11 February 2021. 4 min läsning

v.6 – Dammsugar-gate, näringslivet rasar, dansk eko-rationalitet

Cover image

Kylan biter sig fast denna normalvinter, och energidebatten rasar på för fullt. Vi tittar närmre på vad svensk media och näringsliv säger, samt hälsar på hos vårt grannland som blev kärnfullt i veckan.

  • Dammsugar-gate: kärnkraften allt populärare
  • Näringsliv och fackförbund rasar mot elbristen
  • Berlingske: möt författaren som valt 'atomkraft'

_______________________________________________________

Dammsugar-gate: kärnkraften allt populärare

Få har nog missat att Sveriges Television i veckan gick ut och uppmanade landet att hålla igen med dammsugningen dessa lite kyligare dagar när såväl elpris som utsläpp skenat efter Ringhals 1:s förtidspensionering. Något som fick Svenska Dagbladets ledarsida att se rött:

”Intressant att SVT inte någonstans resonerar kring vad den här elbristen beror på. De berör inte med ett ord hur nedstängningen av kärnkraft lett till att elen inte längre finns där den behövs, och att vi därför blir beroende av koldioxidintensiv el.”

De omedelbara effekterna av de politiskt orkestrerade stängningarna av södra Sveriges enda planerbara och rena elproduktion har drivit på ett massivt intresse för kärnenergins alla fördelar, något som inte minst vi på Kärnfull märkt av.

Energislagets popularitet i landet är dock väldokumenterad, och i veckan släpptes en ny Novus-undersökning som "visar tydligt på en fortsatt positiv inställning till kärnkraft. De som vill fortsätta använda kärnkraft och till och med bygga nya reaktorer, är mer än dubbelt så många som de som vill stänga". Vi noterar även glatt att unga är allt mer positiva.

Dagens Nyheter konstaterar att "det rådande vintervädret och stängningen av kärnreaktorn Ringhals 1 har lett till elbrist. För att täcka behovet tvingas Sverige importera el från kolkraftverk i andra EU-länder. Vi konsumerar mer fossil el efter nedläggningen av kärnkraftverk."

Göteborgs-Posten tycker att "Sverige faller sönder medan ministrarna twittrar" och pekar ut elförsörjningen som den mest brådskande infrastrukturfrågan att lösa när allt för få kvarvarande reaktorer har lett till att stabiliteten har försvagats.

Norrländska socialdemokraten anser att "sedan kärnkraftsomröstningen 1980 har den energipolitiska debatten präglats av låsningar, dogmatism och starka känslor. Men nu behövs en rejäl dos pragmatism för att fixa klimatkrisen och minska beroendet av kol och olja". En rejäl dos kärnkraft, således.

_______________________________________________________

Näringsliv och fackförbund rasar mot elbristen

Upprörda journalister och tyckare är väl en sak, men nu börjar även näringslivets och fackföreningarnas företrädare bita ifrån mot den vansinnesresa som svensk elförsörjning gett sig ut på med öppna ögon.

Förra veckan var det Holmen som markerade, och nu fyller Pågens VD på med att "politikerna har slagit sönder systemet" och konstaterar kargt i Bulletin att: ”Vi har en effektbrist i södra Sverige. Vi har stängt ner Barsebäck och Ringhals. Vi förlitar oss på intermittent kraft som vind och sol. Den lokala elproduktionen [..] såg politikerna till att straffbeskatta. Det är snedvridet.”

Ännu tyngre är kritiken från Industriarbetsgivarna och fackföreningen Pappers som i ett gemensamt debattinlägg på Dagens Arbete skriver att ”en ökad andel förnybar produktion – utan planerbar el såsom exempelvis kärnkraft – kommer att leda till framtida pristoppar som hämmar investeringar och produktion, likt de som Holmen nu tvingats till.”

Konsumentmakten är viktig i frågan, och att tala ut om sakernas tillstånd är ju utmärkt. Dock anser ju vi (såklart) att det eventuellt kan vara ännu mer effektfullt att nu aktivt välja att driva sina företag och hushåll på (enbart) kärnkraftsel. Att påvisa marknadens stora efterfrågan med varje konsumerad kilowattimme kommer att vid tillräckligt stora volymer sända rejäla signaler till såväl producenter som beslutsfattare.

Dagens industri kräver på ledarplats att våra folkvalda slutar att förneka problemen på elmarknaden: ”I stället för att lyssna på näringslivet upprepas samma budskap om och om igen: Sverige har god tillgång till el. Elpriserna är låga. Bilden av ett ansträngt läge är felaktig. Det är en verklighetsbeskrivning som över huvud taget inte går ihop.”

_______________________________________________________

Berlingske: möt författaren som valt 'atomkraft'

Att kärnkraftens popularitet ökar kraftigt även i Danmark har vi varit inne på tidigare, inte minst i rapporteringen kring de stora investeringarna i Seaborg Technologies – men även mindre aktörer som Copenhagen Atomics. Detta mer pragmatiska tankesätt stöttas även av Köpenhamnsbaserade TomorrowCo:s allt mer välbesökta tjänst ElectricityMap.org.

I veckan bereddes Kärnfull Energis lansering i landet plats på såväl framsida som över två helsidor i Berlingske, en av de största tidningarna i landet. Fokus låg på Hans Jørgen Nielsen, känd dansk författare och företagare, som anmält sig som första kund.

Hans resa från kärnkraftsmotståndare på 80-talet till aktiv eko-rationalist, som nu ska ladda sin Tesla med ren kärnkraft från Ringhals, har fått stor uppmärksamhet och ledde även till en smått upprörd intervju med bl.a. Greenpeace.

”Nu när klimatutmaningen är här tror jag inte att vi har råd att fortsätta ha ett tabuförhållande till kärnkraft. För mig är kärnkraft den trovärdiga, stabila ryggraden i en energiförsörjning där vi inte är beroende av att behöva bränna någonting" säger Hans Jørgen.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up