8 June 2022. 2 min läsning

v.22 – Ukraina, UK och Sverige

Cover image

Vecka 22 svepte snabbt förbi, och även den med idel goda kärnkraftsnyheter.

  • Ukraina: Jätteavtal för svenskt kärnbränsle
  • UK: Kärnenergins popularitet ökar drastiskt
  • Sverige: Kärnkraft allt tydligare en valfråga

_______________________________________________________

  • Ukraina: Jätteavtal för svenskt kärnbränsle

Förra månaden skrev vi om att det ukrainska kärnkraftföretaget Energoatom och den amerikanska reaktor- och bränsletillverkaren Westinghouse har samarbetat under en lång tid för att fasa ut leveransen av ryskt kärnbränsle till Ukraina.

På kort tid har samarbetet nu intensifieras, och den andra juni stod det klart att de båda bolagen tecknar ett jätteavtal gällande att allt framtida kärnbränsle till landets ryssbyggda reaktorer kommer att levereras av Westinghouse bränslefabrik här i Sverige istället. Det innebär att fabriken i Västerås nu utökar sin produktion med upp till 50 procent.

Utöver bränsleaffären har de två parterna även nått en överenskommelse om att fördubbla antalet reaktorer som skall byggas till 2040. Tidigare planer var att Westinghouse skulle hjälpa Ukraina att bygga fyra av deras AP-1000. Denna avsiktsförklaring har nu utökats till åtta nya reaktorer, varav tre ska stå klara redan 2030.

_______________________________________________________

  • UK: Kärnenergins popularitet ökar drastiskt

När energikrisen började i höstas började kärnkraftens popularitet öka markant runt om i Europa. Så även i Storbritannien, visar en ny undersökning.

Sen augusti 2019 har den engelska undersökningsjätten YouGov forskat om vilka energiformer engelsmännen stödjer mest. Under perioden fram till sommaren förra året var stödet till kärnkraft betydligt lägre än stödet för exempelvis vindkraft.

Något mycket intressant händer dock med resultaten under månaderna mellan juni och december 2021. Stödet för kärnenergi i Storbritannien går från 16 procent till 20 procent där den senaste undersökningen från maj visar att kärnkraft och vindkraft nu delar förstaplatsen som britternas favoritenergikälla.

Mycket tyder nu på att de kluvna atomernas popularitet fortsätter att öka i tangentens riktning, och det finns därmed goda chanser på att man ensam tar förstaplatsen i nästa uppdatering.

_______________________________________________________

  • Sverige: Kärnkraft allt tydligare en valfråga

Få har nog missat Moderaternas utspel med en rad kärnkraftsfrämjande förslag förra veckan. Nu tyder mycket på att teknikens framtida förutsättningar att byggas på en teknikneutral marknad blir en nyckelfråga inför valet i september.

M:s hittills största vallöfte innebär bland annat att man vill utöka de statliga kreditgarantierna för gröna investeringar med 400 miljarder för att förenkla satsningar på ny kärnenergi. Man har även tagit fram en konkret plan för att ta itu med de hinder i svensk lagstiftning som idag står i vägen för bl.a. små modulära reaktorer.

Förslagen tycks tagits emot väl från övriga borgerliga partier och innebär att Sverige vid ett eventuellt maktskifte för första gången sedan 1970-talet kommer ha styrande partier som delar ambitionen att få på plats mer kärnkraft i Sverige i jakten på fossil frihet.

I dagsläget är det jämnt i opinionsundersökningarna, och det kan tyckas lite förvånande att sittande S-ledda regering tycks välja att låta ny kärnenergis nuvarande hinder blir en valfråga med tanke på det stora – 84 procent positiva (Novus, våren 2022) – folkliga stödet för nya och/eller bibehållna reaktorer.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up