23 March 2021. 3 min läsning

Kärnfull Prize – möt Kalev Kallemets

Cover image

Kalev Kallemets är den estländske visionären och företagsledaren vars Fermi Energia, i nära samarbete med t.ex. Vattenfall och Fortum, vill bli bland de första i Europa att bygga en liten, modulär reaktor (SMR). Här får ni chansen att lära känna en av årets kandidater till Kärnfull Prize på djupet.

_______________________________________________________

Hej Kalev, grattis till nomineringen! Hisspitcha projektet du jobbar med, vetja!

Wow, tack! Fermi Energia strävar efter att arbeta lika effektivt som Enrico Fermi gjorde 1932-42 för att bygga små modulära reaktorer (SMR) med minst 600 megawatt effekt. Först i Estland, men senare även i andra EU-marknader som vill uppnå klimatneutralitet i alla väder och till konkurrenskraftiga kostnader för konsumenterna.

Vilken är din egna roll och ambition med projektet?

Jag är medgrundare, största aktieägare och VD för Fermi Energia. Utifrån min erfarenhet från regerings-, parlaments- och affärsvärlden har jag satt ihop ett team med unga estländare som tagit sina kärntekniska doktorsexamen vid KTH i Stockholm. Min personliga ambition är att leda Fermi Energia till att bygga 5 gigawatt SMR:er för el, processvärme, fjärrvärme och vätgas till 2040, och på så vis bidra till att EU slutar att elda fossila bränslen – för alltid.

Kärnfull vill väldigt gärna bidra till att påskynda utvecklingen av ny kärnkraft. Vilka milstolpar ser du i ditt projekt det närmsta året?

Fermi Energia sluter nu investeringsavtal samt genomför studier som förberedelse för att vid slutet av året lämna in en ansökan gällande en “National Designated Spatial Plan” som officiellt utser en lämplig plats i Estland för byggnationen av en SMR. Vi bidrar även till att underlätta det beslut regeringen väntas fatta år 2024 kring att fortsätta med kärnenergiprogrammet.

Vad skulle det betyda för dig att bli den första vinnaren någonsin av Kärnfull Prize?

Fermi Energias grundare har en stark koppling till Sverige då många har studerat vid KTH och då vissa fortfarande arbetar i Stockholm – samt att vi älskar vårt samarbete med Vattenfall. Vi stöttar helt och fullt Vattenfalls vision om fossilfrihet inom en generation, och om vi tittar bortom det samarbetet måste vi även uppnå detta målet globalt. Det är ett enormt stort mål som måste nå ut till, och engagera, miljoner människor från alla länder i världen. Sverige är, trots att Ringhals 1 och 2 stänger, den nordiska kärnkraftsledaren och ett erkännande av människor i Sverige skulle vara mottagas ödmjukt och vara ett enormt lyft för vårt dagliga hårda arbete.

Varför borde våra kunder rösta på just dig?

Fermi Energias arbete har så smått fått uppmärksamhet i Europa och världen. Våra konferenser har blivit uppskattade som praktiska SMR-lanseringsdiskussioner för globala tittare. Vi vill inte vara tråkiga utan tänker vara modiga och vi har frihet att göra saker på ett okonventionellt sätt när det gäller teknik, finansiering, allmänhetens insyn och förvaltningen. Så vi hoppas kunna vara en del av det nya uppvaknandet för kärnenergin. Lanseringen av modern kärnkraft i ett av Europas minsta länder skulle sannerligen få människor i Tyskland, Italien och Danmark att ompröva sina tvivel om kärnenergi. Vi känner ansvaret och känner att kraften är stark hos oss.

Stort tack, och lycka till säger vi till Kalev!

Vill ni lära er mer om Fermi Energia så rekommenderar vi följande artiklar:

  1. Reuters: Estonian firm aims to launch modular nuclear reactor in 2035
  2. Vattenfall extends SMR cooperation with Fermi Energia

_______________________________________________________

Vill ni rösta på Kalev? Observera att ni behöver ert kundnummer i så fall (finns på era fakturor, kontakta oss annars). Vinnaren tillkännages den 31/3 på vår sajt och i våra sociala medier.

_______________________________________________________

De övriga nominerade är:

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up