31 December 2021. 4 min läsning

v.52 – WSJ:s sågning, taxonomi och en ljusnande framtid

Cover image

Årets sista svep kommer med mörker och ljus, salt och sött. Tack för all läsning, fina ord och spridning 2021 – gott nytt år på er alla!

  • Wall Street Journal sågar Tysklands "energy surrender"
  • Nya uppgifter – Taxonomibeslut kan dröja till våren
  • DI: Ljusare tider för kärnkraften efter elprisrallyt

_______________________________________________________

Wall Street Journal sågar Tysklands "energy surrender"

Vid tolvslaget ikväll rings en ny, oroväckande el-era in i Europa när Tyskland med berått mod stänger av ytterligare tre utav världens främsta miljö- och energihjältar. Nu totalsågas landet av Wall Street Journals samlade redaktion.

Totalt handlar det om 4,1 gigawatt fossilfri el som rycks bort från EU:s hjärta med makabert dålig tajming. Brokdorf, Grohnde och Gundremmingen är därtill tre utav kontinentens mest välfungerande kraftverk, med en ofattbart viktig livsinsats bakom sig genom att hålla smutsig kolkraft stången.

Det känns onekligen som om Tyskland helt missat den nya verklighet vi alla lever i, där elpriserna i hela EU når bisarra nivåer utifrån vädrets och Rysslands nycker.

Hittills har vintern varit ovanligt mild, men om vi leker med tanken att minusgraderna tilltar samtidigt som industrier startar upp igen efter helgerna så ser det mörkt ut. Troligtvis även bokstavligt talat runt om Europa – Kosovo blev till exempel först ut med att införa rullande två timmars elavbrott som en konsekvens av det minskade utbudet rapporterar Reuters.

Den ideologiska häxjakten på EU:s största fossilfria energikälla - som alltså står för hälften av all ren el i Europa – tycks dock överordnat allt annat, inklusive medborgares plånböcker, klimatmål och energioberoende. Man tar sig för pannan.

Det gör glädjande nog även Wall Street Journals samlade redaktion som med artikeln "Germany's Energy Surrender – Rarely has a country worked so hard to make itself vulnerable" bjöd på en osande recension av landets galenskap i veckan:

"Man skulle kunna förvänta sig att ett land som lider av en historisk energikris skulle försöka allt möjligt för att utöka utbudet. Ändå fortsätter Tyskland med sin kärnkrafts-utfasning [..] Sex reaktorer återstår: Tre kommer att stänga denna månad, och de återstående tre kommer att upphöra nästa år. Det är svårt att föreställa sig en mer självdestruktiv politik på ekonomiska, klimatmässiga och geopolitiska grunder."

Man kan bara hålla med i slutsatsen. Sverige är ju dock långt ifrån fria från skuld, med fyra idiotiska stängningar på senare tid, vilka samtliga också bidrar till krisen.

Ringhals 3, som i veckan tog paus för att undersöka en felsignal, drar dock sitt strå till stacken för att hålla igång lamporna även efter tolvslaget och de tre tyska jättarnas sista suck. 23.59 avser man dra igång reaktorn igen, uppger Göteborgs-Posten.

_______________________________________________________

Nya uppgifter – Taxonomibeslut kan dröja till våren

Tysklands klavertramp sträcker sig dock långt bortom egna irrationella beslut. Insikten att man rent konkurrens- och klimatmässigt halkar efter grannländer som avser bygga ny kärnkraft (Frankrike, Holland, Polen m.fl.) gör att tyskarna forsätter stöka till EU:s taxonomi.

Den europeiska energiindustrin har ju under hösten väntat otåligt på EU-kommissionens ställningstagande kring om kärnkraften skall bli en del av unionens gröna taxonomi. Utredningarna är gjorda, forskningen är tydlig. Ni minns säkert att EU:s gemensamma forskningscentrum fick i uppdrag att specialgranska kärnenergin utifrån dess risker, och landade tryggt i att den på intet sätt är farligare än andra fossilfria energislag.

Därmed kan man ju tycka att frågan är utredd, och klassificeringen klar. Så tycks det även bli, men nu kan vi få vänta långt in på våren innan vi får besked. Det skulle kommit i december som senast, men EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius uppges på ett veckomöte den här veckan ha sagt att kommissionen planerar att få förslaget klart första nästa år. Finska Handelsbladet säger att den nya förseningen har med den tyska regeringsbildningen att göra.

Sammantaget liknar hela processen snart en fars. Transparens, tidslinjer och forskningsorientering skulle gälla för att kunna ge investeringsinstitut tydliga besked. Om ryktena nu stämmer – att fossillobbyister och gaskramande länder som Tyskland, Belgien, Luxemburg och Österrike lyckats kvalificera in den fossila, metanläckande naturgasen på samma villkor som den JRC-granskade kärnenergin – så börjar man undra.

_______________________________________________________

DI: Ljusare tider för kärnkraften efter elprisrallyt

Vi rundar dock av året med lite positivare tongångar. Nu kliver vi strax in i 2022, året som av allt att tyda blir det riktiga startskottet på en global kärnkraftsrenässans – med en rad stora besked och nybyggnationer runt hörnet.

Det är ju alltid som mörkast precis innan det ljusnar sägs det, och mörkare än rådande – och stundande – energikris i vinter är nog svårt att föreställa sig. Ljuset i tunneln är dock att inget driver på ett mer rationellt och realistiskt förhållningssätt än påtagliga konsekvenser i var medborgares vardag.

I Sverige har vi nu en mycket aktiv debatt som förhoppningsvis fortsätter hela vägen fram till riksdagsvalet i september, och i media uppmärksammas allt oftare de många förtjänster som planerbar fossilfri elproduktion med låga utsläpp ger. I veckan fick vi ytterligare ett exempel på det när Dagens Industri hälsade på hos Forsmark.

Man konstaterar att intresset för tekniken tagit rejäl fart i takt med att elpriserna rusar, och på Forsmarks kärnkraftverk spirar hoppet – "Framtiden ser väldigt ljus ut" låter man meddela.

P4 Västmanland ville inte vara sämre och gjorde ett studiebesök hos Westinghouse i Västerås, en av aktörerna i det forskningscenter som skall verka för att det byggs små modulära kärnkraftverk i landet och som vi rapporterat om nyligen.

Med dessa lite gladare nyheter säger vi stort tack för ert trogna läsande och delande av Kärnfulla nyheter under 2021, och önskar er alla ett gott nytt år! Förhoppningsvis kan vi runda av 2022 med ett godkänt slutförvar, en fastställd taxonomi och en betydligt mer teknikneutral lagstiftning på plats. Skål!

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimala utsläpp, stabila elnät, orörd svensk natur
  • Ta kontroll med rörligt timpris utan bindningstid
  • Forskningsstöd och blixtsnabb kundtjänst
  • Topprankade på Trustpilot (4,8 av 5)

Sign up