v.28 – Sydkorea, SMR-milstolpe och krypto
Startklart för Sydkoreas nya reaktor, byggstart för världens första landbaserade SMR och mini-reaktorbolaget Oklo signerar 20-årigt avtal för fossilfri kryptovaluta-framställning. Häng på!
- Startklart för ny kärnenergi i Sydkorea
- Byggstart för första landbaserade SMR:en
- Oklo signerar 20-årsavtal med krypto-bolag
_______________________________________________________
Startklart för ny kärnenergi i Sydkorea
Uppmärksamma läsare minns förra veckans lilla passus om att Sydkoreas industriföretag nyligen stod för ett kraftfullt gemensamt utspel om hur viktig kärnenergin är och kommer förbli för landets klimat- och ekonomimål.
Denna veckan kan vi till deras, och planetens, stora glädje rapportera att Shin-Hanul No.1, nu äntligen fått klartecken att dra igång sin viktiga verksamhet. Den har varit färdigställd sedan april – drygt 8,5 år efter byggstarten sommaren 2012 – och har sedan dess väntat på beskedet som nu kommit.
Med sina 1,4 gigawatt effekt kommer denna sprillans nya miljöhjälte av modell APR-1400 i kuststaden Uljin, 33 mil sydöst om Seoul, onekligen få en nyckelroll i landets jakt på klimatneutralitet till 2050.
Sydkorea signerade ju för övrigt även ett strategiskt samarbetsavtal med USA gällande export av landets know-how och kärnteknik nyligen, och har för närvarande ytterligare tre reaktorer under konstruktion runt om i landet. Totalt finns idag 24 inhemska reaktorer i drift på fyra olika orter.
Sydkoreas ledande tidskrift The Korea Times levererade i samband med glädjebeskedet en bra krönika som summerade omständigheterna relativt väl, och propsade på att det nu är hög tid för en sund balans mellan kärnkraft och förnybart.
_______________________________________________________
Byggstart för första landbaserade SMR:en
Små modulära reaktorer, eller SMR, är ett begrepp som väldigt få energiintresserade kan ha missat det senaste året. Konceptet är enkelt, småskaliga reaktorer som kan monteras i fabrik och skeppas ut till sin slutdestination – något som tros kunna göra under för ekonomi och leveranstid för framtidens kärnkraft.
"Men de finns ju inte än på länge", hör man relativt ofta i debatten, och inte bara när våra folkvalda blandar ihop fjärde generationens kärnenergi med SMR. Sanningen är dock att världens första SMR faktiskt har levererat fossilfri ström och fjärrvärme till Chukotka-regionen i norra Ryssland sen juni förra året. Vi pratar då om det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov.
Om man vill hårdra det så kan man ju även räkna de cirka 160 atomdrivna ubåtar och skepp som finns i drift runt om i världen som SMR:er, då de deras miljövänliga framfart sker medelst små reaktorer – men det är klart, de levererar ju inte el till länder. Dock har tekniken ända sen 1950-talet uppvisat en imponerande driftsäkerhet.
Men på land då? Nej, där har vi fått vänta på byggstarter. Tills nu. I veckan kunde Reuters nämligen rapportera att Kina nu påbörjat konstruktionen av världens första landbaserade SMR. Linglong One kallas modellen som är av inhemsk design, liten nog att få plats i en container och med en toppeffekt á 125 megawatt.
Kineserna ser den som optimal för fjärrvärme och avsaltning av havsvatten och som ett perfekt komplement till landets större Hualong One-reaktorer (1,2 gigawatt), vars framsteg vi rapporterat om många gånger tidigare – inte minst med tanke på dess korta byggtid (4-5 år) och låga pris.
_______________________________________________________
Oklo signerar 20-årsavtal med krypto-bolag
Åsikterna går isär om kryptovalutor likt Bitcoin, och ett av dess största problem är dess oerhörda energiåtgång vid framställning via så kallad mining. En stor del av dem produceras på kolkraft och andra fossila energikällor vilket innebär att de – utöver eltörsten – även står för rejäla utsläpp av partiklar och växthusgaser.
Oavsett detta, och kanske även med tanke på att de vanliga valutor (Fiatpengar) som nu utmanas av kryptovalutor även de kräver enorma mängder energi för att hållas igång, så växer blockkedja-slantarna enormt snabbt i popularitet runt om i världen. Så vad kan man då göra? Jo, framställa dem via datorcenter som försörjs av ren el.
Där kommer Kärnfulls partnerföretag Oklo in i bilden. Vi har ju ofta rapporterat om det Kalifornien-baserade minireaktor-bolagets snabba framsteg, och knappt hinner en ny vecka gå innan gänget kommer med nya imponerande nyheter.
Denna vecka står det klart att de nu har tecknat ett 20-årigt avtal med det hajpade Bitcoin-bolaget Compass Mining. Oklos små avfallsåtervinnande reaktorer kommer att, enligt bland andra Nasdaq, förse Compass med 150 megawatt kärnenergi under tjugo års tid med start redan 2023-2024. Detta samarbete blir onekligen en spännande utveckling att följa.
_______________________________________________________
Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:
- Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
- Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
- Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
- Välj närproducerad el från favorit-kraftverk