12 March 2022. 3 min läsning

v.10 – Belgien, Sydkorea och Elon Musk

Cover image
  • Belgien: De gröna ändrar sig om kärnenergin
  • Sydkorea: Kärnkraftsvän utsedd ny president
  • Elon Musk: “Kritiskt för nationell säkerhet”

_______________________________________________________

Belgien: De gröna ändrar sig om kärnenergin

Kriget i Ukraina är nu inne på sin tredje vecka. Situationen blir bara allt mer desperat. Främst givetvis för de civila som har förlorat eller riskerar att förlora sina liv, men också för resten av världen.

Som bekant är rysk gasimport är en av grundpelarna i Europas energiförsörjning, och således tycks nu alla – förutom tyskarna – vara överens om att samtliga verktyg bör användas för att Europa ska ha någon som helst chans att uppnå ambitionen om att bli oberoende av rysk gas före årets slut.

I Belgien har nu till och med de annars så benhårda kärnkraftsmotståndarna i det Gröna partiet insett kärnenergins nödvändighet. Som ni kanske minns var partiet banerbärare av en av de resolutioner som antogs i december förra året, då utfasningen av belgisk kärnkraft till 2025 slogs fast.

Nu är det annat ljud i skällan, och i veckan lät Belgiens energiminister Tinne Van der Straeten, medlem i Belgiens gröna parti, meddela via Twitter att situationen i Ukraina innebär att den planerade utfasningen bör omprövas för att skydda belgisk försörjningssäkerhet.

Den belgiska regeringen ska i mitten av mars, med hjälp av landets elnätsoperatör, besluta om utfasningen av landets sju kärnreaktorer kommer att skada försörjningstryggheten. Vi kommer att följa upp utvecklingen så fort det finns nyheter i ärendet.

_______________________________________________________

Sydkorea: Kärnkraftsvän utsedd ny president

Sydkorea har i många decennier varit hem för en av de skickligast och mest kompetenta kärnkraftsektorerna i världen.

Men sedan tillträdet 2017 har nuvarande president, Moon Jae-in, arbetat hårt och irrationellt för att avbryta alla framtida planer för ny kärnkraft, samt förespråkat en utfasning av befintliga anläggningar.

I början av veckan kom dock goda nyheter. Yoon Suk-yeol, som har lett en politisk kampanj till stora delar byggd på inställningen att istället bibehålla och bygga ut landets kärnkraftsindustri, valdes till landets nya president.

Suk-yeol har lovat att byggandet av de kärnkraftverk som tidigare skjutits upp på obestämd tid bör återupptas omedelbart. Likaså kommer han att se till att de nuvarande reaktorerna i landet görs redo för livstidsförlängning. Han har även beslutat om att landet skall ha exporterat upp till 10 reaktorer utomlands år 2030.

2009 vann som ni kanske minns Sydkoreas statligt ägda kärnkraftsleverantör (KEPCO) en upphandling i Förenade Arabemiraten (UAE). Gulfnationen hade inga tidigare kärnreaktorer, varför projektet blev oerhört intressant då det kunde visa hur lång tid det kommer att ta att bygga kärnenergi i ett land som inte har tidigare erfarenhet.

Planen var att bygga fyra av KEPCO:s APR-1400-reaktorer, som tillsammans skulle svara för 5380 MW-produktion vid anläggningen i Barakah. Bygget av den första reaktorn startade 2012 och de andra tre startade under de följande åren. 2020 kopplades reaktor nummer ett till UAE:s elnät vilket innebär en byggtid per reaktor på åtta år.

Det Internationella energiorganet IAEA har upprepade gånger hänvisat till Barakah-anläggningen som skolboksexemplet på hur ett land som aldrig tidigare haft kärnkraft bör implementera tekniken. Likaså har anläggningen byggts till ett extremt konkurrenskraftigt pris, vilket vittnar om att kärnenergi kan fasa ut fossila bränslen snabbt och billigt.

Med detta i åtanke är det fantastiskt glada nyheter att Sydkoreanerna nu har valt en ny president som tänker exportera ännu fler reaktorer utomlands.

_______________________________________________________

Elon Musk: “Kritiskt för nationell säkerhet”

Veckans sista nyhet kommer från världens rikaste man, Elon Musk. I samband med det fruktansvärda krigsutbrottet i Ukraina, och uppmärksamheten kring utsatta ukrainska kärnkraftverk, tog Musk till tangenterna med en bra Twitter-tråd som DI uppmärksammat.

Bland annat försöker han lyfta perspektiven kring påstådda strålningsrisker och uppmanade de av hans följare som är rädda att själva välja ut den “värsta platsen” så skall han åka dit och äta närodlad mat live på TV. Han har redan njutit av lokala specialiteter från Fukushima strax efter haveriet där, lät han meddela.

Musk har på senare år blivit allt tydligare i sitt stöd för kärnenergin och denna veckan låg fokus i övrigt på vikten att bibehålla och återstarta Europeiska reaktorer, något han sa är “kritiskt för nationell och internationell säkerhet”.

Han lät även meddela att tekniken är “betydligt bättre” för att motverka global uppvärmning än att fortsätta förlita sig på förbränningsenergi.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up