8 May 2022. 3 min läsning

v.18 – Ukraina, UK och Indien

Cover image

Ett något försenat nyhetsbrev kommer här, fullmatat med goda kärnnyheter. Fokus denna vecka på Ukrainas nysatsning, Boris Johnsons allt högre ambition samt Modis och Macrons gemensamma utspel. Häng på!

  • Ukraina: Planerar 5 nya amerikanska reaktorer
  • UK: Boris Johnson höjer ambition och tempo
  • Indien: Allt närmre världens största kraftverk

_______________________________________________________

Ukraina: Planerar 5 nya amerikanska reaktorer

Den ryska invasionen av Ukraina fortsätter, och som alltid går alla våra tankar till det ukrainska folket och de civila som förlorar livet varje dag.

Men även i den mörkaste av stunder finns små ljusglimtar att rapportera om, och nu höjs landets ambition kring fossilfri planerbar energiproduktion – och det i samarbete med USA.

Det är tidningen Tyzhden som avslöjar planerna i en intervju med Petro Kotin, chef för statliga Energoatom som driftar landets nuvarande fyra kärnkraftverk.

I intervjun framgår bland annat att Energoatom sedan 2020 har samarbetat med den amerikanska bränsle- och reaktortillverkaren Westinghouse för att bygga fem nya AP-1000-reaktorer i landet. Kotin säger:

”We have signed really high-level documents with the American side, Westinghouse, on the construction of our five power units, and we are continuing this work. We will build five power units under the AR-1000 project”

Projektet är en naturlig utveckling av Energoatoms ambition att göra Ukraina oberoende av leveranser från Ryssland – ett projekt som startade redan före den ryska invasionen.

Ukraina hämtar idag en stor del av sitt kärnbränsle från Ryssland, men samarbetet med Westinghouse har visat sig lovande och redan före kriget hade sex ukrainska reaktorer laddats med västligt bränsle.

Efter krigsutbrottet har Ukraina givetvis beslutat att överge bränsleimporten från Ryssland helt, och som en utveckling av landets diversifieringsprogram har man nu även beslutat att starta upp en egen kärnbränsleproduktionslinje i samarbete med Westinghouse.

_______________________________________________________

UK: Boris Johnson höjer ambition och tempo

Vi har tidigare rapporterat om hur Storbritannien har för avsikt att utöka sin kärnkraftsflotta avsevärt under de kommande åren.

I veckan besökte landets premiärminister Boris Johnson kärnkraftverket Hartlepool, som tillsammans med tio andra anläggningar har valts ut för att inrymma nya reaktorer i framtiden.

Johnson kommenterade besöket på Twitter:\ “Instead of a new one every decade, we’re going to build one every year, powering homes with clean, safe and reliable energy,”

Det är glädjande att se att en av de europeiska jättarna går före och skruvar upp ambitionen i omställningen till ren energi med kärnenergi i förarsätet.

Vi tvivlar inte på att vi kommer att få se massor av spännande nyheter från Storbritannien under de kommande månaderna. En kvalificerad gissning är att britterna även kommer intressera sig för den BWRX-300 från GE Hitachi som vårt gruppbolag Kärnfull Next planerar att bygga i Norden.

_______________________________________________________

Indien: Allt närmre världens största kraftverk

Vecka artons sista nyhet fokuserar på den senaste tidens utveckling kring det fransk-indiska samarbetet för att bygga sex stycken EPR i Indien.

Efter ett möte i Paris på onsdagen mellan president Emmanuel Macron och Indiens president Narendra Modi meddelade presidentkansliet i Frankrike att samarbetet mellan Indien och Frankrike pågår och projektet i Jaitapur fortskrider.

Anläggningen kommer att ligga i den västra delen av Indien i delstaten Maharashtra och kommer efter färdigställandet att vara världens största kärnkraftverk med en kapacitet på 9,6 GWe och möjlighet att leverera stabil och klimatvänlig energi till upp till 70 miljoner hushåll.

Det franska presidentkansliet skriver i ett pressmeddelande:

“Both sides reaffirmed the commitment to the success of the strategic Jaitapur EPR project for access to reliable, affordable and low-carbon energy, and welcome the progress achieved over the last months.”

Denna utveckling går hand i hand med de senaste nyheterna om att Indien kommer att bygga 10 PHWR med första spadtag redan nästa år.

PHWR är dock inte i närheten av den enorma kapacitet som den franska EPR tillhandahåller. Det är generellt oerhört glädjande att se hur fler länder nu efterfrågar EPR, även då de tre europeiska projekten i Frankrike, Finland och Storbritannien plågats av förseningar.

Lärdomarna är många från de projekten och huvudsaken nu är att dra nytta av dem och bygga fler snabbt.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up