30 July 2021. 3 min läsning

v.30 – Sverige, Samsung och Isodope

Cover image

Denna vecka bjuder på NWT:s insikt, Fortums förstånd, Affärsvärldens finfina analys, en trevlig intervju och Samsungs investering i amerikanska minireaktor-bolaget NuScale.

  • NWT: "Kärnkraften viktigare än någonsin"
  • Samsung investerar i NuScales SMR-satsning
  • Fashion möter fission i livstilsmagasin

_______________________________________________________

NWT: "Kärnkraften viktigare än någonsin"

Slöa sommarveckor likt dessa brukar sällan bjuda på särskilt mycket läsvärt i svensk media, men i veckan som gick sprattlade faktiskt ett flertal publikationer till med vettiga reflektioner kring vårt lands enorma energiutmaning.

Nya Wermlands-Tidningens ledarsida briljerade nog mest med sin utmärkta torsdagsanalys med rubriksättningen "Kärnkraften viktigare än någonsin":

"Såväl den planerade elektrifieringen av fordonsflottan som satsningar på gröna industrier kommer kräva mångdubbelt mer elenergi än vad som finns i dag. För att elsystemet inte skall bli ännu mer instabilt kan inte kärnkraften avvecklas. Allra helst bör den istället utvecklas."

Svenska Dagbladet ville inte vara sämre och beredde plats för förstånd när energijätten Fortums vd och koncernchef fick chansen att försöka förklara för våra folkvalda just varför deras pågående politiska charad kring vårt lands slutförvar måste få ett slut snarast:

"Genom att Finland nu går före med samma metod och genom SKB:s mångåriga förberedelser finns alla förutsättningar att omhänderta det använda kärnbränslet på ett långsiktig säkert sätt. Men för att inte riskera produktionsstörningar i elsystemet behövs ett beslut i närtid."

Vi noterar även en bra debattartikel i Kristianstadsbladet som fokuserar på hur viktigt det är för Sverige att i dagsläget satsa på rätt form av forskning för att möta framtiden på bästa sätt:

"Vi behöver ny kärnkraft i Sverige, vi behöver vara ett I-land inte ett utan-el-land. Vi behöver en regering som satsar på forskning och innovation bland annat kring lagring av energi och batterier och kring fjärde generationens kärnkraftsreaktorer som kan sänka utsläppen och ge oss svensk el även på vintern."

Slutligen vill vi lyfta fram Affärsvärldens välfunna analys på temat "Kärnkraften har usla pr-konsulter". Det kan låta väl spetsigt men det ligger väldigt mycket i det. Om det funnits ett välfungerande PR-maskineri kring kärnenergin hade många av de vanligaste missförstånden kring tekniken aldrig behövt ske:

"Att kärnkraftslandet Sverige ska elektrifieras utan kärnkraft är en så orimlig tanke att den till slut måste implodera. Faktiskt lika orimlig som det så kallade forskningsförbudet kring kärnkraft, vilket härskade 1986-2006. Utveckla kärnkraften – men med förnuft. Och skaffa nya PR-konsulter."

_______________________________________________________

Samsung investerar i NuScales SMR-satsning

Det har varit mycket sydkoreanskt i våra svep på senare tid, och så även denna vecka där vi glatt konstaterar att jätten Samsung nu tar klivet in som en aktiv investerare i det hajpade amerikanske minireaktor-bolaget NuScale, som tycks alltmer sugna på att rycka åt sig en global ledartröja inom segmentet. NEI Magazine skriver bra om utvecklingen.

Vi konstaterar även att fortsatt och nybyggd inhemsk kärnenergi tycks bli en nyckelfråga i den stundande Sydkoreanska valrörelsen, där oppositionspartierna – precis som i Sverige – nu har intagit en väldigt mycket mer pragmatisk inställning till elomställningen i landet. Det rapporterar bland andra Korea Times om.

Slutligen gläds vi över att regeringen i Storbritannien nu har slutit upp kring kärnkraftens framtid, och kommunicerar att man utöver det kommande storbygget av Sizewell C har valt teknikspår för landets små modulära reaktorer. Det blir gaskylda högtemperatursreaktorer som kompletterar de stora kraftverken, och med det ett minskat kinesiskt inflytande inom landets energisektor rapporterar Bloomberg.

_______________________________________________________

Fashion möter fission i livstilsmagasin

Vi blir alltid lite extra glada när kärnkraften uppmärksammas positivt i lite ovanliga och gärna populärkulturella sammanhang. Vi har ju redan tidigare skrivit om den brasilianska toppmodellen och influencern Isabelle Boemekes ("Isodope") stora insats för att sprida kunskap kring tekniken, och uppmuntrar er alla att läsa hennes nya intervju det holländska fashion och livstilsmagasinet The New Cartel:

"If there are three messages you can take home from Isabelle’s feeds it’s these: firstly, decarbonise, decarbonise, decarbonise. Secondly, the future of climate science is female, and finally, don’t panic. With technological innovation comes hope."

Som vanligt levererar hon bra insikter till en ny ung, och huvudsakligen kvinnlig, publik via sina sociala medie-kanaler – alltid med utgångspunkt i hur kärnenergi är nyckeln till en hållbar och härlig framtid för oss alla.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up