1 May 2022. 4 min läsning

v.17 – Sverige, film och USA

Cover image

Denna vecka bland annat om LKAB:s öppning för SMR, en ny dokumentär och framsteg i USA.

  • Sverige: LKAB öppnar för småreaktorer
  • USA: Kaliforniens guvernör tänker om?
  • Världen: ny dokumentär – Atomic Hope

_______________________________________________________

Sverige: LKAB öppnar för småreaktorer

I svallvågorna av bland annat vårt gruppföretag Kärnfull Nexts lansering är nu intresset för småreaktorer på stark frammarsch även i Sverige, och vi gläds givetvis åt det stora intresset.

En av veckans större nyheter handlade faktiskt just om Kärnfull då SVT:s reportage, som spelades in för några veckor sedan, sändes på tisdagen. I Morgonstudion gjordes därtill ett bra samtal kring vad SMR egentligen är, och följdes sedan upp av en lång rad artiklar på SVT:s hemsida.

Fokus hamnade naturligt på Vattenfalls positiva syn på marknadsutveckligen och att man även från deras sida vill se en lagförändring för att möjliggöra att få maximal nytta av tekniken.

Energiministern tycks dock inte särskilt imponerad av "små gulliga reaktorer" ännu, men kanske kan det bli aktuellt att återbesöka temat nu när näringslivet allt tydligare visar sitt stöd för planerbar fossilfri energi.

Statliga LKAB är ett bra exempel, där deras intresse nu börjat kommuniceras offentligt. I samband med bolagsstämman lät VD Jan Moström meddela i Dagens Industri att man nu ökar takten i företagets omställning, och att man där ser behov av komplement till vindkraften:

"Sedan behöver vi komplement för att klara av den här utbyggnadstakten som behövs. Bland annat SMR (Små modulära reaktorer), det tror jag kommer vara en viktig bit framåt."

Fortsättning lär följa. För egen del gladdes vi även lite extra åt ett fint personporträtt på vår ena grundare John Ahlberg i tidskriften Warp News. Är ni nyfikna på Kärnfulls resa och en av huvudrollerna i den så rekommenderas läsningen.

_______________________________________________________

USA: Kaliforniens guvernör tänker om?

Veckans sista nyhet hämtas från andra sidan Atlanten. Washington Post bjöd på en utmärkt artikel och i fredags öppna så till sist Kaliforniens guvernör Newsom för att livstidsförlänga Diablo Canyon.

Som en blixt från klar himmel publicerade The Washington Post en lång artikel som försöker skapa en bättre förståelse för varför människor är rädda för kärnkraft, och om det har inverkan på exempelvis kriget i Ukraina. Bland annat konstateras att en av konsekvenserna av rädslan för kärnkraft är att vi blir beroende av en diktator för att hålla lamporna tända.

Artikeln börjar med att granska Tysklands beslut 2011 att lägga ner all kärnkraft i landet före utgången av 2022. Journalisten lyckas på ett enkelt och lättförståeligt sätt förklara hur nedläggningen av tysk kärnkraft har gjort att Tyskland och resten av Europa djupt idag beroende av Putins gas.

Vidare anges också att upp till 1 100 personer dör årligen i Tyskland av luftföroreningar på grund av att kärnkraften ersatts med kolkraftverk. Dessutom tar journalisten upp det huvudlösa beslut som delstaten New York tog att stänga kärnkraftverket Indian Point förra året. Detta har lett till ökade CO2-utsläpp i den amerikanska delstaten.

Artikeln avslutas med fokus på en amerikansk klimataktivist vid namn Seaver Wang, som i början av sin universitetsutbildning efter en föreläsning med den världsberömde klimatforskaren James Hansen ändrade inställning till kärnkraft.

Wang har nu 12 år senare hamnat som anställd på tankesmedjan Breakthrough Institute, som bland annat i sin senaste rapport slår fast att det inte ens i ett värsta scenario kommer att ske några utsläpp av radioaktiv strålning till allmänheten från ukrainsk kärnkraft.

Slutligen måste vi uppmärksamma att det idoga arbetet som en stor mängd kända namn lagt på att försöka förmå Kalifornien att inte gå vidare med att stänga delstatens sista kärnkraftverk nu tycks kunna bära frukt:

“Some would say it’s the righteous and right climate decision"

Så sant som det är sagt, guvernör Newsom. Läs gärna om denna positiva utveckling i exempelvis LA Times. Diablo Canyon, som verket heter, är en avgörande del i delstatens chanser att uppnå utsläppsmål och stabilisera ett hårt ansatt elnät.

_______________________________________________________

Världen: ny dokumentär – Atomic Hope

På söndagen nåddes vi av nyheten att den prisbelönte irländska regissören Frankie Fentons nya dokumentär Atomic Hope får världspremiär på tisdag vid Hot Docs festivalen i Kanada.

Fenton har under ett drygt decennium följt en grupp individer vars kall är att förklara kärnenergins roll i en hållbar framtid. Regissören medger i en intervju med Variety att han var "lika skeptisk till tekniken som andra" var för tio år sedan, men vill nu med denna produktion försöka sätta ljuset på de förödande konsekvenser fortsatt fossilt energianvändande får för livskvalitén på vår planet. Och kärnenergins betydelse för att vänja oss av med fossilberoendet:

“I’m not an expert. I’m definitely open to being wrong, but I did feel that the things they were saying seemed to make an awful lot of sense. And their message was being ignored by mainstream environmentalism.”

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up