18 March 2022. 3 min läsning

v.11 – Next, Tjeckien, Bulgarien och Ban Ki-Moon

Cover image
  • Sverige: Kärnfull i SMR-samarbete med GE Hitachi
  • Europa: Tjeckien och Bulgarien vill bygga snabbt
  • Världen: "Vi måste använda kärnkraft"–Ban Ki-moon

_______________________________________________________

Sverige: Kärnfull i SMR-samarbete med GE Hitachi

I måndags var det så äntligen dags för oss på Kärnfull att avslöja vad som jobbats på under ett drygt års tid. Ackompanjerat av en stor artikel i Dagens industri lanserades Nordens första projektutvecklingsbolag inom småskalig kärnenergi – Kärnfull Next. Bemötandet blev överrumplande.

Är man någorlunda kärnkraftsintresserad har man troligtvis inte missat veckans, om vi får säga det själva, stora energinyhet – GE Hitachi har inträtt ett samverkansavtal med Kärnfulls nystartade projektbolag angående att upprätta en mängd små, modulära reaktorer av modell BWRX-300 i Sverige och Norden.

Nyheten basunerades alltså ut av DI där även en lång rad näringslivsprofiler, likt Michael Treschow och Rune Andersson, stöttade initiativet och följdes senare upp med ett flertal uppskattande krönikor från ledande politiker. Intervjuerna har fortsatt hela veckan där bl.a. Tidningen Energi, U&D och Dagens PS har hunnit publiceras. Fler kommer inom kort.

Vi har ett dedikerat inlägg på vår Facebook-sida där de artiklar vi hittar om Kärnfull Next läggs till löpande, så vill ni läsa mer om konceptet och bevakningen så kikar ni med fördel in där. Vi har också mottagit över hundra(!) arbetsansökningar under veckan så visst är intresset stort från alla parter – expertisen, folkvalda, investerare och – viktigast av allt – kommuner och företag.

Nyheten rullades för övrigt ut samma vecka som AP7 lät avslöja att en ny undersökning visar att "Svenskarna tror på kärnkraften som lösning" samt Svenska kraftnät lät meddela att de inte kan tillmötesgå effektbehovet hos de stora norrländska industrisatsningarna på bl.a. fossilfritt stål. "Elledningarna klarar bara halva behovet" blev rubriken i Göteborgs-Posten.

För oss inom Kärnfull Group är det en stor ära att nu än mer aktivt få bidra till en vettigare elframtid för vårt avlånga land. Dels genom Kärnfull Energi, vårt elhandelsbolag, och dels genom Kärnfull Next.

_______________________________________________________

Europa: Tjeckien och Bulgarien vill bygga snabbt

Ännu en krigsvecka har passerat i ett tappert och oerhört imponerande kämpande Ukraina, och diskussionerna kring hur Europa skall klara att göra sig oberoende av Rysslands energi löper på i allt högra takt. Kärnenergin tycks bli en nyckel.

Förra veckan stod det klart att Belgien nu ångrar sig, åtminstone bitvis, kring sin planerade utfasning av kärnenergi och kommer behålla minst två – men troligtvis fler – reaktorer längre än vad de Gröna tidigare har drivit fram. Tysklands vansinne fortsätter dock vad vi vet just nu, där de tre sista reaktorerna klappas igen under året – i strid med all rim och reson.

Vettigare tongångar kan vi dock rapportera ifrån Bulgarien och Tjeckien som nu sätter högsta fart mot nya reaktorer. Det är Euroactiv respektive Reuters som rapporterar om bulgarernas snabbspår för en ny reaktor i Kozloduy samt tjeckernas anbud för en ny stor enhet vid Dukovany-kraftverket. Det är ingen skräll att Tjeckien väljer mellan USA, Frankrike och Sydkorea som leverantör.

Vi vill även här uppmärksamma er på den fenomenala podcasten Strålande tider som i veckan bjöd in fyra ledande experter för att diskutera kärnkraftens situation i Ukraina samt den bredare energikris som råder i EU. Ni hittar avsnittet där ni vanligtvis hittar podcasts, t.ex. på Spotify.

_______________________________________________________

Världen: "Vi måste använda kärnkraft"–Ban Ki-moon

Vi rundar av veckan på samma sätt som senaste – med ett känt namn som numera helhjärtat stöttar kärnenergi. Förra veckan var det Elon Musk, vd Tesla, som försökte tala vett med världen, och denna FN:s forna generalsekreterare Ban Ki-moon.

"If we use a good energy mix, with renewable energy, nuclear energy and other clean sources of energy, that’s the way we can meet the target of carbon neutrality … We have to use Nuclear Energy.”

Citatet är hämtat från en lång intervju med brittiska The Guardian där Ban Ki-moon varnar för naturgas-användandet och dess fracking som är så oerhört skadlig för vår planet.

Utspelet kommer bara dagar efter att Ban Ki-moons hemland Sydkorea valt en betydligt mer kärnkraftspositiv president (Yoon Suk-yeol) än tidigare sittande och därmed blåst nytt liv i hela landets kärnsektor.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up