26 November 2021. 3 min läsning

v.47 – FN-rapport, elefanter och rymdrace

Cover image

Denna vecka landade en ny FN-rapport på vårt skrivbord som visar att kärnkraft har lägst utsläpp, tar minst plats och använder minst material av alla energislag över sin livscykel. Inga nyheter för oss, men glädjande ändå!

  • FN: Kärnkraft har lägst utsläpp och tar minst plats
  • Auto Moto & Sport: "Om att tycka om kärnkraft"
  • USA och Kinas rymdrace om kärnkraft på månen

_______________________________________________________

FN: Kärnkraft har lägst utsläpp och tar minst plats

Veckans första, och största, nyhet är dock ingen nyhet för våra läsare och kunder – men kan ändå bli viktig i jakten på en vettigare elframtid för vår planet: FN:s ekonomiska kommission för Europas nya rapport bevisar nämligen att kärnkraften är bäst.

Vi uppmärksammade nyligen att United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) numera tydligt tar ställning för att fler reaktorer behövs för att uppnå världens utsläppsmål. Nu vet vi varför de landat så tryggt i åsikten.

Bakom det något torra FN-rapportnamnet "Life Cycle Assessment of Electricity Generation Options" finner vi nämligen den mest gedigna livscykelsanalys som gjorts kring energislag på länge, om inte någonsin.

Över 107 rykande färska sidor analyseras allt ifrån faktiska utsläpp till påverkan på natur och landyta samt materialåtgång. Best-in-class i samtliga grenar? Kärnkraft, såklart.

Alla som läst vår Kärnkraftslogik-serie känner såklart igen sig i slutsatserna, men troligtvis kommer FN-rapporten ha större påverkan på debatten och länders policyval? Om ni, fullt förståeligt, inte orkar plöja hela rapporten så har i skrivande stund i alla fall Carbon Herald och Energy Live News gjort artiklar om den.

_______________________________________________________

Auto Moto & Sport: "Om att tycka om kärnkraft"

Vi blir ju alltid lite extra glada när lite mer oväntade skribenter belyser kärnenergins roll, och tog därför glatt del av Auto Motor & Sports chefredaktörs ledare med rubriken "Om att tycka om kärnkraft" i veckan.

Alrik Söderlind tar ingen stark ställning eller påstår sig ens vara någon expert, snarare tvärtom. Han ställer dock helt rätt frågor i sin text, om tillståndsprocesser, gruvbrytning och kostnad för ellagring, och konstaterar bland annat att:

"Kärnkraft är energielefanten i rummet. Hur ska vi klara elförsörjningen utan den? I Finland och Norge har till och med miljöpartisterna tagit atomenergin till sina hjärtan, eller kanske snarare kallt resonerat att den behövs för att klara klimatmålen."

Generellt hade artikeln absolut mått bra av att skribenten hade konsulterat lite fler källor, speciellt gällande kostnader och möjligheter att bygga stamnät, men oavsett vad så landar den i en mycket vettig slutsats:

"En bred expertgrupp måste tillsättas, som reder ut förutsättningarna för kärnkraft, andra energislag och lösningar och hur hela landet ska få stabil tillgång till energi. Ekonomi och marknadsförutsättningar måste bestämma hur vårt koldioxidfria energisystem ska utformas – inte ditt, mitt eller politikernas tyckande."

En som för övrigt var mer tydlig i sitt tyckande om kärnkraftens viktiga roll i veckan var dock vår egna grundare John Ahlberg. Han intervjuades av investeringsprofilerna Anna Svahn och Mikael Syding i den populära podcasten Antiloop och hann prata om allt ifrån elkris och framtid till dagens bedrövliga ursprungsgarantier.

_______________________________________________________

USA och Kinas rymdrace om kärnkraft på månen

Kärnkraft för rymdutforskning är ett kapitel för sig, och därtill ett vi sällan berör. Men i och med att svensk media nyligen slog upp nyheten om att NASA vill bygga ett kraftverk på månen stort så tänkte vi göra ett undantag.

Det börjar nämligen dra ihop sig till en riktig kapplöpning om vilken världsnation som kommer hinna först och lyckas bäst med sina fissions-baserade rymdplaner. USA avser alltså placera en 10 kilowatts minireaktor på månens yta inom 10 år, inte minst för att kunna möjliggöra resor därifrån till Mars. Science Alert skriver bra om de planerna.

USA kom dock lite i skymundan i veckan när det stod klart att Kina redan är långt framme med sitt program, och att deras plan är en 1 megawatts litiumkyld högtemperaturs-reaktor – 100 gånger så kraftfull alltså.

De har inte avslöjat någon tidsram, och rent tekniskt finns nog ett antal utmaningar kvar att lösa. Även Ryssland och Europas ESA vill vara med och leka, och har offentliggjort planer på en rymdstation med en megawatts-reaktor ombord före 2030 respektive en 200 kilowatts rymdreaktor som skall testas på nere på Jorden 2023.

Eurasian Times har en intressant artikel om utvecklingen.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Utmärkt rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,7 av 5)

Sign up