18 September 2021. 5 min läsning

v.37 – Nya framsteg för Gen-IV, fusion och tysk kolkraft

Cover image

Samtidigt som USA räddar reaktorer, gör framsteg inom fusion och Kinas nya fjärde generations SMR är redo för nätanslutning innan årsskiftet, så upplever ett vindstilla Europa (o)lustigt nog en "perfekt storm" av skenande elpriser och utsläpp.

  • En perfekt storm – och tysk kolkrafts-comeback
  • Uppstart för Kinas nya fjärde generations-reaktor
  • Räddade reaktorer och fusionsframsteg i USA

_______________________________________________________

En perfekt storm – och tysk kolkrafts-comeback

Det låter nästan som en filosofisk fråga, men kan en helt vindstilla kontinent uppleva en "perfekt storm"? El-Europa gör i alla fall det nu, där den producerade mängden energi är avsevärt mycket lägre än beräknat för säsongen, samtidigt som efterfrågan är stor då alla bygger lager inför vintern.

Ja, få har nog missat de effekter som alltmer väderberoende elnät, alltför lite kärnenergi, stora gas-leveransproblem och den totala avsaknaden av vind överallt samtidigt fått? Inte Wall Street Journal i alla fall, som skrev bra om läget där de faktiska kostnaderna för att bygga elsystem utifrån hur vinden (inte) blåser plötsligt blivit tydliga – inte minst i Storbritannien där den installerade havsvinden levererat bedrövligt dåligt.

Vi i Sverige – och i synnerhet södra Sverige (SE3 och SE4) – har plötsligt upplevt "tyska priser" när bristen på naturgas gjort att våra grannar erbjuder extrema priser för att komma åt vår export. Prisläget, som bland andra Dagens Industri skrivit om, innebär även att Karlshamnsverket startat sin oljepanna. Denna gång inte för att Svenska Kraftnät bett om hjälp, utan för att den utsläppstunga el man genererar blivit lönsam.

För den teknikneutrala, ekonomiskt- och naturintresserade åskådaren så framstår hela soppan som ännu ett starkt bevis på varför det behövs mer kärnkraft, överallt. Den reflektionen – inte minst aktuell i Sverige där Barsebäck och Ringhals 1 och 2 onekligen hade varit oerhört bra att ha kvar nu – har dock saknats i de flesta mediala expertkommentarer noterar vi.

Däremot konstaterade faktiskt Reuters att den franska kärnkraftsflottans ovanligt höga tillgänglighet redan nu gör en stor insats för att lugna medborgarna en aning, och att det hårda arbete man lagt ner för att slipa på verksamheterna tyder på att man kommer att kunna räkna med 90 procents tillgänglighet under vintermånaderna.

Spotpriserna har i alla fall kortsiktigt skenat, och fått såväl hushåll som företag att febrigt börja googla efter fastpris elavtal. Här kan det dock vara bra att komma ihåg att det egentligen inte är någon fysisk skillnad på elmarknaderna nu jämfört med tidigare på året, och att ha lite is i magen.

Hur? Jo, de fasta priser som nu efterfrågas tenderar nämligen att innehålla riskpremier som elhandlaren tar för att inte stå med volymrisk (att du gör av med mer el än de säkrat priset för) och profilrisk (att du gör av med el på andra timmar än de beräknat).

När nu det rörliga elpriset stigit snabbt så ökar dessa risker vilket innebär att elhandlare som erbjuder fasta pris ökar marginalerna på sina avtal, vilket innebär att man idag får betala mer påslag på fasta avtal än historiskt.

Om man slutligen skulle höja blicken lite så kom en eventuellt än mer alarmerande el-nyhet lite i skymundan i veckan när Tysklands pågående el- och klimathaveri Energiewende rapporterade in en ny genant milstolpe: kolkraften – med sina värst-i-klassen 820 gram koldioxid per kilowattimme – är nu återigen landets största energikälla när man stod för 27 procent av elen under det första halvåret 2021.

Deutsche Welle skriver relativt bra om magplasket i en artikel där man bland annat kan läsa att officiella representanter på fullt allvar skyller på vädret. Genant, sa Bull – och visst tycks Tyskland långt ifrån redo att följa sin plan och stänga ner landets sista åtta gigawatt kärnenergi nästa år?

_______________________________________________________

Uppstart för Kinas nya fjärde generations-reaktor

Vi lämnar det smådeppiga och bitvis bakåtsträvande Europa bakom oss och blickar återigen österut, där Kinas senaste fjärde generations-minireaktor i veckan uppnådde kriticitet och således är redo att kopplas till elnätet redan innan årsslutet.

Vänta lite nu? Fjärde generationens små, modulära reaktorer? Våra folkvalda brukar ju prata om att de är 20-30 år bort? Vad missar vi här? Tja, troligtvis de enormt snabba framsteg som nu tas gällande just Gen-IV och SMR runt om i världen, samtidigt som vi i Sverige sitter och hoppas på... bättre väder?

Denna gång är det den första av de totalt två små högtemperaturs-gaskylda HTR-PM reaktorer som avses driva en 210 megawatts turbin i Shidaowan som rapporterar in sin första självkatalyserande kedjereaktion. Framåt julen, knappt nio år efter byggstart väntas denna innovativa SMR, kunna anslutas till elnätet enligt Global Construction Review.

Utöver gaskylning så använder modellen även pebble-bed TRISO bränsle, små sfäriska element något större än biljardbollar som tillåter högre utgångstemperaturer och erbjuder passiv kärnsäkerhet. Tänk vad man kan åstadkomma om man bara släpper på gamla mentala låsningar och tar sig an en elektrifierad framtid med teknikoptimism, fokus på naturvänlighet, låga utsläpp och energidensitet med öppna sinnen?

_______________________________________________________

Räddade reaktorer och fusionsframsteg i USA

USA:s nya administration tycks inte längre bara prata positivt om kärnenergins roll i jakten på klimatmål, utan även agera. I veckan skedde nämligen precis det som kunde ha hänt för Ringhals ifjol när man valde att rädda 28 000 jobb, superlåga utsläpp och elpriser i form av drygt 4 gigawatt ren kärnkraft.

Amerikanska miljövänner och Illinois-bor kunde i tolfte timmen gemensamt andas ut när det till sist stod klart att kraftpaketen Dresden och Byrons totalt fyra reaktorer kommer att få fortsätta sina avgörande insatser för ren luft, låga elpriser, stabila elnät och klimatmåls-kompatibla utsläpp.

Som del i det större ekonomiska klimatpaket som nu klubbats igenom – och som positionerar delstaten som en nationell ledare inom USA:s hållbara omställning – fick ägarna Exelon de ekonomiska incitament som krävdes för att ladda reaktorerna med nytt bränsle och stryka alla planer på förtidspensionering av kärnkraftverken.

Utility Dive skriver bra om de nervdallrande minuterna som avgjorde en av årets absolut största och omedelbara insatser för en välmående elektrifierade framtid. I veckan rapporterade även Massachusetts in en mindre samtida, men ändå betydligt närmre klimatinsats än man kanske tidigare trott.

Trogna läsare minns att vi har skrivit om den MIT-anslutna fusionskrafts-startupen Commonwealth Fusion Systems (CFS) spännande framsteg tidigare, men nu står klart att det Bill Gates-stöttade bolaget nått en ny milstolpe. Förra onsdagen avslutades nämligen framgångsrika tester av en ny oerhört kraftfull magnet, som anses bli nyckeln för att skapa netto-energi – det vill säga att fusionsreaktorn kan skapa mer energi än vad den använder för att starta och bibehålla kedjereaktionen.

CNBC skriver bra om utvecklingen som får avsluta veckans både söta och salta nyhetssvep. Nästa vecka kör vi igen!

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd natur
  • Utmärkt rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,7 av 5)

Sign up