v.38 – Elkris, exportstopp och fackligt stöd
I brist på kärnkraft brände Karlshamnsverket 140 000 liter olja i timman. I Norge utreder regeringsunderlaget exportstopp på el, och i Skottland vill ett av landets största fackföreningar se mer kärnkraft. Här är veckans svep!
- Karlshamnsverket brände 140 000 liter olja i timman
- Norges nya regeringsunderlag vill utreda exportstopp
- Ledande skotsk fackförening: "Mer kärnkraft behövs"
_______________________________________________________
Karlshamnsverket brände 140 000 liter olja i timman
Bristen på tillräckliga mängder kärnenergi i södra Sverige blir allt tydligare, och i veckan stod det klart att Karlshamnsverket de senaste veckorna körts från morgon till kväll trots sommartemperaturer. Det innebär att verkets två block har bränt 140 000 liter olja i timman.
Ja, Sveriges ambition att bli det första fossilfria välfärdslandet har sannerligen fått sig en törn på sistone, och det enda positiva i den rådande elkrisen är nog ändå att riksmedia fått upp ögonen för de faktiska konsekvenserna av de politiskt orkestrerade förtidsstängningarna av fullt fungerande kärnkraft.
Sveriges Radio intervjuade oljekraftverkets platschef som klart och tydligt förklarade att anledningen till att man eldar på som aldrig förr är att det saknas tillräckliga mängder planerbar kraftproduktion i södra Sverige, samtidigt som Aftonbladet lyfte fram Karlshamnssiffrorna och belyste hur "extremt illa" och "bekymrande" situationen faktiskt är.
Men samtidigt som problemen nu lyfts fram i ljuset saknar mediarapporteringen alltjämt den uppenbara kopplingen till att man helt oförklarligt tillåtit sex reaktorer att stänga. Ett faktum som Näringslivet medieinstitut uppmärksammade under rubriken "TT missar kärnkraftens roll i de rekordhöga elpriserna".
Eskilstuna-Kurirens ledarsida var dock tydligare i sin analys av den väckarklocka de europeiska elpriserna blivit, och konstaterar bland annat att:
"Ett samhälle som kräver elektricitet dygnet runt, året om kan inte ersätta planerbar elproduktion med väderberoende kraft. Idén om att vindkraft kan fungera som baskraft om bara mängden är tillräckligt stor har visat sig felaktig. Perioder av stiltje över stora landområden inträffar regelbundet, och då måste istället andra kraftslag träda in."
Folkbladet fyllde på med en än mer lösningsorienterad artikel på samma tema under rubriken "Klimatet behöver ett ledarskap som gör om och rätt" där man bland annat konstaterar att:
”En målmedveten nysatsning på kärnkraft skulle vara det mest verkningsfulla, om vi i närtid vill minska klimatstressen utan att samtidigt och oåterkalleligen ödelägga naturen.”
_______________________________________________________
Norges nya regeringsunderlag vill utreda exportstopp
Konsekvenserna av den "perfekta storm" som vi beskrev förra veckan har givetvis även fått effekt i energidebatten i övriga Europa, och från våra grannar i väst ser vi nu ett första tecken på att energioberoende kan bli växande frågor kommande år.
Resultatet i det norska valet härom veckan utföll i att oppositionen fick majoritet i Stortinget. Den tillträdande regeringen förväntas att ledas av Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre som tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre agerar underlag. Och det var just Senterpartiet (Sp) som stod för ett intressant utspel i veckan:
"Vi går mot en energikris och priserna väntas stiga. Då anser Sp att vi omedelbart måste se hur vi kan begränsa exporten av el inom gällande lagstiftning. Om vi går in i regeringen kommer vi att inleda lagstiftningsarbete för att kunna kontrollera vår elexport."
Åsikten delas även av socialistpartiet Rødt, som stärkta av ett fördubblat valstöd även de kan bli del en stor del i grannarnas politiska framtid. Enligt bland andra E24 och Dagens Næringsliv så rör det sig främst om att man vill kunna strypa den kontinentala exporten, och i Danmark rapporterar därför Berlingske smått stressat om vad utvecklingen kan innebära för dem.
Att protektionistiska tankar börjar växa och ta plats kan nog generellt ses som ännu en god anledning för länder att se över sin inhemska planerbara elproduktion allt mer. Om man då saknar förutsättningar för vattenkraft men ändå eftersträvar fossilfrihet så bör intresset för kärnenergin bara växa sig starkare.
Med bland annat denna aspekt i åtanke förefaller det även fullt logiskt att EU:s egna revisionsråd i veckan krävde ett snabbt och tydligt beslut gällande kärnkraftens inkludering inom unionens stundande taxonomi för hållbara investeringar. Dagens Industri rapporterade bra om frågan, och även om rådet inte tar ställning i frågan kan man läsa en hel del mellan raderna i följande citat:
”Kommissionen borde lita på experternas råd och följa det så gott det går. Allt för många undantag från experternas förslag kan påverka trovärdigheten för hela projektet."
Som bland andra Reuters rapporterat så landade EU-kommissionens egna forskningscentrum (JRC) – och de efterföljande kommittéanalyserna – tryggt i att kärnenergin bör klassificeras som hållbar. En självklarhet givetvis, och enligt de senaste ryktena så lutar det lyckligtvis även åt att så blir fallet trots fossillobbyns och Tysklands idoga försök att förhindra beslutet.
Enligt Handelsblatt så skall dock ett offentliggörande av beslutet, utav respekt för de förvirrade tyskarnas infekterade energi- och klimatdebatt, hållas tills efter det stundande förbundskanslervalet.
_______________________________________________________
Ledande skotsk fackförening: "Mer kärnkraft behövs"
Skottland står som bekant som värdnation för det stundande klimatmötet COP26 och även om landets satsning på vindkraft fått mycket uppmärksamhet tycks de senaste veckornas stiltje och, i Storbritannien, vansinnigt höga elpriser givetvis fått effekt även på höglandet.
Skottland har i dagsläget två kärnkraftverk i drift. Men om Gary Smith, ledare för en av landets största fackföreningar (GMB) får som han vill så kommer det bli fler i framtiden. I fredagens Daily Record citeras han mycket förståndigt konstatera:
"För övergången till gröna jobb, vår försörjningstrygghet och våra nettonoll-ambitioner är det dags att bli realistiska om kärnkraftens roll i Storbritanniens energimix."
Det är alltid extra glädjande när fackföreningsföreträdare uttalar sig tydligt i frågan, och GMB:s ställningstagande är exakt den sorts stöd som kärnkraften nu behöver. Smith är tydlig med att arbetstillfällen och klimatmål hänger på att en ny generation reaktorer byggs, och vi kan bara hoppas att han även kan inspirera övriga europeiska fackföreningar.
_______________________________________________________
Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:
- Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd natur
- Utmärkt rörligt timpris utan bindningstid
- Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
- Topprankade på Trustpilot (4,7 av 5)