5 November 2021. 5 min läsning

v.44 – Kina, UAE och Rumänien

Cover image

I samband med klimatmötet i Glasgow bjuds det på strålande nyheter när nu land efter land väljer bort kolkraften. Många gör det dessutom till förmån för kluvna atomer.

  • Kina: 150 reaktorer på 15 år till rekordlågt pris
  • Rumänien först i Europa med liten modulär kärnkraft
  • UAE: Barakahs tredje enhet färdigställd på sju år

_______________________________________________________

Kina: 150 reaktorer på 15 år till rekordlågt pris

Säga vad man vill om Kinas väg mot fossilfrihet – och det finns onekligen en del att anmärka på, inte minst att man fortfarande tycks expandera den inhemska kolkraften. Men man kan även skönja en mer positiv utveckling de senaste månaderna.

Dels har president Xi Jinping meddelat att man avser nå sin utsläppstopp innan 2030 samt uppnå nettonoll-utsläpp senast 2060, och dels har man med omedelbar verkan bestämt sig för att sluta bygga kolkraft utanför landets gränser. Men veckans uppmärksammade nyhet, som förvisso varit känd inom branschen ett tag, tar nog ändå ambitionsnivån till nya höjder.

För mitt under brinnande klimatmöte (COP26) publicerade Bloomberg en utmärkt artikel om hur Kina nu avser uppnå sina mål, och vi pratar här om den enskilt troligtvis största insatsen för ren energi som världen skådat: minst 150 reaktorer skall byggas på under femton år. Fler än vad resten av världen tillsammans har byggt under de senaste 35 åren.

Satsningen handlar om enorma 200 gigawatt installerad effekt kärnkraft som knuffar undan kolkraft och därigenom radikalt förbättrar luftkvalité, folkhälsa och hjälper landet undvika 1,5 miljarder(!) ton koldioxidutsläpp årligen. För perspektiv så motsvarar det mer än hälften av EU:s totala utsläpp.

Prislappen då? Låter som det blir dyrt, va? Njae, hela kalaset tros av Bloombergs analytiker landa på 440 miljarder dollar, vilket ger ett kilowattpris på finfina 2 700 dollar – för fossilfri, planerbar energiproduktion med en livslängd på över åttio år och med en kapacitetsfaktor på runt nittio procent.

Men låter det rimligt? Ja, faktiskt. Redan nu byggs Hualong One-reaktorer för mellan 2 550 och 3 400 dollar per kilowatt, och med Hualong Two så tror man sig komma ner mot 2 000 dollar när byggtiden klipps från fem till fyra år.

Så ja, alla andra länders ambitiösa och beundransvärda utspel under klimatmötet hamnar nog trots allt i skymundan jämfört med Kinas strategi?

_______________________________________________________

Rumänien först i Europa med liten modulär kärnkraft

Inte en vecka går nu utan goda nyheter även från Europa, och allt som oftast handlar det då om dessa små, modulära reaktorer (SMR9 som förväntas erbjuda världen en mer kostnadsoptimal, snabbinstallerad och flexibel kärnenergi på platser där den behövs som mest.

En lång rad europeiska länder överväger numera som bekant stora satsningar på SMR-tekniken, och då inte minst Frankrike, Storbritannien, Polen och Estland. Men nu ser det ut som om de alla blir omsprungna av – Rumänien.

Balkanlandet, som redan idag hämtar 15-20 procent av sin el från atomer, har sedan 2019 ett nära kärntekniskt samarbete med USA – och under COP26 togs nu nästa stora steg inom det. Efter ett toppmöte mellan USA:s specialsändebud för klimatfrågor John Kerry och Rumäniens president Iohannis lät herrarna meddela att det står klart att man redan 2028 kommer vara igång med elleverans från småskaliga reaktorer.

Det blir, som väntat, det hajpade amerikanska bolaget NuScale och deras sexpacks-koncept som får äran att förse rumänerna med en allra första upplaga av deras lösning där alltså sex små 77 megawatts-reaktor i ett kluster bildar ett flexibelt och modernt "first-of-a-kind" kraftverk på totalt 462 megawatt.

Nuscale var för övrigt det första SMR-bolaget i USA att få ett godkännande av sin design från US Nuclear Regulatory Commission, men enligt nuvarande plan kommer den första anläggningen på hemmamarknaden inte vara på plats förrän två år efter rumänernas.

Vi gläder oss över att nyheten nått såväl NyTeknik som Sveriges Radios nyhetsdisk, men Interesting Engineering skriver nog bäst om affären – som initialt även innebär 3 700 arbetstillfällen, med potential att växa till över 30 000 under projektets gång.

Beskedet är för övrigt ytterligare ett tecken på att Europa nu tycks återvända till den kärnteknik som en gång förenade kontinenten. Men denna gång finns det, trots att allt tyder på att EU-kommissionen kommer klassificera tekniken som hållbar innan årskiftet, alltjämt konflikter och slitningar mellan länder.

The Economist hanterade frågan delikat i en bra artikel under veckan, och landar i att EU kommer att möta sin atomframtid tillsammans, oavsett om vissa länder gillar det eller ej.

_______________________________________________________

UAE: Barakahs tredje enhet färdigställd på sju år

Veckans tredje glada kärnfulla nyhet hämtas ifrån Förenade arabemiraten där nu Barakah-kärnkraftverkets tredje enhet är färdigställt och redo att påbörja tester inför stundande nätanslutning år 2023. Bygget påbörjades 2014 och tog sju år från första spadtag.

Det är onekligen en remarkabelt framgångsrik elektrifieringsinsats som UAE stått för under det senaste decenniet, och som Reuters rapporterar om. Det koreansk-byggda kraftverket är ett lysande exempel på hur kärnkraft kan byggas med högsta kvalité och säkerhet på utsatt tid och inom budget. Enhet 1 och 2 är igång med sin elleverans sedan en tid tillbaka, och såväl enhet 3 som 4 följer sina tidsplaner.

Inte minst imponerande är det med tanke på att kungadömet helt saknade kärnteknisk kompetens, instanser eller lagstiftning när visionen om Barakah drogs upp för tretton år sedan.

Anläggningen är hypermodern och kommer för övrigt troligtvis att användas till mer än enbart planerbar ren elproduktion. Vi har i veckan sett innovativa nyheter strömma in från världens alla hörn gällande att dra nytta av kärnenergins höga leveranssäkerhet och karaktär:

Från Kina rapporterar PowerMag att landets amerikanska AP1000 reaktorer i Haiyang nu kommer att börja användas även för fossilfri fjärrvärme och avsaltning av havsvatten, medan Exelon i USA låter meddela via Bloomberg att de utvärderar vätgasproduktion vid ett av sina kraftverk i New York.

Men även i Sverige har vi fått se nytänk gällande hur man kan använda vår kärnkraft till nya energiområden – och då elektrobränslen för flygsektorn. Det är bland andra SAS och Vattenfall som i Expressen förklarar hur man nu undersöker möjligheterna för världens första storskaliga produktion för hållbart syntetiskt flygbränsle vid Forsmarks kärnkraftverk.

Ja, det stundar onekligen Strålande tider för kärnenergi runtom i världen, och som ett sista litet tips denna vecka vill vi gärna lyfta fram podcasten vid samma namn, som presenteras i samarbete med oss på Kärnfull.

Två avsnitt är släppta och om ni är det minsta intresserade av nyheter från, och insikter i, vår spännande värld rekommenderas varmt att prenumerera på den i er favoritspelare. Ni hittar den på Spotify, Itunes och alla andra plattformar.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Utmärkt rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,7 av 5)

Sign up