21 May 2021. 4 min läsning

v.20 – Stort, smått och till sjöss

Cover image

Ännu en bra vecka för kärnenergin kan summeras där vi bl.a. noterar att IEA förutsätter fördubblad mängd kärnkraft till 2050, Kina börjar utvinna uran ur havsvatten och Rolls-Royce biffar upp sin SMR.

  • IEA: "Kärnkraften måste fördubblas till 2050"
  • Kina börjar utvinna uran från havsvatten inom 10 år
  • Stora framsteg inom småskalig modulär kärnkraft

_______________________________________________________

IEA: "Kärnkraften måste fördubblas till 2050"

I veckan släpptes så det internationella energiorganet IEA:s nya stora Net Zero by 2050 rapport, som presenterar scenarion för hur världen skall ställa om till fossilfri energi inom tre decennier.

Ren elektricitet spelar som väntat huvudrollen och bland slutsatserna hittar vi bland annat ett fördubblat behov av kärnkraft, något som så väl SVT Nyheter som Stockhead uppmärksammat.

IEA:s slutsats är att kärnenergin spelar en avgörande roll i nettonollutsläpp-scenariot (NZE) och är tydliga med att världens måste fatta beslut kring ny och bibehållen kärnkraft för att undvika att "höja kostnaderna och öka risken att missa målet".

Teknikneutrala analytiker spekulerar dock i att IEA troligtvis trots detta har underskattat mängden framtida kärnkraft som behövs. Rapporten skissar på att runt 9% av 2050 års gigantiska elbehov kommer att tillgodoses via kluvna atomer, medan branschen själv siktar på 25%.

I kölvattnet av rapporten noterar vi även en rad positiva nyheter från runt om i världen som samtliga kan ha viss påverkan på att uppfylla och överträffa IEA:s förväntan. I Slovakien fick Mochovce-3-kraftverket – som kommer att förse 25% av landets elbehov – klartecken att ladda bränsle, rapporterar NucNet.

H2-View rapporterar å sin sida att det ledande vätgasföretaget Bloom Energy från Kalifornien nu påbörjar ett projekt med reaktorkopplade elektrolyser i Idaho där man förväntar sig "etablera vätgas produktion med den högsta elektrolys-effektiviteten på marknaden".

Även på högsta nivå görs framsteg i USA. I tisdags rapporterade Thomson Reuters om att president Bidens klimatrådgivare Gina McCarthy nu klargör att existerande kärnkraft är direkt avgörande för att klara klimatmålen.

Samtidigt lät den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap meddela att den amerikanska presidenten själv under fredagen kommer att diskutera en global kärnkraftsallians med Sydkoreas president Moon, med avsikt att tillsammans bygga reaktorer i till exempel Mellanöstern och Europa.

_______________________________________________________

Kina börjar utvinna uran från havsvatten inom 10 år

Vi har tidigare rapporterat (v.15) om de många forskningsframsteg som gjorts på senare tid inom utvinningen av uran ur världshaven, som uppskattas innehålla tusen gånger mer av råvaran än jordens malmådror – om än i mycket utspädd form.

Men tills nu har inga kommersiella ansatser gjort för att påbörja insamlingen till havs, vilket ju vore en ännu mer skonsam form av bränsleanskaffning än gruvorna på land – även om de främst sker via ISL-metoden nuförtiden och att den enorma energidensiteten innebär att man behöver förhållandevis lite för att skapa stora mängder el.

Kina ändrar nu på situationen, och avser att dra igång denna revolutionerande uraninsamlings-teknik redan inom tio år, enligt South China Morning Post. Konstruktionen av den första anläggningen skall påbörjas redan 2026, och satsningen ter sig mycket förståndig med tanke på landets enorma byggtakt av nya reaktorer som snabbt kommer använda upp Kinas reserver.

Även om dessa tekniska och kommersiella framsteg givetvis främst har ekologiska fördelar så skall man nog inte heller underskatta betydelsen av att landet gärna vill säkra sitt energioberoende och göra sig mindre importberoende.

_______________________________________________________

Stora framsteg inom småskalig modulär kärnkraft

Vi rundar av med lite goda nyheter från den hyperintressanta SMR-världen, vars snabba tillväxt nu även uppmärksammades av Sveriges Radio. Man konstaterar i inslaget att ett 70-tal länder nu utvecklar småskalig kärnkraft, och belyser såväl EDF:s Nuward (som vi skrev om förra veckan) samt Vattenfalls satsning i Estland.

Utöver denna mer generella spaning vill vi även belysa att det brittiska SMR-konsortium under ledning av Rolls-Royce har vidareutvecklat sin design och ökat effekten till finfina 470 megawatt.

Man låter i en bra artikel på This is Money meddela att man nu är redo att börja ta beställningar från andra länder, samtidigt som man går vidare med planerna att bygga tio stycken reaktorer i Storbritannien till 2035 med den första på plats redan om nio år.

I veckan tog även det kanadensiska SMR-företaget USNC ett stort steg mot att bli först ut på marknaden med sin micro-reaktor på 5 megawatt när man lät meddela att man som första leverantör nu inleder licensieringsprocessen hos landets myndigheter. PowerMag skriver bra om milstolpen.

Slutligen gläds vi åt att uppmärksammade NuScale nu även tycks titta till havs. I onsdags leverade samma PowerMag en bra artikel om det amerikanska SMR-bolagets samarbete med det kanadensiska marinreaktor bolaget Prodigy. Man går nu, efter avslutade design- och kostnadsstudier, vidare med projektet att bygga en flytande version av NuScales SMR.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up