23 July 2021. 4 min läsning

v.29 – Musk, Belgien och Torium

Cover image

Elon Musks nya kärnkraftshyllning, Belgiens utsläpps-magplask och Kinas nya toriumreaktor. Allt detta och mer i denna veckas nyhetssvep.

  • Teslas VD Elon Musk: "Jag är för kärnkraft"
  • Belgiens beslut leder till skenande utsläpp
  • Kinas nya reaktor – med smält salt och torium

_______________________________________________________

Teslas VD Elon Musk: "Jag är för kärnkraft"

Det kan egentligen tyckas irrelevant vad enskilda individer tycker och tänker om olika energislag, men som vi varit inne på tidigare är ju dessvärre kärnenergins enskilt största problem att fossilindustrins lobbyister och diverse intresseorganisationer under lång tid varit framgångsrika i att skapa frågetecken och oro hos allmänheten.

Så, i en tidsålder där så kallade influencers har en enorm påverkan på vad deras följare anser om olika saker, är det av yppersta vikt att allt fler kändisar offentligt och tydligt tar ställning för kärnkraftens roll i en hållbar och energirik framtid.

Arnold Schwarznegger, The Edge, Robert Downey Jr., Bill Gates eller varför inte vår egen José Gonzalez är bara några av alla de världsnamn som på senare tid tagit steget och vigt tid till att stötta tekniken i intervjuer. Frågan är dock ändå om inte Elon Musk, möjligtvis jämte klimataktivisten Greta Thunberg, är den person som kärnenergin mest väntat på att få ett explicit stöd ifrån?

I veckan kom det. Teslas och SpaceX grundare och VD har vid ett par tidigare tillfällen uttryckt sig försiktigt positiv till kärnkraften, men i en paneldebatt tillsammans med till exempel Twitters VD Jack Dorsey – som för övrigt också är en kraftig kärnkraftsförespråkare – var det äntligen dags för Musk att ta bladet från munnen:

"Jag är för kärnkraft. Moderna kärnkraftverk är säkra, oavsett vad folk må tro. Jag anser verkligen att det är möjligt att göra extremt säker kärnenergi, och jag pratar då om fissionskraft, inte fusion."

CNBC skriver bra om utspelet och går igenom Musks tidigare uttalanden i frågan. Nu hoppas vi bara fler av världens toppnamn följer efter och kan påvisa för sina följarskaror att en fossilfri framtid kräver att alla fossilfria energislag får vara med och hjälpa till efter bästa förmåga.

_______________________________________________________

Belgiens beslut leder till skenande utsläpp

För två veckor sedan skrev vi om hur stort stödet för ny kärnkraft är i Nederländerna, och nämnde då i förbifarten även hur förvirrat grannlandet Belgiens regering agerar i energifrågan – i skarp kontrast till den holländska rationaliteten.

Denna veckan har vi fått svart på vitt på just hur vansinnig belgarnas nya giv verkligen är, och det från absolut högsta ort. Landets egna federala planeringsbyrå (FPB) har nämligen gått igenom konsekvenserna av beslutet att stänga ner all kärnkraft i landet till 2025. Det står nu klart att det är en miljö- och klimattragedi mitt i Europas hjärta vi har i korten.

FPB:s nya rapport visar nämligen med all önskvärd tydlighet att Belgien kommer att "göra en Tyskland" (fast värre) när kärnenergin, som i dagsläget utgör cirka 35% av all elproduktion i landet, försvinner helt till början av 2026.

Lustigt nog släpptes rapporten samma vecka som Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel i intervjuer med bland andra AP erkänt att hon gjort misstag i klimatfrågan och konstaterat att länder som har kärnkraft kommer att få det "lättare att uppnå klimatneutralitet".

Precis som i Tyskland så är det den utsläppstunga fossilgasen (490g CO2/kWh) som blir den stora vinnaren I Belgien, där fyra sprillans nya – statligt subventionerade, nota bene – gaskraftverk skall stå redo till 2025 för att ersätta landets kärnkraft (max 12g CO2/kWh).

Andelen fossil gaskraft förväntas gå från 19% av elproduktionen 2021 till 56%(!) fyra år senare. Utöver detta enorma magplask så kommer Belgien även att gå från att vara ett exporterande land av (relativt) ren el till omvärlden, till en nettoimporterande nation där cirka 9% av elen redan 2026 kommer att behöva hämtas in.

I form av utsläpp innebär beslutet att man med öppna ögon och på en skakig grund av politiska dogmer går från 78,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter (2020) till enorma 94,7 miljoner ton om fem år. Man tar sig för pannan, och kan bara hoppas att Belgien nu blir det sista landet att blint följa tyskarnas magplask.

_______________________________________________________

Kinas nya reaktor – med smält salt och torium

Vi avslutar med en gladare nyhet, och precis som vi vant oss vid på senare tid är det i Kina som några av kärnenergins främsta pionjärer tycks finnas på 2020-talet. Vi har bara i år rapporterat om de billiga och snabb-byggda Hualong One-reaktorerna, deras coola lillasyster Linglong One och om utvinning av uran från havsvatten redan om tio år.

Denna vecka lägger vi till en 100-megawatts smältsaltsreaktor-design på tre gånger två meter till listan. Den skall därtill drivas på torium och med en första kommersiella version redo redan om nio år. Interesting Engineering rapporterar om det Shanghai-baserade forskningsteamet som tycks nått stora genombrott gällande tidigare korrosionsproblem knutna till smältsaltsreaktorer.

Kinas regering tycks främst avse bygga modellen i inlandsområden, och då främst ökenregioner, där vattenkylning inte är möjligt. Självklart är även valet av torium som bränsle intressant och generellt sker det en hel del häftiga framsteg inom kärnbränslen just nu, vilket även Forbes uppmärksammade i tisdags.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up