25 December 2021. 4 min läsning

v.51 – Rekordstöd, superreaktor och framtid

Cover image

Julhelgens nyhetssvep är här! Rekordhöga elpriser ökar kärnkraftens popularitet markant, Finlands nya "superreaktor" hyllas och i Kina har den första Gen-IV anläggningen kopplats in på nätet.

  • Efter elprischocken – markant ökat kärnkraftstöd
  • Finlands "superreaktor" igång – Europas största
  • Världens första HTGR Gen-IV reaktor leverar el

_______________________________________________________

Efter elprischocken – markant ökat kärnkraftstöd

Innan julhelgen drog igång rundade vi av ännu en vecka med fortsatt skenande elpriser. Vi valde återigen att uppmana våra kunder att dagligen titta till spotpriserna, och att försöka utnyttja sina timdebiterade avtal maximalt.

En kall vinter riskerar onekligen betyda ruskigt höga elräkningar för landets samtliga rörliga elavtals-innehavare, en grupp som utgör en klar majoritet av alla hushåll. Elpriserna i elområde 3 var på julafton i år hela 770% högre i snitt än samma datum förra året.

Samtidigt innebär det nya läget att fastpris-avtal som produkt med all rimlighet i princip kommer att försvinna från marknadens seriösa aktörer när varken profil- eller volymrisker längre går att beräkna. Givetvis har riskpremierna på de fastpris-avtal som finns kvar redan nått smått bisarra nivåer.

Det enda positiva med de tydliga konsekvenserna av att Sverige frivilligt valt ett alltmer väder- och importberoende elsystem är att stödet för kärnkraften ökar kraftigt. Vi på Kärnfull märker det såklart varje dag, men blev ändå smått överrumplade av Infostat/Expressens nya undersökning:

"I södra Sverige har det skett en kraftig förändring av kärnkraftsopinionen under hösten. 45 procent vill i första hand satsa på kärnkraft av de olika energislagen, mot 31 procent i september."

Rapporten visar även att sex av tio sydsvenskar nu är positiva till kärnenergi, att över hälften av de tillfrågade befarar att svensk ekonomi tar skada av elpriserna och att nästan lika många, 47 procent, oroar sig för att den egna ekonomin ska försämras.

Vilket är fullt förståeligt – decemberfakturan ser just nu ut att bli ungefär dubbelt så stor som novembers. Hur januari och februari går, de månader med historiskt sett störst elförbrukning, är för tidigt att sia om – men orosmolnen är många.

Kallt väder, vindstilla, fransk reaktorservice, rysk gas- och aggression-strategi kryddat med Tysklands fortsatta dårskap inte minst. Ja, EU:s största ekonomi gasar uppenbarligen på för fullt mot stupet och stänger mot all sans ytterligare två reaktorer vid årsskiftet – eller vid "sämsta möjliga tidpunkt" som Bloomberg skriver.

_______________________________________________________

Finlands "superreaktor" igång – Europas största

Kortsiktigt ser det således klart tufft ut på den Europeiska elmarknaden. Just vi står dock mycket stabilt, och gläds dels åt det ökande stödet samt av de framsteg som nu görs i vår närområde.

För tajmingen kring Finlands nya "superreaktor" – som SvD kallade OL3 till i veckan – kunde knappast blivit bättre, rent PR-mässigt. Efter det ruskigt snabba hanterandet av det startbeslut som vi skrivit om de senaste veckorna var det dags för kriticitet natten till i tisdags.

Europas största kärnkraftverk och tillika första EPR-enhet startades klockan 03:22 och därmed påbörjade Finlands största klimatgärning. Förseningarna till trots så är det rimligtvis med en oerhörd glädje som alla nordbor välkomnar det första nya finska kraftverket på fyra decennier. 1600 megawatt ren, planerbar el är nämligen precis vad som behövs.

Efter starten trappas nu effekten stegvis upp. OL3 kopplas in på elnätet när man väl uppnått en effekt på 30 procent, vilket beräknas ske i slutet av januari. Full kapacitet når reaktorn dock först i juni. Vi gläds förresten också åt att stödet för kärnkraft i Finland nu även återfinns inom miljörörelsen Fridays for Future i landet. Gruppen uttryckte i fredags sitt stora stöd för tekniken och att den bör inkluderas i EU:s taxonomi.

På lite längre sikt kan vi även se framemot utvecklingen 18 mil söder om Öland. Nu står det nämligen klart att det blir Choczewo som blir hem för Polens första större kärnkraftverk. PPEJ låter meddela att anläggningen kommer att heta Lubiatowo-Kopalino och att beslutet kommer efter fem års miljöstudier av området. Man noterar även att kärnkraftstödet i Polen nu nått en ny rekordnivå på 74 procent, samt att 63 procent av de tillfrågade i kommunerna kring det framtida kraftverket stöttar beslutet.

_______________________________________________________

Världens första HTGR Gen-IV reaktor leverar el

Slutligen rundar vi av med lite forsknings- och innovationsframsteg, och börjar borta i Kina. För precis som vi avslöjade vecka 37 så lyckades de – bara nio år efter byggstart – ansluta världens första fjärdegenerations-högtemperatursreaktor till elnätet före årsskiftet.

Den revolutionerande 200 megawatts Gen-IV anläggningen vid Shidaowan-kraftverket är gaskyld och använder pebble-bed TRISO-bränsle, det vill säga små sfäriska bränsleelement som tillåter högre utgångstemperaturer och erbjuder passiv säkerhet. Reuters skriver bra om framsteget.

Här hemma i Sverige tas faktiskt också små myrsteg mot en mer välmående forskning inom kärnkraften, och i måndags kunde vi glädjas åt att Energimyndigheten nu beviljat Uppsala universitets ansökan om att få upprätta ett kärntekniskt kompetenscentrum för små modulära reaktorer. Det handlar om ett ytterst modest anslag på 25 miljoner kronor, men är i alla fall ett trendbrott. Sveriges Radio rapporterar.

Även i ett annat, om möjligt än mer, desillusionerat kärnkraftsland än Sverige fattades i veckan beslut om forskning inom SMR. Ja, Belgien slits verkligen mellan vett och vansinne inom energifrågan; samtidigt som den betydligt mer väldimensionerade summan 100 miljoner euro öronmärkts till området, så fattade man även beslut om att stänga ner landets existerande kärnkraftverk till 2025.

Därmed fastställdes landets bisarra val att, som enda europeiska land, öka sina utsläpp de kommande tio åren. De ideologiska och pragmatiska skillnaderna inom den belgiska regeringen har nog sällan varit mer tydliga än i det här utspelet, som RTE rapporterar bra om.

Till sist återstår nu enbart för oss att önska er alla en fortsatt fin julhelg! Veckans ovanligt fina konst-verk är för övrigt skapat utifrån Sten Anderssons suveräna fotografi av Ringhals. Tack för det!

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up