3 April 2022. 3 min läsning

v.13 – Japan, Belgien, Norge

Cover image

Ett litet kortare nyhetssvep avslutar veckan, med goda nyheter från Japan, Belgien och Norge. Häng på!

  • Japan: En majoritet av folket för kärnkraft
  • Belgien: Inget folkligt stöd för utfasningen
  • Norge: Höyre vill se norsk kärnenergi

_______________________________________________________

Japan: En majoritet av folket för kärnkraft

Gemene kvinna och man tänker nog med största sannolikhet på Fukushima-olyckan 2011 när man hör kärnkraft och Japan i samma mening. Det är naturligt eftersom det inte är mer än 10 år sedan som landet drabbades av en av de värsta naturkatastroferna hittills.

Vad många inte vet är att det än i dag inte har registrerats ett enda dödsfall till följd av radioaktiv strålning i samband med Fukushima-olyckan.

FN:s vetenskapliga kommitté för radioaktiv strålning (UNSCEAR) konstaterar också att mängden radioaktiv strålning till allmänheten är så minimal att det inte blir några hälsokonsekvenser till följd av strålning. Ingen cancer, inga mutationer.

Men den folkliga opinionen i Japan har sedan olyckan varit starkt mot kärnkraft. Alla reaktorer i landet stängdes av efter olyckan, vilket innebar att fossilberoendet ökade under åren efter olyckan.

Likaså ökade antalet dödsfall på grund av luftföroreningar och skenande elpriser i takt med att kärnkraften ersattes av kol och gas, som avger partikelföroreningar och drar upp priset på el – i motsats till kärnkraft.

Sedan 2017 har dock saker och ting börjat förändras i opinionen. I det tysta har stödet för kärnenergi börjat stiga igen och 2022 visar det sig att en majoritet av befolkningen nu stöttar en återuppstart av de reaktorer som stängdes av efter olyckan.

Den tidigare direktören för International Energy Agency, Nobuo Tanaka säger till Bloomberg att "om Japan startar om alla sina reaktorer kommer det att låsa upp en stor mängd LNG (Liquified Natural Gas)” för resten av världen, eftersom Japan är världens näst största importör av LNG.

Omstarten av de japanska reaktorerna kommer därmed att släppa ut stora mängder LNG, vilket kan ha en positiv inverkan på Europas plan att bli oberoende av rysk gas. Likaså kommer omstarten av kärnenergin i Japan visa att rationellt och pragmatiskt tänkande är på frammarsch – även i Asien.

_______________________________________________________

Belgien: Inget folkligt stöd för utfasningen

Trogna läsare har nog noterat rapporteringen om hur den belgiska regeringen har gjort en ordentlig helomvändning gällande den planerade utfasningen av kärnkraft i landet till 2025.

Vi kunde i början av mars rapportera att Belgiens energiminister Tinne Van der Straeten hade uttalat att situationen i Ukraina innebar att utfasningen av kärnenergin i Belgien borde omprövas.

Vi känner oss därför relativt säkra på att det inte dröjer mer än någon vecka innan premiärminister Alexander De Croo därför meddelar att utfasningen av belgiska kärnkraftverk kommer att skjutas upp med 10 år till 2035.

Men kanske ännu viktigare är att en ny undersökning av den belgiska tidningen Le Soir nu visar att endast 9 procent av befolkningen stöder en fullständig utfasning av tekniken i landet.

Historien om utfasningen av kärnkraften i Belgien fortsätter att utvecklas, och vi följer berättelsen på nära håll här på Kärnfull. Nästa steg kan mycket väl bli att belgarna bestämmer sig för att istället bygga nya kärnkraftverk, vilket samma undersökning från Le Soir visar att hela 43 procent av den belgiska befolkningen stöder.

_______________________________________________________

Norge: Höyre vill se norsk kärnenergi

Helgens sista nyhetspunkt berör våra grannar i Norge. Under gårdagens riksmöte i det tidigare regeringspartiet Höyre stod det nämligen snabbt klart att en majoritet av partiet stöder forskning och utveckling av kärnenergi.

Rent konkret rekommenderade resolutionskommittén att landsmötet skulle besluta att partiet ska utreda vilka förutsättningar och behov Norge har för kärnkraft. Likaså beslutades på landsmötet att Norge måste ta en aktiv roll i den internationella forskningen och utvecklingen av ny kärnkraftsteknik.

Vi på Kärnfull är väldigt glada över att höra hur stämningen i Norge förändrats på senare år. Som ni säkert inte missat så meddelade vi för några veckor sedan att vårt nya gruppföretag Kärnfull Next kommer att projektera för nya småskaliga kärnkraftverk i Norden i samarbete med GE Hitachi. Kanske blir Norge nu en av Nexts kommande marknader?

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up