18 March 2021. 4 min läsning

v.11 – Energilära, tjeckisk reaktor och Japans framtid

Cover image

Vi går tillbaka till grunderna – vad är ren energi? Och varför lever Sveriges elsystem inte ens upp "till de mest basala kraven"? Dessutom, Tjeckiens nya godkända reaktorbygge och Bloomberg om varför kärnkraft är optimalt för Japan.

  • Grön energilära och ett underkänt svenskt elsystem
  • EU: Tjeckien ger klartecken för nya stora reaktorer
  • Bloomberg: "Kärnkraft en perfekt lösning för Japan"

_______________________________________________________

Grön energilära och ett underkänt svenskt elsystem

"Insikten om att energiförsörjningen har en överordnad roll i samhället tycks vara låg. Utan tillgång på säker, miljöanpassad elektricitet årets alla dagar, i såväl fred som i orostider, är det nämligen svårt att uppfylla önskade politiska målsättningar."

Veckans bästa läsning tar oss tillbaka till grunderna. Kvartals essä "Energi för gröna" svarar utmärkt på frågan "Vad är energi?" och förklarar sen pedagogiskt bland annat varför just kärnkraften har en sån enormt viktig roll att spela i ett framtida elektrifierat och välmående samhälle. Såväl i Sverige som ute i världen.

Ja, det är inte utan att man önskar att våra folkvalda hade fått i hemläxa att ta till sig av denna fakta i frågan för ett antal år sedan så att vi sluppit hamna i den mycket prekära situation som vår elförsörjning nu befinner sig i.

Vi skrev mer övergripande om det svenska elsystemets många problem så sent som förra veckan, och vill nu egentligen bara tipsa om vidare fördjupning i frågan. Till exempel i Unipers intervju med Karlshamns kraftverkschef Henrik Svensson:

"Elsystemet lever inte ens upp till de mest basala kraven på frekvens, spänning och effekthållning, för att inte tala om beredskap för kris och krig. Det är allvarligt och än så länge har det inte tagits några trendbrytande initiativ som kan vända utvecklingen"

Vi får ofta höra att lösningen är att bygga ut överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kombinerat med en kraftfull utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Men även om vår nordliga elproduktion mot alla analyser skulle räcka till i framtiden så skulle inte det hjälpa södra Sverige:

"En minskad andel planerbar elproduktion har inneburit begränsningar i överföringskapaciteten för att inte äventyra driftsäkerheten i transmissionsnätet. Vindkraft har idag inga systemstabiliserande egenskaper, och då spelar det ingen roll hur mycket överföringskapacitet som byggs ut."

Ord och inga visor från experterna även denna vecka således.

_______________________________________________________

EU: Tjeckien ger klartecken för nya stora reaktorer

Nere på kontinenten hittar vi betydligt positivare miljö-, energi- och klimatnyheter dock. Tjeckien har i veckan beslutat att utföra ett byggtillstånd för två nya PWR-reaktorer vid Dukovany kraftverket på 1,2 gigawatt stycket.

Initialt vill ägarna CEZ investera motsvarande 51 miljarder kronor på en ny reaktor som skall vara igång senast 2036. Man väljer mellan franska, sydkoreanska, kinesiska, nordamerikanska och ryska designer där alla beslut och kontrakt skall vara på plats senast till 2024.

I dagsläget har Tjeckien sex reaktorer som genererar ungefär en tredjedel av landets el, och man avser kraftigt öka kärnkraftskapaciteten till 2040 skriver GCR. Som bekant har även grannlandet Polen valt samma förståndiga strategi, och vi tipsar även varmt om Notes from Polands utmärkta sammanställning om varför:

"Vi behöver energi som inte bidrar till koldioxidutsläpp [..] de energislag med lägst utsläpp är vind- och kärnkraft, men om vi även vill ha el som är oberoende av externa omständigheter och som är planerbar så är kärnkraft kvar."

_______________________________________________________

Bloomberg: "Kärnkraft en perfekt lösning för Japan"

"Kärnkraft kvarstår som en nästintill perfekt lösning för en resursfattig ö-nation som Japan: den kräver minimala mängder importerat bränsle, tar upp mycket lite markyta – till skillnad från sol- och vindkraft – och producerar koldioxidfri energi dygnet runt"

Det skriver Bloomberg i en resonerande artikel om Japans jakt på klimatneutralitet och tillhörande kärnkrafts-renässans, och det har sannerligen skrivits spaltkilometer om Japans energiutmaningar de senaste dagarna. Detta bland annat med anledning av tioårsdagen för den enorma Tohoku-jordbävningen med efterföljande tsunami som fick sådana förödande konsekvenser – inte minst för såväl Japans som Tysklands fossilberoende.

Ni minns kanske förra veckans artiklar om hur tyskarnas vansinniga utfasning av kärnkraft, som ju motiverats av bl.a. tsunamin i Japan, slår mot alla nivåer av samhället? I veckan uppmärksammade samma tidskrift (Bloomberg) oss på hur tyskarnas supersmutsiga brunkolkrafts-produktion ökat med 35%(!) under årets första kvartal jämfört med samma period ifjol. Och detta trots rekorddyra utsläppsrätter. En katastrof för såväl planet, människoliv som plånbok.

Men när det kommer till passande framtida kärnkraftslösningar för Japan kan kanske varvsbyggda flytande små, modulära reaktorer vara något? Danska Seaborg avser ju montera ihop sina SMR:er i Sydkorea med sydöstra Asien som introduktionsmarknad, men troligtvis kommer intresset även finnas i övriga delar av Asien, och världen.

Nu står det i alla fall klart att Danmarks förmögnaste man Anders Holch Povlsen utökar sitt ägande i start-upen via sitt investment bolag Heartland. Affärstidningen Børsen levererar en bra artikel om utvecklingen, och notera även att man nu även kan skönja ett tilltagande danskt politiskt stöd för kärnenergi.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up