27 March 2022. 4 min läsning

v.12 – Sverige, Europa, Världen

Cover image

Denna vecka bjuder på ett försenat nyhetssvep där fokus bl.a. hamnar på UK:s storsatsning, Singapores plan och tech-miljardärernas nya favoritteknik.

  • Sverige: "Mindre kärnkraft får elpriset att stiga"
  • Europa: UK storsatsar och Belgien förlänger
  • Världen: Kärnkraft för Singapore och Silicon Valley

_______________________________________________________

Sverige: "Mindre kärnkraft får elpriset att stiga"

I veckan kom en ny studie gällande bristen på planerbar kraftproduktions påverkan på elpriserna i Sverige. Denna gång från Tillväxtanalys som landar tryggt i att för lite kärnenergi i kombination med storskalig elektrifiering innebär att priserna i framtiden både väntas öka och svänga mer.

Tidningen Näringslivet skriver bra om volatiliteten och de stora negativa samhällsekonomiska konsekvenser som väntas följa om man inte säkerställer inhemsk väderoberoende elproduktion. Studien förespråkar även en slopad energiskatt och stora FoU-satsningar.

"De politiska hinder som står i vägen för ny kärnkraft har länge varit ett hot mot vår energiförsörjning. Numera är de också ett säkerhetspolitiskt hot."

Detta utmärkta citat hämtas från Dagens industris debattredaktion som under rubriken "Kärnkraft minskar ryskt beroende" fångar upp en lång rad goda poänger gällande hur geopolitiken nu utgör en tredje aspekt kring varför tekniken är så avgörande.

Vidare har en hel del av kärnkraftsbevakningen i veckan handlat om vårt egna nya SMR-bolag Kärnfull Next. Energiminster Farmanbar öppnade i Sveriges radios Lördagsintervju för att man kan tänka sig titta på frågan om lagstiftning utifrån förutsättning att finansiering finnes, vilket ju alltså är precis det som vi nu börjat visa upp. Next har tekniken, kunnandet, kunderna och investerarna.

Såväl Ny Teknik som nämnda Tidningen Näringslivet har i veckan publicerat längre artiklar och intervjuer med anledning av att Sverige nu fått sitt första projektutvecklingsbolag inom småskalig kärnenergi. Under söndagen bjöd vår lokaltidning, Göteborg-Posten, på lång och tämligen välbalanserad temaläsning om kärnenergi. De hälsade i samband med det även på oss på vårt nya kontor för en kortare intervju.

Second Opinion har även dem tittat närmre på satsningen, samt pratat med kärnkraftsexperten Simon Wakter på WSP. Han konstaterar att intresset är stort för SMR i Norden:

"Vi ser att antalet potentiella investerare ökar. De ger konsultbranschen uppdrag att titta på SMR-marknaden och ber om teknisk och finansiell rådgivning. Stora kapitalägare som exempelvis pensionsfonder men också privatägt riskkapital spanar idag efter intressanta projekt på den internationella SMR-marknaden. Där ingår också Sverige."

_______________________________________________________

Europa: UK storsatsar och Belgien förlänger

I krigets Europa rullar omställningen och satsningarna på att komma bort från rysk fossilimport på i snabb takt och utspelen kommer i strid ström. Denna vecka stannar vi till i Storbritannien, Belgien och det så oerhört imponerande kämpande Ukraina.

I måndags bjöd Boris Johnson in ledande företrädare från kärnenergibranschen för att att kickstarta det som ser ut att bli en rejäl storsatsning på ny kärnkraft i Storbritannien. Efteråt lät premiärministern meddela att han vill att den nya målsättningen är att hämta 25 procent av landets el ifrån kluvna atomer.

I dagsläget är den siffran 16 procent, och med en rad planerade stängningar samt en stundande mega-elektrifiering så kan vi vänta oss en rejäl nybyggnation på de brittiska öarna de kommande årtiondena. The Guardian rapporterar bra om framstegen.

Vidare nämnde vi kort i förra veckan att Belgien, trots en kärnkraftsmotståndare som energiminister, nu tycks ha tänkt om rejält gällande sin utfasning av tekniken. Så sent som i december slog man fast att landets samtliga reaktorer skulle vara stängda 2025, men när nu verkligheten slagit till med fruktansvärd kraft har man skjutit upp det datumet till 2035 för åtminstone två av landets reaktorer.

Reuters rapporterar att franska Engie nu påbörjar arbetet med att hjälpa belgarna tillbaka upp i sadeln, och förhoppningsvis är det bara första steget i en mer rationell och pragmatisk riktning för landet.

Vi avslutar Europasvepet med att uppmärksamma The Breakthrough Institutes finfina genomgång "Take a Deep Breath" som tålmodigt förklarar varför den mediala uppmärksamheten kring Ukrainas kärnkraftverk Zaporizhzhia blivit missvisande i många fall:

"Sammanfattningsvis är en jämförelse av beskjutningen vid Zaporizhzhia med tsunamin och olyckan vid Fukushima Daiichi – eller med Tjernobylolyckan, som involverade konstruktionsbrister och otillräckligt utbildade operatörer – oinformerad och oförsiktig."

_______________________________________________________

Världen: Kärnkraft för Singapore och Silicon Valley

Vi rundar av med en utblick i världen. Mest glädjande denna vecka tycker vi nog Singapores nya studie samt Bloombergs sammanställning av tech-miljardärernas intresse i kärnenergi var.

Singapore hämtar i dagsläget hela 96 procent av sin el från fossil naturgas, och har därför naturligtvis börjat se om sitt hus för att kunna möta en hållbarare framtid för den växande staden med nära 6 miljoner invånare. Landets energimarknadsbyrå EMA släppte i torsdags sin rapport och i ett av scenariona introduceras kärnkraft som en potentiell lösning för regionen för första gången. Strait Times skriver bra om utvecklingen.

För två veckor sedan uppmärksammade vi att Elon Musk nu allt mer tydligt förespråkar kärnkraft som en nyckellösning för en hållbar omställning. Det fortsatte han med i helgen när han i en intervju med den tyska mediejätten Axel Springers VD i Insider skällde ut tyskarna:

"Jag vill vara supertydlig. Ni ska inte bara sluta lägga ner kärnkraftverken, utan ni ska också öppna de som redan har stängts. Det är det snabbaste sättet att producera energi. Det är galet att stänga kärnkraftverk, särskilt om man befinner sig på en plats där det inte förekommer några naturkatastrofer."

Troligtvis inte helt orelaterat till Musks tydlighet på senare tid gjorde Bloomberg ett stort nummer gällande de snabbt växande mängder riskkapital som börjat flöda in i framtidens kärnenergi det senaste året.

Man konstaterar att tekniken snabbt tycks blivit en ny favorit bland Silicon Valley miljardärerna och hänvisar till data från PitchBook som visar att summorna tiodubblats bara mellan 2020 och 2021 och att det ifjol investerades motsvarande drygt 32 miljarder kronor inom sektorn.

Vi tackar som vanligt för att ni läser och delar våra nyhetssvep och önskar er alla en skön söndag!

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up