28 May 2021. 4 min läsning

v.21 – Skakande läsning, Gen-IV och globalt samarbete

Cover image

Denna vecka: ord och inga visor från SvD om svensk elpolitik, kanadensisk milstolpe inom Gen-IV och det nya samarbetet mellan Sydkorea och USA.

  • SvD: "Skakande läsning" om svensk elframtid
  • Kanada allt närmre fjärde generationens kärnkraft
  • Sydkorea och USA i globalt kärnkraftsamarbete

_______________________________________________________

SvD: "Skakande läsning" om svensk elframtid

”Det är skakande läsning. ’Långsiktig marknadsanalys 2021’ målar på teknisk prosa upp ett Sverige där elsystemet under en stor del av året är på, eller över, gränsen till blackout.”

Svenska Dagbladets Peter Wennblad skräder inte med orden när han i en utmärkt ledare dissekerar Sveriges "korthus" till energi- och klimatpolitik baserat på Svenska kraftnäts relativt nya rapport om hur landets elmarknad väntas utvecklas i framtiden.

Vi har ju givetvis uppmärksammat rapporten tidigare i våra nyhetsvep och kan bara instämma, denna snustorra myndighetsrapport är sannerligen skrämmande läsning när man sätter sig in i vad SvK egentligen varnar för i svallvågorna av de politiskt orkestrerade nedläggningarna av fullt fungerande och vinstdrivande reaktorer i södra Sverige – och ointresset kring att skapa förutsättningar för nya reaktorer.

Bristen på planerbar elproduktion i de mer tätbefolkade delarna av landet är redan nu stor – och med ett kraftigt ökande elbehov de kommande årtiondena så bör frågan vara överst på alla agendor.

Även Göteborgs-Posten är inne på samma linje denna veckan, men med ett mer kortsiktigt perspektiv – då man uppmärksammat att elpriset är ovanligt högt för denna tid på året, och inte minst jämfört med ifjol:

"Det är hög tid att regering och berörda myndigheter tar problemet på allvar. Ytterst är det södra Sveriges välfärd, tillväxt och konkurrenskraft som står på spel"

Som bekant genomför man nu årsrevisioner på ett antal reaktorer, och då blir bristen på dess produktion numera direkt påtaglig i plånboken. Detta då det inte finns tillräckligt med kärnkraft, eller vindar, för att täcka upp ordentligt under servicetiden för att bibehålla Sveriges historiskt sett stabila och prisvärda elförsörjning.

I korthet, ett högljutt och kraftigt folkligt stöd för svensk kärnenergi behövs nu på 2020-talet. Det är hög tid att ta ställning, till exempel genom sitt elavtal.

Kanske är det förresten ungdomen vi får sätta våra förhoppningar till även i denna fråga? Från Finland rapporteras nämligen att åldersgruppen 18-24 år nu är de som är mest positivt inställda till kärnkraft i landet enligt en undersökning av Finsk Energiindustri. Unga vuxna i landet har på bara ett år gått från att vara minst positiva till mest, motiverat främst av teknikens miljövänlighet, skriver Yle.

_______________________________________________________

Kanada allt närmre fjärde generationens kärnkraft

En 300-megawatts reaktor som kallas "Wasteburner", avfallsbrännaren, låter inte så dumt va? Med tanke på att vi bara i Sverige har runt sju tusen ton (knappt) använt kärnbränsle som vi antingen måste slutförvara – enligt konstens alla, väl kända, regler – eller börja återvinna via den fjärde generationens kärnkraftsystem så kan nog den senaste veckans kanadensiska framsteg vara av intresse?

Det handlar om Moltex och deras Stable Salt Reactor – Wasteburner (SSR-W) vars design den kanadensiska strålskyddsmyndigheten CNSC i veckan slutförde den första fasen av förlicensiering på. När man pratar om avfallsåtervinnande kärnkraft så är det just Gen-IV som är samlingsnamnet, och denna varianten är alltså även en SMR, det vill säga en liten modulär reaktor.

I mars i år gick man från statligt håll in med 50 miljoner kanadensiska dollar i företaget – något som bland andra SR Vetenskapsradion uppmärksammade – och ambitionen är att ha en första kommersiell version av SSR-W i drift vid Point Lepreau i början av 2030-talet. Huddle Today skrev nyligen bra om Moltex spännande resa, medans veckans milstolpe främst bevakades av WNN.

Vi noterar även positiva nyheter från fusion-världen. Det är BBC som rapporterar om ett lyckat brittiskt experiment som kan komma att hjälpa till att undanröja ännu ett hinder för kommersiell fusionskraft.

Forskarna vid MAST i Oxfordshire tror sig nämligen ha upptäckt ett effektivt sätt att leda bort överflödig värme från fusionsreaktioner. Systemet, som har liknats vid ett avgassystem, resulterade i en tiofaldig minskning av värmen.

_______________________________________________________

Sydkorea och USA i globalt kärnkraftsamarbete

Strax innan pressläggning förra veckan nåddes vi av tidiga uppgifter från Seoul om ett stundande toppmöte mellan USA:s president Biden och Sydkoreas president Moon gällande ett globalt kärnkraft-samarbete länderna emellan.

Då var det bara rykten, men nu kan vi konstatera att de stämde och att avtalet nu är på plats enligt Korea Herald. Länderna har beslutat att stärka sitt samarbete inom kärnenergisektorn för att gemensamt vinna affärer på exportmarknader:

"Som en del av vårt ambitiösa försök att säkerställa världens kärnkraftsförsörjning förbinder sig Sydkorea och USA att agera gemensamt på exportmarknader genom att bland annat koordinera våra försörjningskedjor."

Världen har alltså fått en ny stark kärnkraftallians bestående av två stabila och demokratiska nationer som förhoppningsvis kan göra stora miljö- och energiinsatser runt om vår planet. Man pratar främst om affärer i Europa och Mellanöstern, men troligtvis är även Afrika av intresse för samarbetet.

Slutligen vill vi runda av med en djupdykning i det digra forskningsarbete som just nu sker vid Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) i delstaten Washington i nordvästra USA. Tri-City Herald skriver bra om hur laboratoriet bidrar till att säkerställa delstatens hållbara energiförsörjning som skall vara 100% fossilfri år 2045 enligt den Energiöverenskommelse som slöts 2019. Låter som en ambitiös men också rimlig målsättning, kan vi tycka.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up