23 March 2021. 3 min läsning

Kärnfull Prize – möt Rowan Steyn

Cover image

Rowan Steyn är den sydafrikanske ingenjören som drömmer om att skapa morgondagens reaktorteknik, och som för några år sen blev danska Seaborgs första maskintekniker. Nu är han nominerad till Kärnfull Prize, och här lär vi känna honom och hans visioner.

_______________________________________________________

Hej Rowan, grattis till nomineringen! Hisspitcha projektet du jobbar med är du snäll?

Tackar! Jag jobbar för danska Seaborg Technologies och vi utvecklar för närvarande en nästa-generations smältsats-reaktor. Denna teknik är i grunden annorlunda än konventionell kärnkraft och har en rad stora fördelar. Denna typ av reaktor har byggts tidigare, så det är inte något teoretiskt, utan något som har visat sig fungera och är fullt genomförbart. Vi skulle vilja återuppliva tekniken och föra ut den på världsmarknaden för att skapa den rena energi som vår planet behöver.

Vilken är din egna roll och ambition med projektet?

Jag var den första maskiningenjörn som började hos Seaborg och har tagit på mig alla roller som behövts, från att utveckla systemarkitekturen till att leda mycket av den tekniska utvecklingen. Min personliga ambition kan sammanfattas ganska enkelt, det är att leda en kärnreaktordesign från konceptfasen genom grundläggande och detaljerad design, hela vägen in i konstruktionen och drift.

Föreställ dig när rymdloppet var på topp eller när nya kärnreaktorer började skapas. Då hade de involverade ingenjörerna frihet att innovera och vara kreativa, vilket är svårt att få idag. Men jag känner att jag får den känslan genom att få utveckla denna kärntekniken, och få vara en av de få ingenjörer som har lyckats få vara med i ett projekt av denna skala från början till slut, och där jag är en stor del av det.

Kärnfull vill väldigt gärna bidra till att påskynda utvecklingen av ny kärnkraft. Vilka milstolpar ser du i ditt projekt det närmsta året?

Den största milstolpen under de närmaste 12 månaderna är att avsluta projektets grundläggande designfas. Att komma från den till en mer detaljerad designnivå på en ny kärnreaktorvariant är en otrolig prestation för vilket företag som helst, och våra ambitioner driver oss att nå det målet. En annan viktig milstolpe är att få vår preliminära säkerhetsbedömningsrapport (PSAR) utvecklad och att arbeta med tillsynsorgan om licensieringsaspekterna av reaktorn.

Vad skulle det betyda för dig att bli den första vinnaren någonsin av Kärnfull Prize?

Alltså, jag är väldigt hedrad över att bara bli nominerad och anser att det är en häftig känsla att bli nominerad till ett pris bara genom att följa den teknik och dröm som man brinner för. Så att vinna skulle innebära att jag också vill sätta ribban högt för framtida tävlande att mäta sig mot och hoppas att de får inspiration att följa sina drömmar om att skapa storskalig innovation inom kärnkraftsindustrin.

Varför borde våra kunder rösta på just dig?

Jag tror att om era kunder känner igen sig i, och håller med om, mina personliga ambitioner och längtan efter att få bidraga till kärnkraftsindustrin så kommer de rösta på mig. Om de ser en annan kandidat som bättre representerar dem och deras framtidsvision, kommer de att gå med det alternativet.

Stort tack, och lycka till säger vi till Rowan!

Vill ni lära er mer om Seaborg Technologies och deras flytande minireaktorer så rekommenderar vi följande artiklar och länkar:

  1. Börsen: Storsatsning på dansk kärnkraft
  2. American Bureau of Shipping
  3. Presentation vid Singapore Tech start-up festival

_______________________________________________________

Vill ni rösta på Rowan? Observera att ni behöver ert kundnummer i så fall (finns på era fakturor, kontakta oss annars). Vinnaren tillkännages den 31/3 på vår sajt och i våra sociala medier.

_______________________________________________________

De övriga nominerade är:

_______________________________________________________

Sveriges första elbolag med 100% kärnkraft:

  • Minimerade utsläpp, stabila elnät och orörd natur
  • Superlågt rörligt timpris utan bindningstid
  • Blixtsnabb kundtjänst och forskningsstöd per kWh
  • Välj närproducerad el från favorit-kraftverk

Sign up