16 May 2022. 3 min läsning

v.19 – Sydkorea, Japan och UK

Cover image

Förra veckan bjöd även den på en rad goda kärnnyheter från världens alla hörn. Här hittar ni dem!

  • Sydkorea: Kärnkraftens nya roll inspirerar Sverige?
  • Japan: Industrin kräver snabbare återstart
  • Storbritannien: Ny kärnkraftsfond lanserad

_______________________________________________________

Sydkorea: Kärnkraftens nya roll inspirerar Sverige?

Det har handlat mycket om Sydkoreas omvärdering av sin tidigare aviserade kärnkraftsavveckling från oss på sistone. Så även idag. Som bekant hade den nyvalde presidenten Yoon Suk-yeol kärnkraftsrenässansen som ett av sina viktigaste vallöften. i och med hans officiella övertagande av posten tidigare i veckan är det bara att vänja sig vid fler positiva utspel från landet.

Under en parlamentarisk utfrågning på måndagen presenterade den nytillträdde energi- och industriministern Lee-Chang Yang sin vision om hur Sydkorea återigen ska bli en stor exportör av kärnteknik:

”I will seek measures to reasonably utilize nuclear energy, which is a major means of energy security and carbon neutrality, and to boost the competitiveness of the sector to actively support its exports”

Beskedet från Yang ligger i linje med den nye presidentens mycket positiva kärnkraftspolitik. För oss i Sverige är detta extra relevant då den världsledande kärnkraftsnationen, precis som här, under det senaste decenniet avsett fasa ut tekniken. Verkligheten, fysikens lagar och elektrifieringens utmaningar tycks ha kommit ikapp Sydkoreas folkvalda snabbare än Sveriges motsvarigheter dock.

När nu NATO-omvändningen i Sverige är färdig så kan det finnas utrymme för ännu en 180-graders vändning av Socialdemokraterna – denna gång gällande just synen på fossilfrihet, teknikneutralitet och kärnenergi?

Att jämförbara länder såsom Kanada och Sydkorea såpass tydligt visar upp sina respektive nya linjer bör underlätta ett sånt beslut, och kanske kan även det senaste avsnittet av Sveriges Radios granskande program Kaliber bidra till en mer pragmatisk inställning från vår regeringsparti? Rekommenderad lyssning för alla som är nyfikna på hur “elchocken” egentligen skapats, och hur illa regeringens uttalanden rimmar med just verkligheten.

_______________________________________________________

Japan: Industrin kräver snabbare återstart

Vi behöver inte vrida kikaren mer än 90 grader österut från Sydkorea för att hitta ett Japan som nu också upplever ett återupplivande av kärnkraften efter ett decennium av motstånd.

Sedan Fukushima-olyckan 2011 har Japan pausat praktiskt taget alla sina kärnreaktorer, vilket resulterade i att man gick från att ha en aktiv produktion på 324 terawattimmar från kärnkraftverk 2010 till noll bara fyra år senare. Resultatet blev givetvis även där skenande utsläpp, elpriser och importberoende.

Därför vara det ingen överraskning att vi tidigare i år kunde rapportera om att det nu finns en majoritet bland den japanska befolkningen som stödjer återstarten av kärnkraftverken.

Den visar sig dock inte gå tillräckligt fort. Endast 10 av Japans 33 kärnreaktorer har hittills startats om, vilket leder till att Japans största stålproducent Tokyo Steel Manufacturing Co. nu offentligt betonat vikten av en återöppning av resterande godkända reaktorer.

Det är av särskild vikt för stålproduktionen i Japan att elpriserna och elförsörjningen är stabil eftersom deras processer drivs av el och inte kol vilket industrierna i många andra länder gör.

Japans premiärminister Fumio Kishida stöder också denna tankegång då han förra månaden tillkännagav att de nuvarande omständigheterna i Europa och energikrisen i allmänhet gör det ännu viktigare för Japan att starta om sina nedlagda reaktorer och ompröva deras tidigare långsiktiga utfasning av reaktorer.

Sanningen är faktiskt att ett av de snabbaste sätten att lindra elpriserna i Europa inför stundande vinter är om Japan får tummen ur och startar upp sina reaktorer. Då skulle stora volymer LNG (naturgas) tillgängliggöras för Europeiska länder att buda på.

_______________________________________________________

Storbritannien: Ny kärnkraftsfond lanserad

Storbritannien har även de successivt fått en återkommande plats i vår nyhetsbevakning. Under de senaste månaderna har den brittiske premiärministern hållit kärnkraftsflaggan högt.

I samband med att planerna på att bygga en gigawatt ny kärnkraft per år fram till 2050 kommunicerats har den brittiska regeringen lanserat en ny fond för ny kärnkraft.

Den går under namnet The Future Nuclear Enabling Fund (FNEF) och har för avsikt att stötta forskning kring ny kärnkraftsteknik samt underlätta ytterligare motivation från andra investerare som inte redan är involverade i branschen. I dagsläget är fonden värd 120 miljoner pund och företag och entreprenörer har möjlighet att söka medel.

Storbritanniens energiminister säger:

”Our new GBP120 million fund will push forward our plan to deploy a new fleet of nuclear power stations as part of a British nuclear renaissance. By encouraging new companies to come forward and build in Britain, we can spur greater competition in the market to cut development costs so consumers benefit in the long-term."

I  samklang med fonden har den brittiska regeringen även sedan tidigare beslutat inrätta en ny organisation vid namn Great British Nuclear (GBN), med avsikt att lansera ett nytt kärnkraftsprojekt varje år.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up