17 December 2020. 3 min läsning

Datum för 2020-års kärnkraftskamp och forskningsstöd

Cover image

Vi närmar oss slutet på vårt första helår, och därför är det nu hög tid för oss att kommunicera om när och hur de första upplagorna av Kärnkraftskampen och vårt forskningsstöd kommer att gå i mål.

Först och främst vill vi tacka alla våra kunder och följare för ett spännande 2020. Omvärlden inte direkt varit sig lik, och lidandet har varit stort för såväl människor som företag runt om vår jord. Våra tankar är dagligen med alla som drabbats utav pandemin och dess effekter.

För oss som företag kan vi konstatera att vi valt rätt bransch att etablera oss som små, opolitiska och obundna i, då behovet av – och förståelsen för – inhemskt producerad ren och pålitlig el tycks ha ökat kraftigt. Kärnkraftsdebatten i Sverige är mer informerad än på länge, och om vi på något vis kan ha spelat en roll i den förbättringen så är det något vi är oerhört stolta, tacksamma och glada över.

Två av våra många initiativ för 2020 var Kärnkraftskampen och forskningsstödet. Det förstnämnda är en vänligt sinnad tävling mellan Sveriges tre stolta kärnkraftverk där de gör upp om titeln "Sveriges populäraste kärnkraftverk". När man blir kund hos oss kan man göra ett aktivt val gällande varifrån vi skall införskaffa din motsvarande mängd ursprungsgarantier ifrån – för att på så sätt stötta sin lokala (eller favorit-) reaktor. Det finns en rad skäl till det, men ett av de mer lustfyllda är just tävlingen som man kunnat följa i våra sociala medier hela året.

I skrivande stund är det ruskigt jämnt mellan Forsmark och Ringhals, och vid årsskiftet stänger vi denna första upplaga. Sen summerar vi, meddelar vinnaren och kommunicerar ut årets segrare i alla våra kanaler den 15e januari 2021. En pokal delas i samband med det ut till vinnarna.

Forskningsstödet, å sin sida, är vårt sätt att ge tillbaka till de innovatörer, entreprenörer och forskare som jobbar med att skapa (förutsättningar för) framtidens kärnenergi. Vi avsätter helt enkelt en summa pengar per förmedlad kilowattimme, plussar på intäkterna från vår webbshop och andra sidoaktiviteter – och får fram en totalsumma.

Utifrån dess omfattning – och tänk nu på att det så här år 1 givetvis inte handlar om de stora belopp som det gissningsvis kommer röra sig om i framtiden (förutsatt att vi fortsätter växa som idag, eller ännu snabbare) – utses tre lämpliga kandidater i samarbete med vår Advisory board. När de väl är nominerade kommer vi bjuda in våra kunder till en omröstning via mejl där en mottagare utses.

Urvalsprocessen påbörjas i slutet januari så att vi den 31e mars 2021 kan kommunicera ut vem, eller vilka, som blir 2020-års mottagare i våra kanaler. Och, som sagt, även om vi inom några år troligtvis kan generera donationsmedel nog för att hjälpa t.ex. hela mini-reaktor start-ups eller forskarteam på riktigt, så rör det sig nog snarare så här i den första upplagan om stipendier och donationer på individnivå.

Har du månne en utmärkt kandidat i åtanke som du vill att vi tittar närmre på? Tipsa oss gärna på hej@karnfull.se.

Det om detta, har ni frågor eller andra förslag så får ni gärna mejla oss på samma adress. I dagsläget kan vi inte avslöja allt för mycket om vad mer är på gång under 2021. Det ser dock oerhört lovande och spännande ut, och vi har massor planerat.

Detta första helår har verkligen gett oss som Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft blodad tand och vi ser med stor aptit framemot att på alla möjliga finurliga sätt arbeta tillsammans med alla våra kunder för att skapa en vettigare elframtid för Sverige (och världen).

Tack för allt i år, och fortsätt för allt ni gör att sprida ordet om Kärnfull till familj och vänner så här i juletid. Ju fler vi är som "röstar med plånboken" desto bättre förutsättningar får kärnenergin att spela sin avgörande roll i mega-elektrifieringens tidevarv.

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up