14 May 2021. 4 min läsning

v.19 – Franska reaktorer, Der Spiegel och svensk SMR

Cover image

EDF avser bygga 6 nya reaktorer i Frankrike, Der Spiegel uppmanar tyskar att tänka om kring kärnenergin och i Sverige skrivs om stora förhoppningar på småskalig kärnkraft.

  • Frankrike: EDF avser bygga sex nya EPR-reaktorer
  • Tyskland: Der Spiegel uppmanar till kärnkraftsstöd
  • Sverige: Stora förhoppningar på småskalig kärnkraft

_______________________________________________________

Frankrike: EDF avser bygga sex nya EPR-reaktorer

För två veckor sedan rapporterade vi om franska EDF:s ambitioner att bygga världens största kärnkraftverk i Indien, bestående av sex stycken Europeiska tryckvattenreaktorer (EPR). Denna veckan står det klart att energijätten även avser göra samma sak på sin hemmamarknad.

Det var under en bolagsstämma den 6:e maj som planerna presenterades och man lät meddela att underlaget nu är inlämnat till den franska regeringen. Designen skall vara inspirerad av EPR:en som byggs i Flamanville, men i en mer standardiserad och förenklad form som under det kreativa namnet EPR 2 alltså ses som nyckeln till att förnya den franska kärnkraftsflottan.

I Energeeks artikel om denna planerade miljöinsats framkommer att EDF redan har bestämt sig kring möjliga placeringar för reaktorerna samt bett underleverantören Framatome att börja tillverka viktiga delar för EPR 2. Byggbeslut väntas dock först 2023.

Under bolagsstämman framkom även att företagets ledning ser positivt på sitt SMR-projekt Nuward och avser att, inom ramen av sin nästa flerårs-energistrategi (PPE), bygga en första version av den hemma i Frankrike. Nuward är dock främst tänkt att bli en framtida exportsuccé. Även BFM skriver bra om utvecklingen.

_______________________________________________________

Tyskland: Der Spiegel uppmanar till kärnkraftsstöd

"Det må göra ont, men den som lyfter fram hundratusentals döda till följd av klimatförändringar eller miljontals klimatflyktingar varje år måste ta en andra titt på 'riskerna' med kärnkraft – och hur ofta (eller snarare sällan) de har blivit verklighet hittills. Om Tyskland efter ett och ett halvt år av Corona nu ska gå in i nästa drastiska räddningsaktion, är de ansvariga skyldiga oss den ideologifria bedömningen av alla alternativ, inklusive kärnkraft."

Ovanstående är ju egentligen inget revolutionerande resonemang, utan snarare fullt logiskt och rationellt, men det glädjer oss lite extra att vi hittar det i tyska Der Spiegel under rubriken "Dags att prata om kärnkraft".

Artikeln gör flera bra poänger, inte minst i resonemanget kring cancel-kultur, Angela Merkels märkliga kappvändning samt hur kärnenergin oförklarligt blivit Tysklands enda tabu. Rekommenderad läsning kring tyska frukostbord, helt enkelt. Och när de är klara med den kan de ju även söka inspiration utanför landets gränser från ett land som nu snabbt tänker om kring sin tidigare små-aviga inställning till ny kärnkraft – nämligen USA.

Washington Examiner landade nämligen i en liknande slutsats som Der Spiegel i veckan, under rubriken "Kärnkraft är nyckeln till vår energiomställning". I en överlag mycket välunderbyggd artikel så vill vi lite extra uppmärksamma ansatsen att försöka skapa momentum kring ombyggnaden av tidigare kolkraftverk till reaktordrift. Vi har skrivit om det smarta i retrofit-konceptet flera gånger tidigare, inte minst med tanke på arbetsmarknadsåtgärder, och här kan vi bland annat läsa:

"Kärnkraft kan vara nyckeln till att hjälpa kolsamhällen att gå in i en ny era. I decennier har kolkraften spelat en viktig roll för att driva vår vardag samtidigt som de har fungerat som ekonomiska pelare för de samhällen de tjänar. Vissa kolkraftverk kan förvisso förses med koldioxidsinsamlingsteknik (CCS), men frågetecknen kring tekniken är många. Istället kan en uppgradering från kol- till reaktordrift betyda att kolarbetare kan fortsätta att använda de färdigheter som utvecklats under årtionden för att upprätthålla vår energisektor och vårt lands framgång."

I Tyskland finns 80-talet kolkraftverk ännu i drift och runt 20.000 människor jobbar ännu inom branschen. Grannlandet Polen har pratat om möjligheten att stöpa om sina gamla fossila kraftverk till kärnenergi på senare tid, och månne skulle en tillnyktring i Tyskland kunna leda till en utvärdering av samma retrofit-strategi som till exempel USA:s största statligt ägda energiföretag TVA nu gör och som PowerMag har rapporterat om.

_______________________________________________________

Sverige: Stora förhoppningar på småskalig kärnkraft

Här hemma i Sverige har vi inte blivit något klokare sen förra veckans Urgent Market Message (UMM) från Vattenfall om att ett förvarsbeslut behövs innan sommarens slut, för att undvika att ytterligare fyra reaktorer stängs ner inom 3-4 år. Däremot har röster höjts från industrin, så som till exempel Ola Ringdahl, VD på Lindab i Tidningen Näringslivet.

"Det orsakar stor nervositet för elförsörjningen i vårt land. Till slut hamnar vi i en omedelbart förestående kris, ett nationellt nödläge. Då plötsligt, fem över tolv, kommer en nödlösning att tas fram så att kärnkraften kan fortsätta att hålla Sverige igång. Det blir dyrare och mindre säkert än ett slutförvar. En typiskt svensk politisk lösning alltså."

Det är troligtvis ingen vild gissning att Ringdahls vision blir till verklighet, och visst är det djupt olyckligt att de svenska magplasken skall ske inför öppen ridå och vara så uppenbart politiskt orkestrerade?

Mer glädjande var det dock att i veckan läsa Tidningen Energis finfina reportage om svenska SMR-bolaget Blykallas design, ansökan till Energimyndigheten och samarbete med Uniper:

"Ska vi ha ett kostnadseffektivt energisystem så behövs kärnkraft. Därför är det viktigt att stimulera och utveckla framtidens kärnkraft. Det här skulle kunna bli en ny svensk exportprodukt."

Man konstaterar att serietillverkade småskaliga kärnreaktorer kan komma att producera såväl fossilfri el som vätgas, ånga och värme till framtidens energisystem om man bara ser till att tekniken blir bärkraftig. Inte mycket att tveka på, helt enkelt.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up