7 January 2021. 3 min läsning

v.1 – Kina bygger Gen-IV, retrofitad kolkraft och SMR-läget

Cover image

2021 är här – och vi trummar på! Årets första vecka bjuder på goda nyheter från Kina, en studie om hur gamla kolkraftverk kan bli nya kärnkraftverk, samt en bra överblick på läget för små modulära reaktorer i omvärlden.

  • Kina bygger Gen-IV – Geely investerar i kärnkraft
  • Så byggs gamla kolkraftverk om till kärnkraftverk
  • PowerMag om framtiden för små, modulära reaktorer

_______________________________________________________

Kina bygger Gen-IV – Geely investerar i kärnkraft

Det har handlat mycket om fjärde generationens (Gen-IV) kärnkraft i svensk media på sistone, och ibland har vissa debattörer fått det till att världen skulle ha övergett denna teknik som bland annat innebär att man kan återvinna nutidens så kallade kärnavfall till nytt bränsle.

Inget kunde dock vara längre från sanningen, och i helgerna fick vi ett nytt starkt bevis på just det när Kina drog igång byggnationen av sin andra(!) CFR-600 reaktor vid Xianpu-verket i Fujianprovinsen – ett knappt år efter att markarbetet påbörjades. Denna natriumkylda snabbneutron-variant är själva definitionen av en Gen-IV reaktor och kan drivas på just återvunnet kärnbränsle.

Tekniksystemet utgör en viktig del i landets långsiktiga kärnkraftsplan, där man även strävar efter att inhemskt kunna stänga kärnbränslecykeln på ett effektivt sätt.

Kinas strategi är ju som bekant hyperambitiös gällande kärnenergins framtid efter att man nyligen satte målet om klimatneutralitet till år 2060. Och det är inte bara Gen-IV som det satsas på, utan kanske framförallt Gen-3+ reaktorer.

Därför blev vi föga förvånade när nyheten nådde oss om att ytterligare sex nya Hualong One-reaktorer fick sin byggstart i Zhejiang i veckan. Mer uppseendeväckande – och glädjande – i fallet med San'ao är dock att Volvo Cars ägare Geely Group som första privata aktör någonsin kliver in i ett kinesiskt kärnkraftprojekt.

_______________________________________________________

Så byggs gamla kolkraftverk om till kärnkraftverk

Att kunna "retrofita" gamla kolkraftverk med nya kärnkraftsreaktorer är en idé man har sett dyka upp allt oftare på senare tid. På pappret tycks det vara en riktig bra metod för att dra nytta av existerande infrastruktur och personalstyrka när fossil kraft skall fasas ut. Men hittills har ingen riktigt stor studie gjorts på temat. Tills nu.

I dagarna släpptes nämligen rapporten Retrofit Decarbonization of Coal Power Plants, med bland andra den svenske energiexperten Staffan Qvist som medförfattare. Det finns idag drygt 2 TWe kolkraft runt om i världen, varav mer än hälften av verken är yngre än 14 år gamla, och därför är denna omfattande djupdykning inom alla möjliga aspekter av frågan så välkommen.

Man har använt vårt grannland Polen som case study och tittat på frågan helt teknikneutralt utifrån en rad olika alternativ såsom kärnkraft, geotermik, bränsleomvandling och CCS (insamling av koldioxid). Man slår fast att det absolut mest effektiva och kostnadsoptimala sättet för Polen är att ersätta kolpannorna med små, modulära reaktorer.

Studiens slutsats är att kärnkraft och geotermik är de bästa teknologierna att bygga om kraftverken med, samt att världen kan undvika upp mot 200 miljarder(!) ton annars redan förbundna koldioxidiutsläpp om "retrofitning" genomförs globalt under slutet av 2020-talet. Låter onekligen som en idé väl värd att titta närmre på således.

_______________________________________________________

PowerMag om framtiden för små, modulära reaktorer

Allt fler investerare och regeringar ser mycket ljust på framtiden för små, modulära reaktorer (SMR) och enligt det Internationella atomenergiorganet finns det i dagsläget runt 70 olika koncept och designer runt om i världen.

Studier från Cambridge universitetet påvisar att SMR:er, tack vare sitt modulära tillverkningssätt, kan minska projektkostnader med 25% och experter pekar på att det finns tre stora fördelar med teknologin: ren och billig elproduktion, retrofitning av fossila kraftverk (se ovan) samt industrivärme för vätgas- och syntetisk bränsleproduktion.

I veckan släppte tidningen PowerMag en bra genomgång om hur en rad olika länder nu storsatsar på att positionera sig inom området. Vi noterar även glatt att vår egna rådgivare Kirsty Gogan från Energy for humanity finns bland de intervjuade.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up