8 April 2021. 5 min läsning

v.14 – Finsk förvåning, tjeckisk fjärrvärme och riskkapital

Cover image

Denna vecka noterar vi att riskkapitalet numera flödar in i kärnenergin, att Finlands gröna är förbryllade över att Sveriges folkvalda inte tycks stolta över sina reaktorer – och att forskare i Tjeckien gör fjärrvärme på uttjänt kärnbränsle.

  • Svenska folket, Finlands gröna och DN hyllar kärnkraft
  • Tjeckisk start-up gör fjärrvärme på kärnavfall
  • Fyrdubblat riskkapital till ny kärnenergi

_______________________________________________________

Svenska folket, Finlands gröna och DN hyllar kärnkraft

Sen vi drog igång Kärnfull 2019 har vi bevittnat ett kraftigt ökande stöd för ny kärnkraft i landet, vilket nu även en undersökning av Svenskt näringsliv visar: 44 procent av de tillfrågade instämmer i att svensk kärnkraft bör byggas ut, vilket är en ökning från 31 procent på bara ett par år.

Tyvärr görs inte undersökningen tillgänglig för allmänheten. René Bongard, chef för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv, förklarar varför för oss i ett meddelande:

"Undersökningen används främst internt, för att följa opinionen. Vi ställer frågan varannan månad och har gjort det under en längre period. Urvalet är representativt för allmänheten i Sverige, 2 000 svar per månad."

Den nyfunna kär(n)leken kan allt oftare även bevittnas på ledarsidorna, och i veckan blev vi lite extra glada av att Dagens Nyheter landade så tryggt i sin analys av fakta i frågan:

”Klarar sig Sverige utan kärnkraft? Nej, i alla fall inte under överskådlig framtid [..] Vad som gör kärnkraften så viktig är när den producerar: 365 dagar om året, inklusive de timmar då det är kallast, vi förbrukar mest och det blåser minst.”

Våra folkvaldas mer aviga inställning till planerbar fossilfri elproduktion förbryllar dock många ännu, och nu även Finlands gröna politiker – som finner den "något märklig". I tisdags kunde vi därför bland annat läsa följande i deras utmärkta debattartikel i Göteborgs-Posten, under rubriken "Sverige har satt kärnkraft på den nordiska klimatkartan":

"Med ett stabilt, teknikneutralt regelverk och finansieringsupplägg som inkluderar kärnkraften, tillsammans med ett tillräckligt pris på koldioxidutsläpp och på förlust av biologisk mångfald skulle kärnenergi vara ett konkurrenskraftigt alternativ och en attraktiv investering. Så borde det vara, om vi tar klimatkrisen på allvar. Att idag aktivt begränsa potentialen för ett av de fossilfria energislagen kan skapa en oåterkallelig belastning för framtida generationer."

Vi gläds även över att allt fler sakkunniga från statliga Vattenfall sätter ner foten i frågan. Erik Sandström, tidigare chef för kraftsystemstyrning vid Vattenfall Elteknik, levererade i veckan en lysande analys av kraftsystemets utmaningar hos Second Opinion:

"Kraftsystemet måste ses för vad det är, en sammanhållen enhet för kraftproduktion. För att värdera vindkraftens nytta måste vi först göra oss kvitt missförståndet att kraftverken är oberoende producenter av energi. Den optimala mängden vindkraft beror på vilken ryggrad av reglerbar kraft som vi får i framtiden."

Frågar ni oss så råder det inga tvivel om vilken form av fossilfri, planerbar ryggrad som passar bäst såväl idag som om hundra år.

_______________________________________________________

Tjeckisk start-up gör fjärrvärme på kärnavfall

Ibland dyker det upp idéer som känns så självklara, och lovande, att man undrar hur det kommer sig att ingen börjat jobba med det tidigare. Det kan vara att erbjuda superprisvärda abonnemang på 100% kärnkrafts-el (..) eller som i detta fallet – att dra igång en start-up som tar hand om Europeiska reaktorers uttjänta kärnbränsle för att göra utsläppsfri fjärrvärme.

Det är den vanligtvis så kärnkraftskeptiska tyska tidningen Deutsche Welle som skriver om den tjeckiska satsningen Teplator – ett patenterat tungvattensreaktor-system anpassat för fjärrvärme, som sägs kunna generera extra fissionskraft från uttjänt kärnbränsle. Det handlar enligt uppgift till oss om cirka 1-2GWd/t (gigawatt-dagar per ton) ytterligare från det bränsle som då redan har levererat 30-40GWd/t i konventionella reaktorer.

Forskarteamet bakom säger att intresset för lösningen, som ju då alltså blir en slags aktivt vilohem för kärnbränslet, möts av stort intresse runt om i Europa och bland annat så nämns Helsingfors som en potentiell kandidatstad. Den finska huvudstaden har ju sen tidigare startat ett projekt för få till fossilfri och ren uppvärmning, och mycket tyder på att de väljer någon form av kärnteknisk lösning.

En stor fördel med Teplator är det låga priset, enligt företaget. Konstruktionskostnaden sägs landa på runt 300 miljoner kronor och värmekostnaden på under 40 kronor per gigajoule. Den termiska effekten uppges landa på mellan 50 och 200 megawatt beroende på version.

Forskarteamets chef Radek Skoda säger till DW att fördelen är att man kan använda använt bränsle som annars hade behövt förvaras till höga kostnader till att istället skapa värme, och att det redan idag finns tillräckligt mycket "avfall" för att förse samtliga stora tjeckiska städer. Han säger att kostnaden landar på ungefär hälften av vad gaskraftvärme skulle gå på och att man nu befinner sig i konkreta förhandlingar.

_______________________________________________________

Fyrdubblat riskkapital till ny kärnenergi

Man hör ibland i debatten att inga investerare tror på kärnkraften, och att allt riskkapital går till andra fossilfria energislag. Nu kommer dock ny data från det ledande analysföretaget Pitchbook som visar på motsatsen.

Det är danska Finans.dk som uppmärksammar det stora tillflödet av riskkapital till kärnenergin: bara under 2019-2020 lockade sektorn till sig motsvarande 9 miljarder kronor, fördelat på 58 företag. Det är en fyrdubbling på bara ett par år.

Tidningens vinkel handlar givetvis om de uppmärksammade investeringsrundor som nyligen skett i danska Seaborg, bolaget som redan om 5 år säger sig vara redo att leverera små flytande kärnkraftverk till främst sydostasiatiska marknader.

Generellt skrivs mycket om kärnenergi i vårt kära grannland nu, kanske till viss del inspirerat av Kärnfulls lansering i landet – som nu för övrigt även landets största tidning Avisen uppmärksammar i inledningen till en lång och bra artikel om kärnkraftens alla förtjänster.

Även i USA flödar kapitalet in till pionjärer inom framtidens kärnenergi, och i veckan stod det klart att hajpade start-up:en X-Energy tycks ha funnit en första byggplats för sin gaskylda högtemperaturs-reaktor Xe-100. Redan 2027 skall den första 80 megawattsenheten vara igång i Richland, WA enligt bland andra Tri-City Herald. Detta genom ett samarbete med Energy Northwest och kommunen. President Bidens val att inkludera kärnkraften som en del i landets gröna omställningen tycks således ge effekt.

Även i fjärran östern vänds nu investeringsblickarna mot den amerikanska innovationskraften inom sektorn, och i onsdags stod det klart att japanska JRC Holding nu knyter till sig 3% av uppmärksammade SMR-bolaget NuScale för motsvarande 345 miljoner kronor. Power Engineering skriver bra om affären.

Kort sagt, det våras (även) för kärnkraften!

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up