10 April 2022. 3 min läsning

v.14 – Storbritannien, Sverige och Sydkorea

Cover image

Söndag betyder nyhetssvep! Denna veckan om Storbritanniens storsatsning, svenska rekordsiffror och Sydkoreanska skeppsvarv.

  • UK: "Nuclear's coming home" – ny reaktor varje år
  • Sverige: Rekordhögt stöd för ny kärnenergi
  • Sydkorea: Samsung och Seaborg i nytt samarbete

_______________________________________________________

UK: "Nuclear's coming home" – ny reaktor varje år

Vi inleder veckans nyhetssammanfattning med en strålande nyhet från våra grannar på andra sidan nordsjön.

På torsdagen presenterade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson landets framtida energistrategi, med kärnenergin i spetsen.

En ny organisation kommer att inrättas under namnet Great British Nuclear, med avsikt att ansvara för planeringen av framtida brittisk kärnkraft. Centralt för den nya organisationen är att Storbritannien kommer att lansera ett nytt byggprojekt per år med målet att nå 24 gigawatt (GW) elproduktionskapacitet till 2050.

Nyheten kommer bland annat som ett svar på de senaste månadernas volatila energipriser. I ett pressmeddelande från den brittiska regeringen säger Johnson:

”This will reduce our dependence on power sources exposed to volatile international prices we cannot control, so we can enjoy greater energy self-sufficiency with cheaper bills.”

Det är dock lite oklart ännu vilken reaktorteknik britterna kommer att investera i. Pressmeddelandet flörtar med att nya små modulära reaktorer (SMR) också måste ingå i den nya planen för att utöka den brittiska kärnkraftsflottan.

Rolls-Royce lär ligga bäst till, men rykten gör gällande att även GE Hitachis BWRX-300 reaktor, den modell som Kärnfull Next har för avsikt att bygga en mängd av i Sverige under de kommande decennierna, bli aktuell.

_______________________________________________________

Sverige: Rekordhögt stöd för ny kärnenergi

Vi lämnar nu de brittiska öarna och landar på hemmaplan till det rykande nya beskedet att stödet för kärnkraften i Sverige blomstrar.

En ny studie gjord av analysgruppen Novus visar att hela 84 procent av Sveriges befolkning nu stöttar användningen av kärnkraft. Därtill svarar rekordhöga 56 procent av respondenterna att de vill att Sverige bygger ny kärnenergi.

28 procent anser att Sverige inte ska satsa på att bygga nya kärnkraftverk, men är ändå för att förlänga livslängden på de befintliga reaktorerna. Slutligen ser vi att endast 10 procent anser att kärnkraften borde fasas ut helt.

Stödet för kärnkraft har ökat markant bara de senaste sex månaderna. En liknande undersökning i höstas visade att 77 procent av den svenska befolkningen var positivt inställda. Det är en statistiskt säkerställd ökning med sju procentenheter på mindre än ett år.

Vanligtvis kan man skönja av liknande studier i andra länder att det finns en tydlig skillnad mellan åldersgrupperna när det gäller attityder till kärnkraft. Studien från Novus visar dock att åldern på de tillfrågade inte har någon större inverkan på inställningen till tekniken.

Uppsala universitets forskare och tillika ordförande i Analysgruppen Mattias Lantz kommenterar den nya studien med att man eventuellt kunde ha förväntat sig ett minskat stöd till följd av Rysslands agerande kring reaktorer i krigets Ukraina med ett ökat fokus på säkerheten kring kraftverken.

Det motsatta har dock visat sig vara fallet, efter dubbla studier i år, vilket vittnar om förmågan att se bortom klicksökande rubriker.

Det ökade fokuset på försörjningstrygghet, klimatfrågor och utfasningen av rysk gas är troligtvis huvudförklaringarna bakom den rekordartade ökningen i stöd för svensk kärnenergi.

_______________________________________________________

Sydkorea: Samsung och Seaborg i nytt samarbete

Förra månaden kom nyheten att kärnkraftsförespråkaren Yoon Suk-yeol, som talat sig varm för kärnkraft under sin valkampanj, valts till Sydkoreas nya president.

Nu, bara en månad efter Suk-yeols valseger, har den världskända Samsung meddelat att de signerat ett samverkansavtal med danska Seaborg Technologies om att utveckla flytande kärnkraftverk.

De flytande pråmar som Samsung kommer att producera avses agera bas för Seaborgs Compact Molten Salt Reactor (CMSR) med en produktionskapacitet mellan 200 och 800 megawatt.

VD:n för Samsung Heavy Industry kommenterar:

”CMSR is a carbon-free energy source that can efficiently respond to climate change issues and is a next-generation technology that meets the vision of Samsung Heavy Industries. Through this agreement, we plan to pioneer the CMSR-based floating nuclear power plant market as part of strengthening its future new business opportunity.”

Sen tidigare känner ni till att Kärnfull Next också överväger flytande reaktorer, samt har för avsikt att bygga framtidens SMR:er tillsammans med GE Hitachi.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up