och ekologisk påverkan. När alla faktorer vägs in, såsom pålitlighet och tillgänglighet, är kärnkraft överlägset den källan. Vi är entusiastiska över den riktning som Kärnfull nu stakar ut för hur världen på ett konkret sätt kan räkna hem investeringar i ren, ny energi. Min medgrundare Jacob DeWitte har dessutom familjeband till Sverige så vi är överlyckliga över att få knyta an till hans rötter, även om jag är övertygad om att vi kommer få se Kärnfull dyka upp i många andra länder inom kort.”

Kärnfull Energis Christian Sjölander säger:

“Vi är djupt hedrade och stolta över att ha samlat en såpass dynamisk, mångfacetterad och välkänd skara rådgivare. De är alla oerhört kunniga och hjälpsamma, speciellt med att hantera den internationella uppmärksamheten vi rönt. Framtiden ser spännande ut – både för oss och kärnkraften generellt. Vi ser mycket fram emot nästa steg i vår resa.”

___________________________________________________

Kontakt:

media@karnfull.se

Christian Sjölander, 0739-435605

___________________________________________________

Teckna ett elavtal som gör skillnad – på riktigt!

💭 Med landets mest rationella elavtal tar du ställning, bidrar till forskning per kilowattimme och visar att marknaden vill se mer klimatsmart, säker och ständigt tillgänglig el från kärnkraft.

💡 När du väljer Kärnfull påverkar du långsiktigt efterfrågan – och därmed utbud och lönsamhet – på kärnkraft från Sveriges kraftverk.

👉 Vårt avtal är billigt, rörligt och utan bindningstid. 39kr i månadsavgift och med samma låga elpris för alla: vårt inköpspris + 3,2 öre per kilowattimme (för garanterad svensk kärnkraft och forskningsstöd) + moms.

Sign up Sign up