12 June 2021. 4 min läsning

v.23 – Norden, Irak och Barclays

Cover image

Växande kärnkraftstöd bland unga i Norge, finsk problemlösning, Irakisk storsatsning och Barclays hyllning är några av nyheterna i veckans svep. Häng med!

  • Unga norrmän gillar kärnkraft – finsk problemlösning hyllas
  • Irak storsatsar på kärnkraft – vill USA och Sydkorea bygga?
  • Barclays Bank hyllar kärnenergin i ny investeringsrapport

_______________________________________________________

Unga norrmän gillar kärnkraft – finsk problemlösning hyllas

Vi börjar i Norden, där vi även denna vindstilla vecka fått svart på vitt om hur lobbyister och folkvaldas framgångsrika hetsjakt på kärnkraft nu får allt större konsekvenser – året runt. Sommarmånadernas vanliga revisionsperiod har onekligen blivit mer av ett tusenbitars pussel för Svenska kraftnät när sex av landets tolv reaktorer tvingats stängas.

I veckan stod det till exempel klart att augustimånad kommer få mötas helt utan Ringhals-producerad el i våra uttag. R3 tvingas nämligen förlänga sin serviceperiod samtidigt som R4 drar igång sin. Det är bara att hoppas att det blåser mer i slutet av sommaren således.

Vår elförsörjnings ökade väderberoende var även Göteborgs-Posten inne på på ledarplats i veckan:

”Sverige är fortfarande ett industriland. Industrin kräver energi till rimliga priser [..] Utan billig el, sämre tillväxt. Sämre tillväxt leder till färre jobb och sämre välfärd. Att säkra effektbalansen handlar om mycket mer än bara energipolitik.”

Samtidigt tycks allt fler större mediehus nu äntligen få upp ögonen för kärnenergins alla miljö- och klimatmässiga förtjänster. I måndagens SvD konstaterades bland annat följande under rubriken "Vinden blir blåst på klimatguldet":

”En bil som kör tusen mil på vindkraftsel genererar 24 kilo koldioxid. Tankas den med vattenkraft är klimatbelastningen åtta kilo. Är batteriet laddat med kärnkraftsel stannar utsläppen vid fem kilo.”

Vi noterar även goda nyheter från våra grannar i Norge och Finland. En ny, och medialt uppmärksammad, undersökning visade att stödet för norsk kärnkraft ökar kraftigt, och då främst bland landets unga vuxna. Cirka hälften av de drygt tusen respondenterna i åldern 18-40 svarar att de stöttar teknologin, med en tredjedel ännu osäker och enbart en femtedel aktivt mot. Det rapporterar bland annat Bergens Tidende.

Finland visade ju för övrigt på en liknande utveckling i folkopinionen nyligen. Och stoltheten över landets stora kärntekniska framsteg lär inte direkt dämpas efter att Youtubes största konstruktionskanal, The B1M, i onsdags släppte en hyllningsfilm till såväl finskt slutförvar som nya reaktorer. 1,3 miljoner visningar senare är många fler insatta i hur äkta problemlösning ser ut.

_______________________________________________________

Irak storsatsar på kärnkraft – vill USA och Sydkorea bygga?

För våra mer trogna läsare är det nog relativt enkelt att följa de stora internationella stegen inom vårt kärnområde. För någon vecka sen avslöjade Sydkorea och USA att de avser samarbeta globalt kring att bygga reaktorer i bland annat Europa och Mellanöstern. Denna vecka avslöjar Irak sina ambitiösa planer för att lämna elbrist och utsläpp bakom sig.

Inte mindre än 8 reaktorer på totalt 11 gigawatt planeras i Gulfstaten, där den första ska börja leverera el redan 2030. 40 miljarder dollar finns i budget och utöver duon Biden/Moon lär Ryssland och Kina vara sugna på att vara del i Iraks utveckling. Al Jazeera rapporterar bra om nyheten.

Spontant – och spekulativt – bör dock det nya samarbetet ligga bra till då koreanernas succébygge Barakah, som ju ligger i Förenade Arabemiraten, lär inspirera – samtidigt som USA:s band med Israel kan vara till hjälp.

Att kärnkraften spelar en avgörande roll för fossilfrihet och elsäkerhet världen över tycks nu stå allt mer klart. I veckan landade till exempel även BBC:s anrika frågeprogram The Inquiry i följande tydliga slutsats:

“So, do we need to build more nuclear power stations to help deal with climate change? If we are to meet emission targets and clean up the environment [..] the answer to that question is yes.”

_______________________________________________________

Barclays Bank hyllar kärnenergin i ny investeringsrapport

"Kärnenergins höga pålitlighet och kapacitetsfaktorer kan vara nyckeln till att på ett överkomligt sätt uppnå nettonoll-utsläpp."

Egentligen inget revolutionerande uttalande i sig, men att det är en slutsats hämtad ifrån storbanken Barclays nya specialrapport om teknologin gör det hela intressantare. Den släpptes tidigare i veckan och målar ut investeringar i kärnkraft som potentiellt sett mycket lukrativa, då man landar i att ett elsystems kostnader minskar när tekniken får spela en betydande roll.

Man anser att investerare kan ha översett potentialen i att kunna leverera enorma mängder fossilfri energi från en liten mängd bränsle och markyta med hög tillgänglighet och pålitlighet. Rapporten hyllar nya mindre reaktordesigner, systemtjänsterna och tekniska framsteg, och ser egentligen enbart ett eventuellt uteslutande från EU:s taxonomi som ett hinder. MarketWatch och CNBC rapporterar bra.

Stödet från nytt håll är glädjande och vi gläds även av att Interesting Engineering i veckan uppmärksammade vad "världens stora tänkare" anser om kärnkraft. Bezos, Gates och Musks stöd sammanfattas bra i artikeln, samtidigt som CNBC i en intervju med just Bill Gates trycker på behovet av att det första som behöver göras nu är att se till att existerande reaktorer hålls i trim och igång.

Vilket är något som för övrigt även Dagens Nyheter tycks hålla med om i sin ledare om hur Angela Merkels u-sväng kring kärnenergin var dålig för såväl klimat som ekonomi:

”Utvecklingen i Europa talar för en långsiktig, välförvaltad svensk kärnkraftskapacitet eftersom energislaget har en självklar roll i ett driftsäkert, utsläppsfritt och flexibelt energisystem.”

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up